Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Elektr Posibnuk.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

2. Порядок підписання і подання бухгалтерських звітів

Порядок подання фінансової звітності затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419.

Дія цього Порядку поширюється на всіх юридичних осіб незалеж­но від організаційно-правової форми і форми власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зо­бов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Фінансова звітність подається:

—органам до сфери, яких воно належить;

—учасникам, засновникам — відповідно до установчих доку­ментів; трудовим колективам на їх вимогу;

—органу державної статистики;

—фінансовому органу: органу Державного казначейства, якщо асигнування одержані з державного бюджету;

— фінансовим відділам райдержадміністрації, міськвиконкомів та фінансовим управлінням обласних держадміністрацій — у разі вико­ристання асигнувань з місцевих бюджетів.

Склад фінансової звітності такий:

  1. для юридичних осіб — Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки до фінансової звітності, Додаток до річної фінансової звітності "Інфор­мація за сегментами";

  2. для суб'єктів малого підприємництва — баланс, звіт про фі­нансові результати;

  3. для материнських підприємств — консолідована звітність у складі Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошо­вих коштів, Звіту про власний капітал, Приміток до фінансової звіт­ності, Додаток до річної фінансової звітності "Інформація за сегмен­тами".

Квартальна фінансова звітність подається у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Головний бухгалтер повинен заздалегідь визначити коло ко­ристувачів, яким необхідно подати фінансову звітність.

Фінансову звітність супроводжують листом підприємства про склад звітності, яку подають (надсилають) адресатам.

Річний бухгалтерський звіт підприємства перед поданням за вста­новленими адресами розглядається і затверджується в порядку, вста­новленому законодавством і установчими документами. Форми звіту мають бути пронумеровані, прошнуровані та зброшуровані в окрему папку, має бути також складений перелік форм, включений в обсяг річного звіту.

В органи державної статистики фінансова звітність подається ра­зом з довідкою про згоду надання даних по формі.

Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" відповідальність за складання та надання фінан­сової звітності несе керівництво підприємства. Бухгалтерські звіти підписуються керівником і головним бухгалтером, а за відсутності на підприємстві бухгалтерської служби — спеціалістом, що веде облік.

Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України. В організації подання звітів потрібно враховувати, що відкриті акціонерні товариства, підприємства — емітенти обліга­цій та кредитно-фінансові інститути зобов'язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність і консолідовану звітність шляхом публікації її у засобах масової ін­формації або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих ви­дань. У разі ліквідації підприємства ліквідаційна комісія складає лік­відаційний баланс і публікує його протягом 45 днів.

Терміни подання річної фінансової звітності для першої та дру­гої груп суб'єктів — не пізніше 20 лютого року, що настає за звітним, для третьої — не пізніше 15 квітня року, що настає за звітним.

Терміни подання фінансової звітності в зазначених межах вста­новлює орган, до сфери управління якого належить підприємство, або засновники підприємства. Мінфін за погодженням з Держкомстатом і Міністерством економіки може подовжувати термін подання квар­тальної фінансової звітності.

Квартальна фінансова звітність (за винятком зведеної та консолі­дованої) подається підприємствами встановленим органам не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Датою подання фінансової звітності вважається день її фактич­ної передачі адресату, а в разі відправлення поштою — дата отриман­ня адресатом. У разі, якщо дата подання припадає на неробочий день, термін переноситься на перший робочий день після вихідного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]