Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Практична робота №9 Планування поголів'я овець Завдання з практичної роботи №9

  1. Скласти план парування і надходження приплоду.

  2. Скласти річний оборот стада.

Необхідні дані

  1. Договірні зобов’язання по продажу м'яса - 230 ц, вовни - 20ц.

  2. Виробничий напрям вівчарства м'ясо-вовновий, відтворення стада просте.

  3. Поголів'я овець на початок планового періоду та його жива маса. У ремонтній групі молодняка на початок планового року - 8 баранчиків віком 10 міс., 45 ярок віком 9 міс., 60 ярок віком 8 міс.

  4. Строки парування вівцематок у минулому році.

  5. Природні та організаційно-господарські умови відтворення стада:

а) період кітності вівцематок 155 днів (5 міс.);

б) вік першого парування молодняка 12-18 міс;

в) окоти провадять у лютому - березні;

г) вихід ягнят на 100 вівцематок 125 голів;

д) примірне вибракування тварин: вівцематок - 16%, баранів-плідників - 25%;

е) ягнят від вівцематок відлучають у чотиримісячному віці;

ж) реалізують молодняк у 7-9-місячному віці.

Поголів'я овець на початок планового року

Статево-вікові групи тварин

Кількість голів

Їх загальна жива маса, ц

Середня жива маса 1 голови, ц

Барани-плідники

10

6

0,6

Вівцематки

460

253

0,55

Ремонтний молодняк народження минулого року:

ярки

105

43.2

0,41

баранчики

8

3,5

0,44

Молодняк народження планового року

-

-

-

Дорослі вівці на відгодівлі

-

-

-

Разом

583

305,7

Х

Фактичні строки парування вівцематок у минулому році

Показники

Місяць

Всьо-го

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Поголів’я вівцематок

-

-

-

-

-

-

-

-

220

240

-

-

460

Методика виконання

При плануванні поголів'я овець необхідно скласти план парування і окотів овець та надходження приплоду. Вівцематок, як правило, парують після відлучення ягнят.

У більшості підприємств провадять один окіт овець на рік. Його доцільно здійснювати в лютому і березні з тим, щоб ягнята до виходу на пасовище зміцніли.

Для одержання ущільнених окотів (двох за рік або трьох за два роки) відбирають міцних вівцематок, посилюють годівлю і спаровують до відлучення ягнят.

Якщо в підприємстві відсутні добре обладнані теплі приміщення, то окіт провадять у квітні - травні, але умови вирощування молодняка при цьому гірші.

План парування і надходження приплоду овець складають у такій послідовності. На основі даних про час парування вівцематок у минулому році (табл. 44) і тривалості періоду кітності визначають час передбачуваних окотів і кількість приплоду в плановому році.

Парування вівцематок і ярок у даному році передбачають у такі місяці, щоб окоти припадали на лютий - березень наступного року.

У нашому прикладі у лютому і березні планується одержати відповідно 220 і 240 окотів. При плановому виході на 100 вівцематок 125 ягнят всього надійде 575 голів приплоду (275+300).

Як і в минулому році, парування вівцематок передбачається у вересні і жовтні, але вже з урахуванням їх вибракування (16%). Всього в цих місяцях буде вибракувано 74 вівцематки. При простому відтворенні стадо попов­нюється за рахунок такої ж кількості ремонтних ярок, які досягли парувального віку.

Таким чином, на кінець планового року, як і на його початок, в господарстві буде 460 спарованих вівцематок, з них 386 - дорослих вівцематок і 74 - ярки.

Після планування парувань і надходження приплоду приступають до складання помісячного обороту поголів'я овець з використанням планових показників по виходу продукції та з урахуванням природних і організаційно-господарських умов відтворення стада.

При простому відтворенні поголів'я овець на кінець року залишається незмінним. При цьому стадо за рахунок ремонтного молодняка поповнюють у розмірах вибракування дорослих тварин. Для забезпечення якісного ремонту ремонтні групи визначають в 1,5-2 рази більшими від кількості тварин, що вводяться в основне стадо. Решту ремонтного молодняка реалізують на м'ясо.

