Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Оральні контрацептиви (ок)

В останні роки спостерігається значний прогрес у розробці безпечних та ефективних оральних контрацептивів зі зниженими дозами естрогенів, а також у впровадженні прогестагенів нового покоління. Сьогодні вважається, що ідеальний контрацептив не повинен впливати на обмін жирів та вуглеводів, а також гемостатичну систему, оскільки будь-які зміни відповідних показників розглядаються або як побічні ефекти, або як ускладнення. Незважаючи на значну кількість публікацій відносно призначення оральних контрацептивів жінкам репродуктивного віку, недостатньо досліджень, адресованих молодим та юним жінкам. З цілого ряду причин питання призначення оральної контрацепції пацієнтам цієї групи населення особливо важливе. Клінічні спостереження і багаторічний досвід дослідників з країн Західної Європи та США довели, що ОК є найбільш ефективним методом контрацепції серед здорових дівчат-підлітків. Однак у цій групі жіночого населення є особливі труднощі в їхньому використанні. У порівнянні з більш дорослими жінками підлітки частіше передчасно припиняють застосування таблеток при появі небажаних побічних ефектів, таких як міжменструальні виділення, нудота і т.п.

До такого висновку приходять всі дослідники, які займаються розробками оптимальних методів попередження вагітності серед підлітків.

Лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку перед призначенням ОК повинен запропонувати заповнити інформаційну форму підлітка.

При призначенні ОК необхідно враховувати:

  • сімейний анамнез;

  • індивідуальний анамнез, включаючи характер місячних і частоту статевих зносин;

  • початок регулярних місячних;

  • екстрагенітальні захворювання, включаючи серцево-судинні, діабет, порушення гемостазу, гепатит і т.п.;

  • обговорити ризик вагітності в залежності від вибору контрацептивного методу.

Значні переваги застосування ОК підлітками полягають у зменшенні випадків:

  • надмірних менструальних кровотеч;

  • надмірних міжменструальних болів (альгодисменорей);

  • порушення менструального циклу;

  • фолікурярної кісти яєчника;

  • анемії; ендометріозу;

  • Аcne vulgaris (вугрового висипання).

Важко переоцінити важливість нормалізації менструального циклу в підлітків, оскільки, як відомо, ювенільні маткові кровотечі є найбільш поширеною гінекологічною патологією цієї вікової категорії. Нормалізація менструального циклу зменшує також можливість розвитку вторинних анемій, які часто супроводжують маткові кровотечі. Побічні ефекти – нудота, головний біль, набрякання молочних залоз, збільшення маси тіла. Слід зазначити, що такі побічні ефекти, як нудота і головний біль, зустрічаються не частіше, ніж у 1% пацієнток. Підвищену увагу привертає проблема збільшення маси тіла, що може бути основною причиною відмови від цього методу контрацепції. Підлітки в більшій мірі, ніж інші групи населення, стурбовані своїм зовнішнім виглядом, і збільшення маси тіла може сприйматися ними різко негативно. Згідно з дослідженнями, при використанні ОК третього покоління збільшення маси тіла відзначається тільки в 1,4% молодих пацієнток. Загалом же, побічні ефекти зустрічаються в 4,4% дівчаток-підлітків, що змушує їх відмовитися від застосування ОК.

Оральні контрацептивні таблетки стають усе більш популярними серед підлітків, тому що вони не впливають на сексуальну активність і забезпечують високий контрацептивний ефект. Теоретична ефективність ОК у жінок репродуктивного віку складає 99,5%, а практична - 98%. Показник неефективності (індекс Перля) у підлітків дещо вищий, що пов’язано з помилками (пропусками) в застосуванні ОК в юному віці.

Кожні 6 із 100 користувачів ОК у віці до 22 років вагітніють протягом першого року застосування ОК. Кількість невдач у 4 рази вища у тих, хто використовує презервативи, і в 6-7 разів вища у тих, хто використовує сперміциди. З цієї причини значна частина сексуально активних підлітків вибирають ОК. Однак більшість підлітків віддають перевагу спільному застосуванню ОК і презервативів, оскільки презерватив захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Призначити гормональні оральні таблетки не можна до встановлення регулярних менструальних циклів. Це пов’язано з можливим негативним впливом гормональної контрацепції на гіпоталамус, що може вплинути на подальший статевий розвиток.

Точні дані про доцільність призначення гормональних контрацептивів дівчатам-підліткам поки що не отримані. Тому рекомендується по можливості уникати призначення гормональних контрацептивів пацієнткам до 16 років. Але в будь-якому випадку краще віддати перевагу гормональним таблеткам з низьким вмістом гормонів, ніж небажаній вагітності, і тим паче – перериванню її з усіма психологічними, соціальними та фізичними наслідками. У тих випадках, коли дівчина-підліток вибирає ОК як метод попередження небажаної вагітності, необхідно рекомендувати мінімально активні дози гормональних компонентів.