Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Добровільна хірургічна стерилізація

Може бути проведена зразу після пологів при виконанні кесаревого розтину або протягом 48 годин після пологів. Якщо не проведена протягом 48 годин після пологів, повинна бути відкладена до 6 тижнів після пологів. Ідеальним вважається час, коли жінка повністю одужала після пологів і здоров’я дитини не викликає сумнівів. Це не впливає на кількість і якість грудного молока та здоров’я дитини.

Зауваження:

  • післяпологову міні-лапаротомію краще проводити під місцевою анестезією, що зменшує ризик для матері та можливе тривале розлучення матері з дитиною.

Вазектомія чоловікові може бути проведена в будь-який час після пологів жінки. Ефект не настає негайно. Необхідно забезпечити тимчасовим методом контрацепції на перші 3 місяці, якщо пара живе статевим життям.

Комбіновані гормональні контрацептиви ( кок і кік)

Не рекомендується для годуючих жінок у перші 6-8 тижнів після пологів. Відкладіть використання КОК чи КІК до початку відлучення від грудей. Слід уникати застосування для годуючих жінок, за рідким винятком тих випадків, коли інші методи неприйнятні (починаючи з 6 місяців). Якщо жінка грудьми не годує, КОК та КІК можна використовувати через 3 тижні після пологів.

Використання КОК чи КІК у перші 6-8 місяців після пологів зменшує кількість грудного молока і може негативно вплинути на нормальний ріст дитини (цей ефект продовжується до 6 місяців).

У першіі 3 тижні після пологів КОК чи КІК дещо збільшують ризик підвищеного тромбоутворення в зв’язку з вмістом у них естрогенів.

Зауваження:

  • КОК чи КІК є найменш прийнятими методами для годуючих матерів;

  • через 3 тижні після пологів ризик підвищеного тромбоутворення зникає;

  • КОК чи КІК можуть використовуватися жінками, які під час вагітності мали гестоз, за умови, що до моменту початку вживання контрацептивів.

Чисто прогестинові контрацептиви

(імплантати, чисто прогестинові таблетки або чисто

прогестинові ін’єкційні контрацептиви – ЧПТ чи ЧПІІК)

Уникати використання ЧПК у перші 6 тижнів після пологів, за винятком тих випадків, коли інші методи неприйняті або недоступні. При використанні МЛА відкласти застосування ЧПК до 6 місяців після пологів. Якщо жінка не годує груддю, ЧПК можна почати застосовувати негайно. Якщо жінка не годує груддю і після пологів пройшло більше 6 тижнів або в неї поновилися менструації, ЧПК можна призначити, переконавшись, що жінка не вагітна. Метод не впливає на якість і кількість грудного молока і здоров’я дитини.

Зауваження:

  • у перші 6 тижнів після пологів прогестин може негативно вплинути на нормальний ріст дитини;

  • навіть у лактуючих жінок при використанні ЧПК можуть з’явитися нерегулярні кровотечі.

Післяпологова абстиненція (утримання)

Рекомендується:

  • при захворюванні, що передається статевим шляхом, якщо воно діагностовано або підозрюється;

  • у післяопераційний період після вазектомії, кесаровего розтину, епізіотомії або інших втручань;

  • при запальних захворюваннях органів таза, піхви або сечовивідних шляхів.

Зауваження:

  • деякі пари важко переносять періоди післяпологової абстиненції;

  • прийнятні в суспільстві, де практикується післяпологова абстиненція.

Таким чином, в післяпологовий період можна використовувати ряд доступних та безпечних методів планування сім’ї. Тому головне завдання лікарів пологових стаціонарів, жіночих консультацій та клінік (центрів планування сім’ї) полягає в тому, щоб роз’яснити пацієнтам необхідність використання методів планування сім’ї в післяпологовий період для збереження здоров’я жінки.