Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Аборт і його наслідки

Більшість людей не знають, що відбувається під час аборту. Багато жінок, котрі зробили аборт, не були цілком обізнані, що вони вбили дитину: ”До 3 місяців це не зовсім людина, це лише тільки…”.

Це не правда! Під час аборту вбивають дитину!

Майже всі діти, котрі через аборт насильно видалені з материнського лона, є старші 8 тижнів. Усі органи в цьому віці вже є наявними. Діти потребують уже лише їжі та часу, щоб рости. Їх вбивають за допомогою респіраторно-вакуумного методу /найпоширеніша форма аборту/, вишкрібання /куретування/ або – старших дітей – за допомогою гормонального методу та кесаревого розтину.

Дитина має страх перед смертю й відчуває біль, коли їй відбирають життя . Уже на 28-й день сформований і діє лицевий нерв з усіма трьома розгалуженнями на обличчі. На шостому тижні у руках вже наявні чутливі нервові закінчення, які є власне болепровідними волокнами.

Ультразвукові записи показують, що пульс дитини під час насильницького відкриття маткового зіва збільшується до 200 ударів на хвилину.

У відчайдушній і марній боротьбі намагається дитина від смертоносних інструментів відхилитися. На ультразвукових відбитках видно, як дитина, коли під час аборту розривають її тіло, у смертельному жаху відкриває свій ротик для німого крику.

Аборт – це переривання вагітності протягом перших 28 тижнів (7 акушерських місяців). Аборт до 12 тижнів вагітності називається раннім, після цього терміну – пізнім. Плід, який народився до 28-го тижня, має масу тіла меншу, ніж 1000 г, зріст – до 35 см.

Аборти поділяються на мимовільні й штучні.

Мимовільний аборт. Виникає без стороннього втручання, частота його становить 2-8% від загальної кількості вагітностей. Основні причини – це різноманітні нейроендокринні розлади, недорозвиток статевих органів, штучне переривання попередніх вагітностей, ізоантигенна несумісність крові матері та плода за резус-фактором та групою, наявність хронічних вогнищ інфекції, зокрема у статевих органах, інтоксикації, вплив радіації та інші. Безпосередніми чинниками невиношування можуть бути фізичні та психічні травми.

Штучний аборт.

Штучним абортом називавається переривання вагітності в акушерському стаціонарі. Переривання вагітності в ранні терміни здійснюється за бажанням жінки до 12 тижнів при відсутності протипоказань. Протипоказаннями є гострі та підгострі запальні захворювання жіночої статевої сфери, гострі інфекційні захворювання чи запальні процеси будь-якої локації. Операція може бути виконана тількі після ліквідації паталогічних явищ, оскільки наявність вогнищ інфекції в організмі створює високий ризик ускладнень після оперативного втручання .

З 13 до 28 тижнів вагітність переривають тільки за медичними показаннями при наявності у вагітної важких захворювань, коли прогресування вагітності та пологи можуть становити загрозу життю жінки, а також за соціальними показаннями – вік до 16 років, наявність 3 і більше дітей, дитини-інваліда, смерть чоловіка під час вагітності, розлучення, ув’язнення, позбавлення материнських прав.

По способу проведення штучні аборти поділяються:

  • міні – аборт;

  • аборт у ранні терміни вагітності (до 12 тижнів);

  • аборт у пізні терміни вагітності (від 13 до 28 тижнів).

Міні-аборт - здійснюється до 21-ї доби затримки менструації шляхом відсмоктування вмісту порожнини матки електровакуумним насосом.

При міні-аборті не використовують металічні розширювачі, таким чином не ушкоджується м’язовий апарат шийки матки і рідше виникають ускладнення, які є причиною невиношування вагітності. Міні-аборт проводять під місцевим знеболюванням. Операція продовжується не більше 1,5-2 хвилини.

Три – чотири дні після аборту необхідно уникати переохолоджень, виключити фізичне навантаження. Протягом 3-х тижнів забороняється статеве життя. Спостерігати за своєчасним спорожненням кишечника та сечового міхура. Через 2 тижні необхідна консультація гінеколога.

