Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
424
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Діафрагма та сперміциди

Ці засоби мають такі переваги: введення їх не пов’язане зі статевим контактом, практично відсутні побічні ефекти, а також до певної міри – це попередження захворювань, які передаються статевим шляхом. Недоліки: необхідність введення перед кожним статевим актом, можливі незручності при введенні й вилученні з піхви, а також необхідність спеціального догляду, що обмежує застосування цього методу в підлітків.

Сперміциди можуть застосовуватися не тільки з діафрагмою, а й самостійно. Сперміциди доцільно рекомендувати в підлітковому віці як легкий і нешкідливий метод, який майже не має побічних ефектів. Однак незручність цього застосування полягає в досягненні контрацептивної ефективності не раніше, ніж за 10-15 хвилин до статевого контакту. Крім цього, практична ефективність сперміцидів близько 80%, що не є найкращим методом контрацепції для підлітків.

Внутрішньоматковий засіб (вмз)

Переваги цього методу попередження небажаної вагітності досить широко відомі. Але для дівчаток-підлітків існує великий ризик запальних захворювань статевих органів. Він збільшується зі збільшенням кількості статевих партнерів, що часто зустрічається в молодому віці. Крім цього, ВМЗ не лише не захищає від захворювань, які передаються статевим шляхом, а навіть, навпаки, різко збільшує ризик цих захворювань. Велика кількість експульсій, больовий синдром та збільшення кількості менструальної крові зумовлюють неприйнятність цього методу контрацепції для підлітків у багатьох випадках. Враховуючи великий ризик запальних захворювань статевих органів, пов’язаний з непланованою сексуальною поведінкою, підліткам не рекомендується застосовувати ВМЗ.

Природні методи

Використання ритмічного методу, оцінки слизу, вимірювання базальної температури особливо складне для підлітків, оскільки для їхнього правильного використання необхідна спеціальна підготовка. Таке навчання, вірогідно, буде важко здійснити. Але більш важливим є те, що використання цього методу ускладнюється при нерегулярному менструальному циклі, що не дозволяє визначити фертильний і нефертильний періоди.

Однак в будь-якому випадку консультанти повинні знайомити підлітків із змінами, які відбуваються в жіночому організмі в зв’язку з менструальними циклами. Пізнання власного тіла під час спостереження за своїми місячними циклами виховує відчуття самопізнання та самоповаги, що відіграє значну роль у просвітницькій роботі з підлітками.

Посткоїтальна контрацепція

Цей метод оральної гормональної контрацепції, на перший погляд, вигідний для підлітків, тому що в них незаплановані статеві зносини бувають досить часто. Однак цей метод не слід рекомендувати як регулярну контрацепцію. Він ефективний тільки протягом 72 годин після статевого контакту. Дівчинка-підліток обов’язково повинна приходити на перевірку наявності вагітності, такий візит може стати приводом для інших рекомендацій з контрацепції.

Для підлітків, які ведуть статеве життя, потрібен доступний метод контрацепції. Важливо, щоб підлітки могли анонімно одержати протизапліднюючі засоби й використати їх без тривалої підготовки та планування.

Підлітки вважаються проблемною групою. Якщо молода жінка звертається зі своїми проблемами, їй достатньо дати одну консультацію. Коли ж звертається підліток, необхідно зробити все, щоб такий пацієнт не випав з поля зору, з ним потрібно проводити просвітницьку роботу, в тому числі забезпечити необхідною інформацією відносно існуючих методів попередження небажаної вагітності.

Досвід багатьох країн світу свідчить про те, що консультування підлітків з питань сексуальної поведінки та контрацепції зменшує ризик порушення їхнього здоров’я та небажаної вагітності.