Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
424
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Жіночі контрацептиви

Новий метод контрацепції для жінок. Жіночий презерватив – чохол, виготовлений із тонкого, прозорого, м'якого пластика. Перед статевим актом жінка розміщує чохол у піхві. Під час статевого акту статевий член рухається усередині жіночого презервативу. Ефективність аналогічна при використанні чоловічого презерватива.

Переваги :

  • метод контролюється жінкою;

  • попереджає як ЗПСШ, так і вагітність;

  • медичних протипоказань не виявлено;

  • побічних ефектів не виявлено.

Недоліки:

  • поки що коштують дорого;

  • як правило, потрібна згода статевого партнера;

  • необхідно мати під рукою запас;

  • жінка повинна дотикатися до своїх статевих органів.

Діафрагми і ковпачки

Історія застосування діафрагми починається з 80-х років ХУІІ століття, коли у Німеччині був уперше описаний даний бар’єрний метод контрацепції. Найбільшу популярність діафрагма отримала у Голландії, завдяки чому її називали “голландським ковпачком”. Подальший розвиток метод одержав у кінці нинішнього століття. Була запропонована нова модифікація діафрагми з м'якою облямівкою із латексу для кращого контакту зі стінками піхви. Уже розроблені і продаються в деяких країнах діафрагми одноразового використання з уже нанесеним на них сперміцидом. Цей вид запобігання вагітності менш ефективний, ніж використання презервативів, що пояснюється більш високою вірогідністю огріхів при використанні діафрагми. У той же час поєднання застосування діафрагми зі сперміцидами в значній мірі підвищує ефективність даного методу і ступінь захисту від ЗПСШ. Сучасні діафрагми виготовляються із гуми і латексу. Це м'яка гумова чашечка, яка закриває шийку матки.

Діафрагми розрізняються між собою за розміром, який визначається діаметром обідка в міліметрах, і буває чотирьох основних видів у залежності від особливостей будови обідка:

  • діафрагма з обідком з плоскою пружиною для жінок, що не народжували, розміри від 50 до 90 мм;

  • діафрагма із спіральною пружиною для жінок з помірним тонусом піхвових м'язів, розміри від 50 до 95 мм;

  • діафрагма з дугоподібною пружиною для жінок зі зниженим тонусом піхвових м'язів, при ректо- і цистоцеле, розміри від 55 до 95 мм;

  • діафрагма з обідком у вигляді перетинки.

Підбор виду діафрагми, навчання пацієнток повинно проводитись медичним працівником, тому що слід враховувати анатомічні особливості кожної конкретної жінки, яка звернулася до служби планування сім'ї.

Діафрагму вводять у піхву таким чином, щоб задня частина обідка знаходилася у задньому склепінні піхви, а передня щільно покривала шийку матки безпосередньо за лобковою кісткою. Купол діафрагми покриває шийку матки, а сперміцидна паста чи гель, закладені в середину купола перед введенням діафрагми, контактують з поверхнею шийки матки. Діафрагму можна ввести при бажанні за 6 годин до коїтусу.

Ефективність застосування різних модифікацій діафрагм коливається від 14 до 18 випадків вагітностей на 100 жінок.