Молодняк, який одержують у плановому році за рахунок приплоду, після відбору тварин у ремонтну групу, відгодовують до живої маси 40-45 кг (восьмимісячний вік) і реалізують.

Перетримувати товарний молодняк взимку невигідно. Ріст його після восьми місяців менш інтенсивний і оплата корму продукцією знижується. Тому на початок року необхідно мати максимальну питому вагу вівцематок у стаді, які характеризуються значно вищою оплатою корму в зимовий період (за рахунок вовни і приплоду).

Середнє поголів'я за рік (окремий період) визначають діленням кількості кормо-днів (кормо-місяців) на період перебування у днях (місяцях) групи тварин у стаді.

Складання помісячного обороту стада поголів'я овець доцільніше починати з перенесення даних про помісячне надходження приплоду з таблиці, що відображає план парування та надходження приплоду. У лютому в господарство надійде 275 ягнят, у березні - 300. У цій віковій групі ягнята перебувають 4 міс. до відлучення їх від вівцематок.

При досягненні чотиримісячного віку частину молодняка направляють для створення ремонтної групи, а решту ставлять на відгодівлю (нагул).

Ремонтну групу комплектують за рахунок відбору кращих ягнят. Приймемо, що ця група буде в 1,5 рази більшою від кількості поголів'я, необхідного для поповнення основного стада. У нашому прикладі при простому відтворенні стада вибракуванню підлягають 74 вівцематки (16% від 460) і 3 барани-плідники (25% від 10). Виходячи з наведених даних, ремонтна група повинна складатися з 111 ярок (74х1,5) і 4 баранчиків (3х1,5). Переведення цього поголів'я у групу ремонтного молодняка віком до року планують здійснити в два прийоми - половину у червні (55+2) з лютневого окоту і другу половину (56+2) в наступному місяці з березневого окоту. Для переведення в групу на­гульного молодняка залишиться відповідно 218 (275-57) і 242 (300-58) голови, або 460 голів.

Помісячний рух нагульного молодняка складають з урахуванням, що його передбачають реалізувати у восьмимісячному віці, тобто через 4 міс. після постановки на нагул. Протягом планового року все поголів'я нагульного молодняка буде повністю реалізоване (у жовтні і листопаді).

Рух ремонтного молодняка до року записують у такій послідовності. На початок планового року вихідне пого­лів'я ремонтного молодняка до року становило 113 голів, з них 8 баранчиків віком 10 міс. і 105 ярок: 45 голів віком 9 міс. і 60 - віком 8 міс. При досягненні річного віку це поголів'я буде переведене в групу ремонтного молодняка старше року: у лютому - 8 баранчиків, у березні і квітні - відповідно 45 і 60 ярок.

Потім у червні і липні показують надходження з чотиримісячного молодняка 111 ярок і 4 баранчиків (55+2 і 56+2). У даній віковій групі поголів'я залишається кількісно незмінним до кінця планового року. Надходження поголів'я у групу ремонтного молодняка віком старше року записують по відповідних місяцях його переведення з молодшої групи “Ремонтний молодняк до року”. Всього надійде в зазначену групу 113 голів (8+45+60) у лютому, березні і квітні. При досягненні ремонтним поголів'ям парувального віку необхідну його кількість направляють на ремонт основного стада, а решту вибраковують і ставлять на відгодівлю (нагул). Так, із 8 ремонтних баранів-плідників у серпні 3 голови переводять у доросле стадо, а 5 - на відгодівлю. У вересні і жовтні в групу вівцематок переводять для заміни вибракуваних відповідно 35 і 39 ремонтних ярок, а їх решта - 10 (45—35) голів і 21 (60-39) голова буде поставлена на відгодівлю.

Помісячний рух вівцематок записують на підставі даних плану парування. Кількісно поголів'я вівцематок протягом планового року залишається постійним, а якісні зміни (вибракування і переведення з ремонтної групи) відбувати­муться у вересні і жовтні: замість 74 вибракуваних вівцематок (35+39) доросле стадо поповниться 74 ремонтними ярками (35+39). Саме цим і забезпечується просте відтворення даної групи овець.

