Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Невідкладна контрацепція

Невідкладна (посткоїтальна) контрацепція повинна використовуватися після незахищеного статевого акту в тому випадку, якщо вагітність не планується або небажана.

Посткоїтальна контрацепція - це збірне поняття, яке об’єднує різноманітні види контрацепції, застосування яких у першу добу після коїтусу попереджає настання небажаної вагітності, а препарати, що застосовуються для забезпечення цього методу, одержали назву “пігулки наступного ранку”. Ще з давніх часів жінки для запобігання вагітності вдавалися до різноманітних спринцювань, термічних дій (ванни), фізичного навантаження, введення різноманітних рослинних засобів у піхву.

На сьогоднішній день у світі не існує ідеального контрацептиву. Це стало поштовхом до пошуку нових підходів і розробки контрацептивів разового застосування: засобів, які використовуються після статевого акту. Посткоїтальна контрацепція може застосовуватись як основний контрацептивний спосіб, або в якості “аварійного” засобу, як невідкладна контрацепція.

Метод невідкладної контрацепції застосовується для запобігання небажаної вагітності у випадку “незахищеного” (без контрацептива) статевого акту або при виявленні дефектів бар’єрних протизапліднюючих засобів (презерватива, діафрагми), при огріхах гормональної контрацепції (пропуск прийому чергової пігулки), після згвалтування, особливо в підлітків, чи в інших випадках, коли вагітність небажана або небезпечна. Ефективність методу досить висока і досягає 96%, якщо з моменту “незахищеного” статевого акту пройшло не більше 72 годин.

Препарати:

  • монофазні КОК;

  • гестагени;

  • даназол;

  • міфепристон (Ru-486);

  • внутрішньоматкові засоби (ВМЗ).

Переваги:

  • висока ефективність (менше 3% жінок вагітніють у цьому циклі);

  • ВМЗ забезпечує також тривалий контрацептивний захист.

Недоліки:

  • КОК ефективні тільки в тому випадку, якщо перша доза прийнята протягом 72 годин після незахищеного статевого акту – 4 таблетки низько дозованого препарату (30 мкг етинілестрадіолу) з наступним прийманням через 12 годин ще 4 таблеток; або 2 таблетки високо дозованого КОК (50 мкг етинілестрадіолу) в перші 72 год. з наступним прийманням через 12 год.;

  • КОК можуть викликати нудоту, блювання або біль молочних залоз;

  • перша доза ЧПК повинна бути прийнята протягом 48 годин після статевого акту, однак вони в меншій мірі викликають нудоту і біль молочних залоз;

  • антипрогестини ефективні тільки у випадку, якщо прийняті протягом 72 годин після незахищеного статевого акту; в даний час дорого коштують і є лише в деяких країнах;

  • ВМЗ ефективний тільки тоді, коли вводиться протягом 5 днів після незахищеного статевого акту;

  • ведення ВМЗ є незначною процедурою, яка виконується кваліфікованим медпрацівником і не повинна здійснюватися жінками, які мають ризик зараження ІСШ та іншими ЗПСШ (такими як ВГВ та ВІЛ/СНІД).

Препарат ПОСТИНОР, який використовується виключно для екстреної контрацепції і містить 0,75 мг левоноргестрела. Згідно рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров”я була розроблена і випробована схема, яка передбачає двохразовий прийом по 1 таблетці (0,75 мг левоноргестрела) з інтервалом в 12 годин на протязі 48-72 годин після статевого акту.

Побічні ефекти та шляхи їх подолання

Виникнення побічних ефектів залежить від виду засобів, які використовуються з метою невідкладної контрацепції. Шляхи подолання побічних ефектів і проблем визначені у відповідних розділах.