Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Методика виконання

Для складання обороту стада свиней необхідні ті ж вихідні дані, що і по великій рогатій худобі, а також врахування специфічних для свинарства природних та організаційно-господарських умов відтворення стада, які наведені в необхідних даних теми.

Основою складання обороту стада свиней є договірні зобов’язання по продажу м'яса, потреби господарства в продукції свинарства з урахуванням міжгосподарських зв'язків. Складанню обороту стада передує розробка плану парувань та опоросів. Вихідними даними для нього е матеріали парування свиней за останні чотири місяці минулого року.

Як правило, свиноматок парують після відлучення поросят, а при добрій організації годівлі й утримання - у другій половині підсисного періоду.

На кожну основну свиноматку планують одержати два опороси за рік. Від разової і ремонтної свиноматок одержують по одному опоросу. На підставі даних про фактичні парування свиноматок у минулому році визначають дати опоросів і кількість одержаного приплоду в плановому році. Парування свиноматок передбачають у такі місяці, щоб одержати опороси у певні періоди року. Опороси основних свиноматок доцільно провадити у два тури: перший - у січні - лютому, другий - у липні - серпні. Це дозволяє виростити молодняк на дешевих зелених кормах, до кінця року відгодувати і реалізувати на м'ясо. Молодняк, одержаний у липні - серпні, відгодовують у зимовий період.

Від разових свиноматок доцільно одержувати опороси у березні - травні. При такій організації використання разових свиноматок для вирощування приплоду не потрібно спеціальних свинарників, оскільки його утримують у літньо-табірних умовах.

Вибракування кнурів передбачають переважно після масових парувань; свиноматок разових і перевірюваних - після відлучення поросят, основних - після відлучення поросят другого опоросу.

Відповідно до темпів розширеного відтворення основне стадо свиноматок поповнюють за рахунок ремонтних свинок, які перевіряються. Для якісного поповнення основного стада ремонтну групу молодняка комплектують з кращих поросят від основних свиноматок з розрахунком, щоб вона кількісно в 2-3 рази перевищувала поголів'я, яке переводять в основне стадо. Крім того, групи ремонтного молодняка підбирають так, щоб тварини відповідного віку надходили в певний період року, тобто коли їх передбачається переводити в старші групи.

Поголів'я кнурів на кінець планового року визначають у співвідношенні один на 15-20 свиноматок.

Після проведення підготовчої роботи з урахуванням вищезазначених вимог методики та вихідних даних теми складають план парувань, опоросів та одержання приплоду.

Спочатку на основі даних таблиці 42 записують дані про кількість фактично спарованих свиноматок за останні чотири місяці минулого року (100 голів основних свиноматок, 70 перевірюваних і 110 разових). З урахуванням періоду поросності (4 міс.) планують строки їх опоросів. Так, свиноматки, спаровані у вересні минулого року, опоросяться у січні, ті, що були спаровані в жовтні, - в лютому і т. д. У нашому прикладі, перший тур опоросів основних свиноматок відбувається у січні - лютому планового року. Опороси перевірюваних і разових маток передбачаються протягом січня - квітня.

Оскільки тривалість підсисного періоду в свиней у середньому становить два місяці, визначають строки паруван­ня свиноматок після першого туру опоросів. Наприклад, для основних свиноматок січневого опоросу підсисний період закінчується у березні, лютневого - в квітні і т. д. У цих місяцях планується парування відповідних груп свиноматок. Крім того, згідно із завданням групу основних свиноматок треба збільшити на 20 голів, тобто довести до 120 голів. Це доцільно здійснити після зимового опоросу за рахунок перевірюваних свиноматок (по 10 голів у березні і квітні). Решту перевірюваних свиноматок вибраковують і ставлять на відгодівлю у цих же місяцях.

Усі 110 голів разових свиноматок через два місяці після опоросу ставлять на відгодівлю: у травні - 50, у червні - 60 голів.

Далі планують парування ремонтних свинок, які після опоросу перейдуть у групу перевірюваних свиноматок. У нашому прикладі на початок планового року таких свинок було 94 голови, з яких 50 - семимісячного віку і 44 - шестимісячного. Парувального віку вони досягнуть відповідно через 2 і 3 міс., тобто будуть спаровані у березні і квітні, як і основні свиноматки.

Після цього планують другий тур опоросів свиноматок. Так, все поголів'я, спароване у березні і квітні, опороситься відповідно у липні - серпні: 120 основних (50+70) і 94 перевірюваних (50+44).

Потім переходять до планування парувань основних свиноматок, які опоросились у другому турі. Після закінчення підсисного періоду їх паруватимуть у вересні - жовтні планового року. При цьому враховують вибракування основних свиноматок і поповнення їх за рахунок перевірюваних.