У такому ж порядку відбувається і рух баранів-плідників. По місяцях року у цій групі постійно перебуватимуть 10 баранів плідників. Вибракування (3 голів) і поповнення (3 голів) зазначеної групи передбачається здійснити у серпні, при досягненні ремонтним молодняком парувального віку (у даному прикладі 17 міс.).

Рух вибракуваних овець на відгодівлі та нагулі складають з урахуванням того, що вони у відгодівельній групі перебувають два місяці, а потім їх реалізують. Спочатку по відповідних місяцях вибракування записують надходження поголів'я по рядку “Надійде з інших груп”. Так, у нашому прикладі в групу надійдуть у серпні 8 баранів-плідників (3 голови з дорослого стада і 5 - з ремонтної групи), у вересні - 35 вівцематок і 10 ярок з ремонтної групи і в жовтні - 39 вівцематок і 21 ярка. Через два місяці відгодівлі (нагулу) дану групу поголів'я планують реалізувати.

Розрахунок середньорічного поголів'я, а також визначення обороту поголів'я за рік по кожному з розділів помісячного обороту провадять так само, як і при плануванні поголів'я великої рогатої худоби та свиней.

Ремонтний молодняк до року (середньорічне поголів'я) доцільно показати двома рядками окремо по молодняку минулого і планового років народження.

Тепер треба відобразити кількісну зміну загального поголів'я овець по місяцях року. На початок планового року в господарстві було 583 вівці. По рядку “Надійде приплоду” у лютому і березні показують надходження ягнят - відповідно 275 і 300 голів, або 575 голів. По рядку “Реалізація” у відповідних місяцях записують поголів'я, що знімається з відгодівлі (нагулу): 226 голів (218 нагульного молодняка і 8 баранів-плідників, з них 3 дорослих) у жовтні, 287 голів (242 нагульного молодняка, 35 вівцематок і 10 вибракуваних ремонтних ярок) - у листопаді, 60 голів (39 вівцематок і 21 ярка) - у грудні, всього 573 голови. Таким чином, на кінець планового року ву підприємстві буде 585 овець (583+575—573). Сума поголів'я на кінець року по кожній із груп тварин (графа “Поголів'я на кінець року”) також повинна дорівнювати 585.

У такому ж порядку перевіряють правильність розрахунку і середньорічного поголів'я в цілому по стаду овець.

Після цього на основі помісячного обороту складають річний рух поголів'я овець.

Спочатку записують вихідне поголів'я на початок планового року (табл. 43), а потім із помісячного обороту переносять дані про поголів'я по його вікових і статевих групах. Ремонтний молодняк народження минулого року (105+8) записують у відповідних рядках обороту.

Приплід планового року народження в річному обороті в старшу вікову групу не переводять. Тому продаж молодняка протягом року показують у відповідних графах таблиці по рядку даної групи.

Так, у таблиці річного обороту стада народження 575 голів приплоду ягнят у плановому році відображують у графі “Приплід та перехід з інших груп”. Переведення цього поголів'я в групи нагульного та ремонтного молодняка до року форма річного обороту не передбачає. Тому 115 голів (111+4) ремонтного молодняка до року залишається на кінець планового року.

У даному ж рядку по відповідних графах показують і реалізацію 460 голів нагульного молодняка. Загальне середньорічне поголів'я по рядку “Молодняк народження планового року” дорівнюватиме сумі середньорічного поголів'я приплоду чотиримісячного віку, середньорічного поголів'я нагульного молодняка і середньорічного поголів'я ремонтного молодняка до року, яке надійшло в цю групу з приплоду планового року.

Ремонтний молодняк минулого року народження протягом планового року переводять у доросле стадо (74 ярки і 3 барани-плідники), а решту (31+5) вибраковують. Загальне середньорічне поголів'я ярок становитиме суму поголів'я молодняка до річного віку і старше року. Середньорічне поголів'я баранчиків дорівнюватиме сумі поголів'я віком до року і старше року.