Аборт у ранні терміни вагітності. Операція проводиться лиже лікарем акушером-гінекологом. За проведення втручань, спрямованих на переривання вагітності, іншими особами, зокрема середніми медичними працівниками, чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Обстеження: гінекологічний огляд, аналіз крові на RW та СНІД, група крові та Rh-фактор, Hbs-антиген, мазок на ступінь чистоти вагінального вмісту та на гонорею, онкоцитологічне дослідження.

Інструментарій: дзеркало Сімпса і підіймач, кульові щипці Мюзо, розширювачі Гегара, матковий зонд, довгі пінцети, абортцанг, кюретки №2,4,6, вакуум-апарат, наконечники для вакуум-апарата(див. рис.13)

Рис. 13 Інструментарій для проведення штучного аборту.

Знеболювання: внутрішньовенний наркоз або місцева анестезія.

Техніка операцій. Зовнішні статеві органи обробляють йодонатом. Вводять дзеркало Сімпса. Піхву та шийку матки обробляють 5% розчином йоду. Оголюють шийку матки в дзеркалах та захоплюють її кульовими щипцями за передню губу. Видаляють підіймач. Лікар утримує шийку матки кульовими щипцями, нижнє дзеркало передають медичній сестрі, що асистує під час операції. Проводять зондування порожнини матки з метою встановлення прохідності та напряму цервікального каналу, довжини та форми порожнини матки. Далі проводять розширення цервікального каналу розширювачами Гегара від №4-6 до 12-13 (номер розширювача дорівнює його діаметру в міліметрах). Після розширення здійснюють руйнування і видалення плідного яйця кюреткою №6, абортцангом або шляхом вакуум-аспірації. Видаливши плідне яйце, проводять контрольне вишкрібання стінок порожнини матки і трубних кутів кюретками №4 і 2. переконавшись у тому, що плідне яйце і децидуральна оболонка видалені повністю, матки скоротилася добре, кровотечі немає, кульові щипці з шийки матки знімають, шийку обробляють 5% йодом, дзеркало виводять з піхви.

Догляд за хворою після операції. Жінку перевозять на каталці в палату. На низ живота кладуть міхур з льодом. Вводять скорочувальні засоби – 1 мл окситоцину або метилергометрину внутрішньом’язово. Протягом першої доби періодично контролюють стан хворої: самопочуття, скарги, пульс, артеріальний тиск, температуру тіла, кількість та характер виділень із статевих шляхів. При відсутності ускладнень жінку виписують додому на другу добу після аборту.

Аборт у пізні терміни вагітності. У пізні терміни переривати вагітність вишкрібанням матки забороняється через великий ризик перфорації матки та виникнення інших ускладнень небезпечних для життя жінки. Вагітність терміном понад 12 тижнів переривають хірургічним або консервативними (медикаментозними) методами.

Медикаментозний аборт - дозволяє уникнути внутрішнього втручання, ризику, пов’язаного з анестезією, травмування внутрішніх статевих органів.

Для медикаментозного переривання вагітності в пізні терміни застосовують кілька методик, найчастіше – трансцервікальне введення у порожнину амніона граміцидину. Довгою голкою проколюють плодовий міхур, виводять частину навколоплодових вод, потім уводять таку саму кількість граміцидину та роблять тугу тампонаду піхви. Для стимуляції пологової діяльності внутрішньовенно вводять окситоцин або простогландини.

Догляд за хворою полягає у ретельному спостереженні за станом скорочення матки. Медсестра слідкує за виділеннями із статевих шляхів, вимірює температуру тіла жінки з метою вчасного виявлення ускладнень запального характеру.

Аборт – це не кінець, а, навпаки, початок нових важких проблем. З абортом лише дійсно починаються проблеми. Не тільки дитя вбивається під час аборту, а також жінки зазнають фізичних ушкоджень або психічних травм.