Згідно із завданням щорічно вибраковують 25% основних свиноматок від усього поголів'я, наявного на початок планового року (тобто приблизний строк їх господарського використання 4 роки). Вибракування провадять після відлучення поросят другого опоросу. Таким чином, із 50 основних свиноматок, які опоросяться в липні (40+10), вибракуванню підлягають 10 голів (25% від 40), а із 70 сви­номаток (60+10), які опоросяться у серпні, - 15 голів (25% від 60). У такій же кількості поповнюватиметься стадо і основних свиноматок за рахунок перевірюваних, оскільки на кінець року треба мати 120 основних свиноматок. Решту перевірюваних свиноматок вибраковуватимуть і ставитимуть на відгодівлю: 40 голів (50-10) у вересні і 29 голів (44-15) у жовтні.

Водночас треба намітити парування ремонтних свиноматок, за рахунок яких буде створена група перевірюваних і разових свиноматок на кінець планового року. Ремонтну групу комплектують кращими поросятами зимового туру опоросів основних свиноматок.

За завданням група перевірюваних свиноматок створюється з розрахунку потроєної кількості основних свиноматок, що підлягають вибракуванню.

Потім на основі передбачених опоросів і планового виходу поросят від однієї свиноматки (пункт 6 г) розраховують загальний вихід поросят у кожному місяці і по окремих групах свиноматок.

Розрахунки завершують підсумовуванням кількості парувань, опоросів і надходження приплоду протягом планового року, а також визначенням кількості спарованих свиноматок, які залишаються на кінець планового року.

Правильність обчислення кількості свиноматок, наявних на кінець планового року, можна перевірити таким розрахунком. Для основних і разових свиноматок: кількість спарованих маток на початок планового року плюс надходження з ремонтного молодняка мінус кількість вибракуваного поголів'я; для перевірюваних: кількість спарованих свиноматок на початок року плюс надходження з ремонтної групи мінус вибракувані свиноматки та свиноматки, переведені в групу основних. Далі на основі розрахованих даних складають відповідну таблицю річного плану.

Після планування парування, опоросів і надходження поросят переходять до складання помісячного обороту поголів'я свиней у такій послідовності.

Спочатку на основі даних показують наявність поголів'я на початок планового року по рядках “Поголів'я на початок місяця”. Це ж саме поголів'я буде вихідним і на початок січня.

Дані про парування свиноматок, їх опороси, вибракування та поповнення, а також помісячне надходження поросят переносять з попередньої таблиці. Вони дозволяють визначити помісячний рух основних, перевірюваних і разових свиноматок, який розглянуто при складанні плану парувань та опоросів.

За сумою поголів'я свиней у підприємстві на початок і кінець кожного місяця визначають середньорічне поголів'я.

При складанні обороту кнурів кількість їх на кінець року визначають на основі вихідного поголів'я свиноматок (основних, перевірюваних, разових), норм вибракування (33%) та обслуговування (1 кнур на 15-20 свиноматок у переведенні на основну).

Наприклад, при кількості умовних свиноматок на кінець планового року 225 голів треба мати 15 кнурів (225:15). Така кількість кнурів необхідна при ручному паруванні свиноматок. Для цього досить перевести з ремонтної групи 6 наявних ремонтних кнурів [13-4(33% від 13)+6= 15]. Інколи для якісного поповнення і розширення стада кнурів виникає потреба закупівлі потрібної їх кількості в інших підприємствах.

Вибракування дорослих кнурів і переведення з ремонтної групи передбачають здійснювати при досягненні ремонтним поголів'ям парувального віку – 10-11 міс. У нашому прикладі - в травні.

Потім показують рух поросят народження планового року (пункт обороту “Поросята віком до двох місяців”). Рядок “Надійде приплоду” по окремих місяцях року заповнюють на підставі даних попередніх розрахунків. Відповідно до того, в якому місяці було одержано приплід, проставляють кількість поросят у віці від 1 до 2 міс., з досягненням ними відповідного віку. Наприклад, якщо в січні надійде 500 голів приплоду, то на початок лютого вони будуть у віці до одного місяця, на початок березня - від 1 до 2 міс. і так по всьому поголів'ю поросят. Водночас визначають і їх середньорічне поголів'я.

У цьому ж розділі обороту показують реалізацію двомісячних поросят. За умовою завдання планується реалізувати населенню 300 голів переважно з другого туру опоросів. По місяцях їх реалізують залежно від внутрішньогосподарських можливостей. Усі двомісячні поросята, за вирахуванням реалізованих, залишаються для переведення в старшу групу - “Поросята від 2 до 4 міс.”.

