Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник планування сімї.doc
Скачиваний:
424
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
39.19 Mб
Скачать

Контрацепція для підлітків

Одним з основних аспектів консультування підлітків є забезпечення їх інформацією з питань контрацепції. Часто підлітки не повністю усвідомлюють зв’язок між сексуальними стосунками і вагітністю. У більшості українських сімей статеве виховання неадекватне, тому що підлітки одержують відповідну інформацію від товаришів, яка часто буває неправильною.

Дослідження в багатьох країнах показали, що 84% випадків вагітності серед жінок, молодших 20 років, не є запланованими. Наприклад, у США третина всіх абортів припадає на жінок, молодших 20 років. Статистичні дані по Україні свідчать про те, що в кожному десятому випадку на операцію переривання вагітності змушена йти молода жінка. Крім того, вагітність серед підлітків є основною причиною, через яку вони залишають школу.

Бесіди з підлітками повинні бути спрямовані на такі важливі аспекти, як сексуальна направленість, психологічні моменти – мораль і поведінка, а також вірогідність венеричних захворювань. Консультант повинен обговорити з підлітком можливі медичні проблеми, пов’язані з раннім початком статевого життя, такі як ризик виникнення раку шийки матки, а також пряму залежність між кількістю сексуальних партнерів і ризиком виникнення захворювань, що передаються статевим шляхом.

Для підлітків, які ведуть статеве життя, консультація про методи контрацепції повинна починатися з бесіди про те, що найнадійнішим способом уникнення вагітності є відсутність сексуальних контактів. Слід погодитися з тим, що найкращий засіб контрацепції для більшості молодих людей – це відповісти “ні” і дотримуватися цього. Необхідно пояснити підлітку, що секс означає більше , ніж просто статевий акт, і утримання (відсутність статевих відносин) – найкращий захист від захворювань, які передаються під час сексуальних контактів. Молоді люди часто вірять різним міфам про методи контрацепції, і ці міфи повинен розвіяти консультант. Підлітка потрібно заспокоїти і пояснити, що різні методи контрацепції можуть бути допустимі в тій мірі, в якій вони можуть запобігти вагітності.

Різний вік, соціальні фактори та сексуальний досвід підлітків ускладнюють призначення контрацептивних методів підліткам, тим більше, що при відсутності ідеального методу контрацепції дуже важко зробити правильний вибір.

Таким чином, контрацепція в підлітків – дуже делікатна сфера консультування. Враховуючи той факт, що на консультації з контрацепції приходять підлітки, які вже мають сексуальний досвід, а також беручи до уваги збільшення кількості незапланованих вагітностей, лікарі зобов’язані надавати необхідну інформацію про засоби контрацепції.

Способи контрацепції для підлітків поділяються на:

  • бажані (презервативи, оральні контрацептиви);

  • застосовані (діафрагма, губка, сперміциди);

  • менш популярні (методи природного планування сім’ї);

  • застосовані в крайніх випадках (ВМЗ, посткоїтальна контрацепція).

Презервативи

Презерватив вважається найкращим засобом контрацепції для підлітків.

Основними позитивними якостями презервативів є:

  • захист від захворювань, які передаються статевим шляхом, в тому числі СНІД;

  • відсутність побічних ефектів;

  • можливість застосування без призначення лікаря;

  • простота використання;

  • відносна дешевина.

Недоліки:

  • дискомфорт;

  • алергічні реакції на латекс;

  • залежність від партнера;

  • недостатня надійність.

Перераховані недоліки в значній мірі впливають на популяризацію цього методу контрацепції. Однак для підлітків, які мають нечасті статеві контакти, цей метод контрацепції повинен бути переважним, тому що є надійним засобом профілактики ЗПСШ. Це необхідно підкреслювати під час бесіди з підлітками. У випадках правильного використання презервативи є достатньо ефективними (теоретична ефективність 90-95% , а практична – 90%). Використання презервативів підлітками надає впевненості в собі, оскільки як юнака, так і дівчинку хвилює вірогідність небажаної вагітності чи ризик заразитися захворюваннями, що передаються під час сексуальних контактів.