Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
424
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Інформація, навчання, комунікація (інк) у роботі служб планування сім’ї

Зниження кількості небажаних вагітностей, абортів та захворювань, що передаються статевим шляхом, тобто покращення репродуктивного і сексуального здоров’я неможливе без стійкого усвідомлення та зміни статевої поведінки в напрямі безпечного сексу. А ця зміна, в свою чергу, неможлива без формування навичок безпечної статевої поведінки, яку покликана забезпечити система “ Інформація, навчання, комунікація (ІНК)”.

ІНК  це важлива складова частина в роботі служб планування сім’ї, яка повинна входити в робочі плани і на яку повинен виділятися певний час. Необхідно пам’ятати, що три її компоненти не є окремими частинами системи, а тісно переплетені та взаємо пов’язані.

Під інформацією мають на увазі обмін відомостями між людьми. Важливо, щоб її подання здійснювалося в короткій, але вражаючій формі, а кожне повідомлення було викладено чітко і лаконічно. Засвоєння матеріалу з інформаційних засобів становить приблизно 10-15%.

Навчання  це процес оволодіння знаннями, уміннями та навичками. Навчання думати, робити висновки ставити питання й приймати рішення включає в себе як елементи інформації, так і елементи комунікації. При навчанні засвоюється 25-40% інформації.

Комунікація це передача інформації від людини до людини. Вона має за мету не тільки дати інформацію та навчити, але й виробити та закріпити практичні навички, змінити ставлен6ня та поведінку. Комунікативне навчання є найбільш ефективним. При такій формі навчання засвоюється 50-60% інформації. Комунікація в основному являє собою особисте спілкування (в тому числі й консультування), головна мета якого  допомогти людям прийняти рішення.

Працівники служб ПС повинні проводити роботу за програмою ІНК з урахуванням необхідності ознайомлення різних груп населення з питаннями фізіології, особливостей розвитку і збереження репродуктивного здоров’я.

Інформація, навчання і комунікація можуть бути представлені в найрізноманітніших формах (телебачення, радіо, газети, журнали, відеофільми, плакати, листівки, пам’ятки, буклети, брошури, книги, лекції, бесіди, семінари, тренінги тощо).

Компоненти послуг з планування сім’ї

Консультування  це важлива умова для початку та продовження використання пацієнтом методу планування сім’ї. Медичні працівники повинні бути підготовлені для проведення консультування з усіх існуючих методів контрацепції. При цьому вони не повинні застосовувати ніяких стимулів чи змушувати пацієнтів використовувати як планування сім’ї в цілому, так і будь-який окремий метод контрацепції.

Надання контрацептивів

Контрацептиви повинні бути надані пацієнтам у відповідності до існуючих інструкцій, затверджених для даного конкретного методу, і тими медичними працівниками, які пройшли навчання в наданні цього методу.

Подальші спостереження і система направлень

Всі пацієнти, які обрали метод планування сім’ї повинні бути проінформовані про відповідні вимоги до подальшого спостереження при використанні даного методу і заохоченні без сорому звертатись до лікаря, якщо вони будуть чимось стурбовані. Медичні працівники повинні дотримуватись встановленої системи, видаючи пацієнтам направлення до інших спеціалістів.

Ведення записів

Всі медичні працівники повинні вести адекватні записи про кожного пацієнта, які дозволяють встановити особу пацієнта і визначити одержаний нею/ним метод контрацепції, а також будь-які пов’язані з цим особливі обставини.

Спостереження і контроль

Спостереження і контроль є найважливішими компонентами оцінки роботи служби. Вони допомагають гарантувати забезпечення потреб пацієнтів і дотримання існуючих інструкцій щодо їхнього обслуговування. Завідуючий клінікою є членом тієї ж команди, що й весь персонал, і сприяє підвищенню зацікавленості всіх медичних працівників, допомагає у вирішенні різних проблемі слідкує за тим, щоб права (як обслуговуючого персоналу, так і пацієнтів) чітко дотримувалися.

Організація

Підтримка ефективної системи організації і постачання допоможе персоналу обслуговуючого закладу уникнути таких проблем, як дефіцит або надлишок продукції. Для надання населенню послуг високої якості обслуговуючий персонал повинен виконувати всі правила збереження і поводження з контрацептивами та іншими засобами.

Якість обслуговування

Для надання населенню якісних послуг з планування сім’ї необхідне виконання медичними працівниками таких умов:

  • Обслуговування має бути особистим, тобто концентруватися на потребах кожного конкретного пацієнта.

  • До пацієнтів треба ставитися з повагою.

  • Необхідно дотримуватись суворої конфіденційності.

  • Пацієнти не повинні чекати прийому надто довго.

  • Медичні працівники мають інформувати пацієнтів про всі існуючі методи контрацепції.

  • У закладі повинна дотримуватись чистота і правильна організація потоку пацієнтів.

  • Заклад має обслуговувати пацієнтів протягом нормального робочого дня, а там, де це можливо, намагатись розширити час прийому для охоплення всіх верств населення.

  • Повинен підтримуватись адекватний запас контрацептивів та інших засобів, необхідний для обслуговування пацієнтів.

  • Управління службою має бути динамічним: залучення персоналу до вирішення проблем, що виникають, необхідне для якісного обслуговування населення.

Для успішної роботи служби повинен бути персонал, який демонструє:

  • турботу, увагу і ретельність, інформуючи пацієнта про обраний метод планування сім’ї;

  • глибокі знання, навички та правильне ставлення до питань планування сім’ї;

  • знання та вміння розпізнавати реальні та потенційні проблеми;

  • здатність застосовувати відповідні клінічні дії для вирішення цих проблем, включаючи інформованість про те, коли ( і куди ) необхідно направити пацієнтів із серйозними ускладненнями.