Кількість три- і чотиримісячних поросят по місяцях ро­ку та їх середньорічне поголів'я визначають у такому ж порядку, як і по групі молодняка “Поросята віком до двох місяців”. Наприклад, поросята, які були двомісячними у березні, у квітні будуть тримісячними, у травні - чотиримісячними.

За рахунок останніх необхідно насамперед сформувати ремонтну групу, а решту - перевести у відгодівельну. Деяку їх частину залежно від конкретних умов можна реалізувати і у віці 4 міс. У нашому ж прикладі така реалізація не передбачається, а все поголів'я, за мінусом ремонтного молодняка, буде переведене у відгодівельну групу.

Кількісно ремонтну групу формують виходячи з таких міркувань. Наприклад, згідно з планом парувань у вересні і жовтні планується спарувати молодняка для перевірюваних свиноматок відповідно 37 і 52 голови. З цією метою за рахунок чотиримісячних поросят зимового опоросу основних свиноматок створюється ремонтна група в такому ж розмірі. Переведення з групи в групу здійснюють у травні і червні, відбираючи кращих свинок січневого і лютневого опоросів. Крім того, в листопаді і грудні планується спарувати по 60 свинок для разових свиноматок, тобто в цей час дане поголів'я повинне досягти парувального віку. У червні і липні з групи чотиримісячних поросят відбирають 120 ремонтних свинок (по 60 голів). У ремонтній групі вони перебуватимуть по 5 міс.

Кількість вихідного ремонтного молодняка свинок для поповнення основного стада в наступному за плановим ро­ці визначають у розмірі потроєної кількості основних свиноматок і подвоєної кількості кнурів, що підлягають вибракуванню в наступному році, тобто 90 свинок (25% від 120 свиноматок) і 10 кнурів (33% від 15 кнурів). На ремонт переважно відбирають молодняк з літнього опоросу основних свиноматок. Приймемо, що в майбутньому році перший тур парування перевірюваних (ремонтних) свино­маток у даному підприємстві провадитиметься у ті ж місяці, що і в плановому році, разом з основними свиноматками, тобто у березні - квітні. Із 120 основних свиноматок після їх опоросу в січні - лютому 50 голів будуть спаровані у березні і 70 голів - у квітні. За таких умов з групи чотиримісячних поросят виділяють 38 свинок у листопаді (25% від 50) і 52 голови у грудні (25% від 70), всього - 90 голів. У березні і квітні майбутнього року це поголів'я досягне парувального віку.

10 ремонтних кнурців переводять у ремонтну групу також з молодняка літнього опоросу, який досягне чотиримісячного віку у грудні.

З урахуванням наведених змін у стаді визначають поголів'я молодняка в чотиримісячному віці для переведення у відгодівельну групу.

Після запису у відповідні статті обороту визначеної кількості поголів'я (одночасно перевіривши її з даними плану парувань та надходження приплоду і помісячних оборотів трьох груп свиноматок та кнурів) розрахунок помісячного руху ремонтного молодняка не викликає труднощів.

Помісячний рух відгодівельного молодняка складають у такому порядку. Спочатку на основі пункту 9 теми записують поголів'я на початок року. Потім переносять дані про поголів'я чотиримісячного молодняка, яке планується поставити на відгодівлю у відповідних місяцях, і показують його по рядку “Перехід з чотиримісячного молодняка”.

Відгодівельний молодняк реалізовують у восьмимісячному віці, тобто через 4 міс після постановки на відгодівлю.

Як і в попередніх розділах помісячного обороту, вихідне поголів'я відгодівельного молодняка на кінець року можна перевірити сумою поголів'я на початок року і постановного поголів'я за мінусом кількості реалізованого поголів'я. За сумою поголів'я на початок і кінець кожного місяця визначають середньорічне поголів'я.

Помісячний оборот вибракуваних дорослих свиней на відгодівлі розраховують на підставі того, що вони перебувають у даній групі два місяці. З попередніх розділів помісячного обороту стада у відповідних місяцях переносять дані про кількість вибракуваного дорослого поголів'я (свиноматки основні, перевірювані та разові, а також кнури) і записують по рядку “Надійде з інших груп”.

