Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
419
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Самойленко В.Б., Мох А.І.

Рой Г.Г., Мисік В.В.

Підручник

для студентів медичних училищ і коледжів

Під загальною редакцією

заслуженого лікаря України Литвиненка В.І.

Кременчук

2004

Автори:

Самойленко В.Б. – голова предметної комісії з акушерства та гінекології Кременчуцького медичного коледжу, спеціаліст вищої категорії;

Мох А.І. – викладач акушерства та гінекології Кременчуцького медичного коледжу, викладач-методист;

Рой Г.Г. – викладач акушерства та гінекології Кременчуцького медичного коледжу;

Мисік В.В. – викладач акушерства та гінекології Кременчуцького медичного коледжу.

Рецензенти:

- завідувач кафедри акушерства і гінекології Української медичної стоматологічної академії, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Громова А.М.;

- доцент кафедри акушерства і гінекології Української медичної стоматологічної академії, кандидат медичних наук Добровольська Л.М.

  • завідувач кафедри акушерства і гінекології Дніпропетровської державної медичної академії, професор Потапов В.О.

  • доцент кафедри акушерства і гінекології Дніпропетровської державної медичної академії, кандидат медичних наук Дзюба Ю.М.

  • викладач-методист „акушерства та гінекології”, спеціаліст вищої категорії, голова ЦМК Київського медичного коледжу №3, заслужений працівник Народної освіти України Хохліч Т.І.

Доцільність даного підручника зумовлена актуальністю, значимістю питань планування сім'ї в охороні репродуктивного здоров'я жінки. У підручнику розглянуто систему організації, структури і завдання служби планування сім’ї, викладено історію розвитку контрацепції, вмотивовано проаналізовані проблеми штучного аборту, що внаслідок низької медичної культури населення залишається основним методом планування сім'ї. Змістовному висвітленню цих питань сприяє випереджаюче вивчення анатомії та фізіології жіночих і чоловічих статевих органів, проблем безплідності та захворювань, що передаються статевим шляхом.

Саме ці висвітлені питання важливі для подальшого проведення санітарно-просвітньої роботи молодшими медичними спеціалістами.

Передмова

Проблема планування сім’ї – це не лише проблема кожної сім’ї, це проблема медико-соціальна та державна.

Про державну значущість цього питання свідчить той факт, що планування сім’ї, як предмет, почали викладати в медичних навчальних закладах освіти I – II рівнів акредитації.

У зв’язку із зниженням народжуваності в Україні з погіршенням репродуктивного здоров’я більшої частини населення, набуває значення санітарно-освітня робота з метою підвищення сексуальної культури населення.

У проведенні санітарно-освітньої роботи велика роль відводиться середній ланці медпрацівників.

В Україні мало літератури з питань планування сім’ї, тому виникла необхідність видання такого посібника.

Підручник розрахований на викладачів, і в першу чергу на студентів медичних навчальних закладів освіти I – II рівнів акредитації.

У I розділі підручника викладено організацію, структуру, завдання служби планування сім’ї.

У наступних розділах (II, III) – анатомію та фізіологію жіночих і чоловічих статевих органів, фізіологію вагітності, статеві відносини.

Розділ „Аборт і його наслідки” присвячений описові ранніх та пізніх ускладнень аборту.

У розділі „Природні методи планування сім’ї” описане спостереження за фізіологічними ознаками фертильності чи інфертильності, що дає змогу подружній парі вирішувати питання про планування або запобігання вагітності за допомогою визначення плідних днів менструального циклу.

У розділі „Сучасні методи контрацепції” наведена класифікація контрацептивів, механізм дії різних методів контрацепції, їх переваги і недоліки, показання та протипоказання до застосування.

Приділяється увага контрацепції в післяпологовий період і контрацепції підліткового віку.

Великої уваги заслуговує розділ „Захворювання, які передаються статевим шляхом”, де описана клініка, діагностика, лікування, профілактика цих захворювань.

Розділ „Безплідний шлюб” присвячений темі жіночого та чоловічого безпліддя, причинам їх виникнення, методам діагностики і лікування.

Завершує підручник розділ „Алгоритми, виконання практичних навичок”, в якому описані практичні навички, якими повинні оволодіти студенти.

Автори будуть вдячні викладачам і студентам за критичні зауваження та побажання.

РОЗДІЛ I