Річний рух баранів-плідників та вівцематок записують за даними помісячного обороту. При простому відтворенні поголів'я, що надходить у доросле стадо з ремонтної групи, повинне відповідати кількості вибракуваних овець, тобто вихідне поголів'я на кінець планового року буде таким же, як і на початок року.

Все поголів'я овець, яке підлягає вибракуванню, має бути поставлене на відгодівлю (нагул) для реалізації більш високими м'ясними кондиціями. У річному обороті стада показують постановку на відгодівлю 113 голів овець. Це - вибракуване поголів'я дорослих баранів-плідників (3 голови), вівцематок (74 голови), ремонтних ярок (31 голова) та ремонтних баранів-плідників (5 голів). Це поголів'я через два місяці після надходження у відгодівельну групу планують реалізувати.

Правильність перенесення даних з помісячного обороту перевіряють відповідними розрахунками за даними підсумкового рядка річного обороту «Разом».

Поголів'я по графі “Перехід в інші групи” повинне відповідати сумі поголів'я по графі “Приплід та перехід з інших груп” за вирахуванням приплоду.

Сумарне вихідне поголів'я овець на кінець планового року по підсумковому рядку, визначене як різниця між загальним поголів'ям у першій частині обороту (наявність на початок планового року плюс поголів'я по всіх каналах прибуття) і другій його частині (поголів'я по всіх каналах вибуття), повинне дорівнювати сумі поголів'я по графі “Поголів'я на початок наступного року”.

Сума середньорічного поголів'я у річному обороті стада має відповідати загальній його кількості в помісячному обороті.

Реалізацію поголів'я овець на м'ясо передбачають по двох його групах - молодняк народження планового року (нагульний) та вибракувані дорослі вівці на відгодівлі. Основний канал реалізації - продаж м'яса в рахунок виконання договірних зобов’язань підприємства. Решту поголів'я планують реалізувати по інших каналах. Як і при плануванні розвитку інших тваринницьких галузей, вибуття поголів'я по окремих його каналах зручніше розраховувати після обчислення річної продукції вирощування овець та визначення живої маси поголів'я в обороті по окремих його групах, каналів надходження та вибуття (див. наступну тему).

Розрахунки провести в таблицях 19, 20.

Таблиця 19. План парування і надходження приплоду овець

Показники

Місяці

Всього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Фактично спаровано в минулому році

220

240

460

План паруван-ня :

а) дорослих маток

б) ярок

Разом

Окоти в плановому році

План надходження приплоду ягнят

Вибракування вівцематок

Надходження молодняка в групу вівцематок

Таблиця 20. Річний рух поголів’я овець у плановому році

Статево-вікові

групи овець

ряд-

ка

Поголів’я на початок року

Прибуде

Приплід та перехід з молодших та інших груп

купівля

голів

жива маса, ц

племінної худоби

іншої худоби

голів

жи-ва ма-са,ц

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

1

2

3

4

5

6

7

8

Барани-плідники дорослі

01

Матки

02

Ярки народження минулого року

03

Валухи дорослі і барани неплідники

04

Барани і валушки народження минулого року

05

Молодняк народження планового року

06

Дорослі вівці

на відгодівлі

07

Разом

08

Продовження таблиці 20

Вибуде

Поголів’я

на кінець

року

Серед

ньо -річне пого-

лів’я, голів

Серед

ньо-добо-

вий при-ріст, г

Вало-вий

при-ріст

за рік,

ц

перехід

встарші та інші групи

продаж племін-них тварин

реалізація

на м’ясо

продаж

МГП

інше вибуття

го-лів

жи-ва ма-са, ц

го-лів

жи-ва ма-са, ц

голів

середня

жива

маса

1 гол., кг

жива

маса,

ц

го-лів

жи-ва ма-са, ц

го-лів

жи-ва ма-са, ц

голів

жива маса, ц

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Х

Х

Х

Х

Х

Х

х

х