Підсумковий розділ помісячного обороту стада “Всього поголів'я свиней” дозволяє перевірити правильність розрахунків у всіх попередніх розділах. По рядку “Надійде приплоду та купівля” у тому чи іншому місяці показують надходження поголів'я в підприємство, а по рядку “Реалізація” - вибуття з нього (реалізація двомісячних поросят, відгодівельного молодняка та дорослого поголів'я). З урахуванням вихідного поголів'я на початок року і відповідних змін протягом планового року визначають загальне поголів'я різних статево-вікових груп свиней на кінець року. Таке ж поголів'я одержують, підсумувавши все вихідне поголів'я по графі “Поголів'я на кінець року”.

У такому ж порядку перевіряють і правильність визна­чення середньорічного поголів'я. Сума середньорічного поголів'я підсумкового розділу обороту повинна відповідати кількості поголів'я по графі “Середньорічне поголів'я”.

Далі переходять до розробки річного обороту стада свиней. На основі розрахованого помісячного руху поголів'я складання річного обороту не викликає труднощів.

Одна з особливостей річного обороту полягає в тому, що в ньому поголів'я свиней показується більш укрупненими групами. Наприклад, молодняк віком до 4 міс. відображують тут лише двома групами - до 2 міс. і віком 2-4 міс., а в помісячному обороті - чотирма групами: одно-, дво-, три- і чотиримісячного віку.

Відгодівельний молодняк і дорослі свині на відгодівлі у більшості випадків також показують одним рядком. Для полегшення наступних розрахунків при обчисленні живої маси цих груп свиней у нашому прикладі покажемо їх без розбивки поголів'я по місяцях відгодівлі.

З метою полегшення вивчення методики складання річного руху поголів'я свиней виділяють також окремо групи основних, перевірюваних і разових свиноматок.

Річний оборот поголів'я свиней складають приблизно в такій же послідовності, як і при плануванні річного руху поголів'я великої рогатої худоби. На підставі даних таблиці 41 або помісячного обороту записують вихідне поголів'я по вікових і статевих групах на початок планового року. Після цього з помісячного обороту переносять дані про кількість поголів'я по окремих статтях надходження і вибуття. Так, у графі річного обороту “Приплід та перехід з інших груп” показують надходження приплоду (по рядку “Поросята до двох місяців”), кнурів, основних, перевірюваних і разових свиноматок, поросят від 2 до 4 міс. (крім поголів'я, що реалізується населенню у двомісячному віці), ремонтного, відгодівельного молодняка і вибракуваних дорослих свиней на відгодівлі.

Аналогічно переносять дані з помісячного обороту і в графу “Перехід в інші групи”. Загальне поголів'я по цій графі повинне дорівнювати сумі поголів'я по графі “Перехід з інших груп” за мінусом приплоду.

Вибуття поголів'я з підприємства по різних каналах реалізації планують, керуючись тими ж міркуваннями, що і при складанні річного обороту стада великої рогатої худоби. При цьому провідне місце займають договірні зобов'язання підприємства по продажу свинини. Розробка річного обороту стада передбачає реалізацію поголів'я свиней в основному по двох його групах - відгодівельне поголів'я молодняка і вибракувані дорослі свині, а також продаж 300 голів двомісячних поросят населенню.

Забезпечивши виконання договірних зобов'язань, решту поголів'я реалізують по інших каналах, виходячи з внутрішньогосподарських потреб і можливостей. Проте розрахунки по визначенню живої маси поголів'я в обороті стада доцільно виконувати після обчислення живої маси однієї голови різних груп свиней (див. наступну тему).

Після цього визначають вихідне поголів'я по кожній із груп на 1 січня наступного року: поголів'я на початок планового року плюс поголів'я по всіх каналах надходження, мінус поголів'я по всіх каналах вибуття. Кількісно воно повинне відповідати даним помісячного обороту стада.

Дані про середньорічне поголів'я свиней переносять з помісячного обороту стада по групах молодняка “Поросята до двох місяців” і “Поросята від 2 до 4 міс.”. Це поголів'я проставляють як суму середньорічного поголів'я поросят у віці 1 і 2 міс. та 3 і 4 міс.

Після складання річного обороту поголів'я свиней перевіряють правильність розрахунків, як і при плануванні руху поголів'я великої рогатої худоби.

Розрахунки провести в таблицях 14, 15, 16.

Таблиця 14. План парування і опоросів свиноматок та надходження поросят

Місяці

Парування свиноматок, голів

План опоросів

План надходження

Вибраку-

вання сви-

номаток і постановка на відгодівлю

Надходження

в групу

свиноматок

в минулому році

в плановому році

ос-

нов-них

пе-

ре-

ві-

рю-

ва-них

ра-

зо-вих

всьо-

го

поросят від

ос-нов-них

пе-

ре-ві-

рю-ва-

них

ра-зо-вих

всьо-го

ос-нов-них

пе-ре-ві-

рю-ва-них

ра-зо-вих

всьо-го

ос-нов

них

пе-ре-ві-

рю-ва-них

ра-зо-вих

всьо-го

ос-нов-

них

пере-вірю-ваних

разо-вих

ос-нов-

них

пере-вірю-

ваних

разо-вих

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Разом

Буде спаро-ваних свино-

маток на кінець року

Таблиця 15. Помісячний рух поголів’я свиней

Статево-вікові групи

свиней та статті

обороту

Поголів’я

на поча-

ток року

Місяці

Пого-

лів’я

на кі-

нець

року

Кількість

кормо-

місяців

Сере-

дньо-

річне

пого-

лів’я

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

1. Кнури-плідники

Поголів’я на початок місяця

13

х

Перехід з ремонтного молодняка

х

х

х

х

Купівля

х

х

х

х

Вибракування

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

2. Свиноматки

основні

Поголів’я на початок місяця

100

х

Перехід з ремонтних (перевіюваних) маток

х

х

х

х

Вибракування

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

3. Свиноматки пере-вірювані (ремонтні)

Поголів’я на початок місяця

70

х

Перехід з ремонтного молодняка

х

х

х

х

Перехід в основні матки

х

х

х

х

Вибракування

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

4.Свиноматки разові

Поголів’я на початок місяця

110

х

Перехід з ремонтного молодняка

х

х

х

х

Вибракування

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

5. Поросята віком до 2 місяців

Надійде приплоду

х

х

х

х

Поросята у віці до 1 місяця

_

Поросята у віці від 1 до 2 місяців

_

Реалізація 2-місячних поросят

х

х

х

х

Перехід у старшу групу

х

х

х

х

6. Поросята віком від 2 до 4 місяців

Поросята у віці 2-3 місяців

_

Поросята у віці 3-4 місяців

_

Перехід у ремонтну групу

х

х

х

х

Перехід у відгодівельну групу

х

х

х

х

Реалізація 4-місячних поросят

х

х

х

х

7. Ремонтний молодняк

Поголів’я на початок місяця1

94

6

х

Перехід з 4-місячного молодняка для поповнення :

х

перевірюваних маток

х

х

х

х

разових маток

х

х

х

х

кнурів-плідників

х

х

х

х

Перехід у групу кнурів-плідників

х

х

х

х

Перехід у групу перевірюваних маток

х

х

х

х

Перехід у групу разових маток

х

х

х

х

Вибракування

х

х

х

Х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

8. Відгодівельний молодняк

Поголів’я на початок місяця

856

х

Перехід з 4-місячного молодняка

х

х

х

Молодняк у віці:

4-5 місяців

400

х

х

5-6 місяців

300

х

х

6-7 місяців

156

х

х

7-8 місяців

-

х

х

Реалізація

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

9. Вибракувані

дорослі свині на відгодівлі

Поголів’я на початок місяця

_

х

Надійде з інших груп

х

х

х

1-й місяць відгодівлі

-

х

х

2-й місяць відгодівлі

х

х

Реалізація

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

10. Всього поголів’я свиней

Поголів’я на початок місяця

1249

х

Надійде приплоду та купівля

х

х

х

х

Реалізація

х

х

х

х

Поголів’я на кінець місяця

х

х

1/ Чисельник - свинки,

знаменник - кнурці

Таблиця 16. Річний рух поголів’я свиней

Статево-вікові

групи свиней

№ рядка

Поголів’я на початок

року

Прибуде

приплід та перехід з молодших та інших

груп

купівля

перехід в старші та інші групи

го-лів

жива маса,

ц

племінної худоби

іншої

худоби

го-лів

жива маса,

ц

го-лів

жива маса, ц

го-лів

жива маса,

ц

го-лів

жива маса, ц

А

Б

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Кнури-плідники

01

Основні свиноматки

02

Перевірювані свиноматки

03

Разові свиноматки

04

Поросята до 2 місяців

05

Поросята від 2 до 4 місяців

06

Ремонтний молодняк

07

Молодняк на відгодівлі

08

Дорослі свині на відгодівлі

09

Разом

10

Продовження таблиці 16

Вибуде

Поголів’я

на

кінець року

Серед-

ньо-

річне пого-лів’я,

голів

Серед-

ньо-

добо-вий при-

ріст, г

При-ріст

за

продаж

племінних

тварин

реалізація на м’ясо

продаж МГП

інше вибуття

го-лів

жива маса,

ц

рік,

ц

го-лів

жива маса, ц

голів

жива маса 1 голови,

кг

жи

ва ма

са,

ц

голів

жива маса, ц

голів

жива

маса, ц

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24