Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Elektr Posibnuk.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

4. Організація обліку інших операційних доходів

Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльно­сті підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалі­зації продукції (товарів, робіт, послуг) ведеться на рахунку 71 „Інший операційний дохід".

За кредитом рахунка 71 "Інший операційний дохід" відоб­ражається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — суми не­прямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та ін­ших зборів (обов'язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

Структура та склад іншого операційного доходу наведені на рис. 10.2, а документи, які є основою для відображення на рахунках іншого операційного доходу — на рис. 10.3.

Рис.10.2. Структура та склад іншого операційного доходу

Рис.10.3. Документи, які є основою для відображення на рахунках іншого операційного доходу

Узагальнення даних про інші операційні доходи при журнальній фо­рмі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі Ш Відомості 5-м.

5. Організація обліку фінансових доходів

Структура фінансових доходів наведена на рис. 10.4.

Рис.10.4. Структура фінансових доходів

Інформація про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі узагальнюється на субрахунках рахунка 72 "Дохід від участі в капіталі", а про інші фінансові доходи — на субрахунках рахунка 73 „Інші фінансові доходи".

За кредитом рахунка відображається збільшення (одержання) до­ходу, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фі­нансові результати".

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі та інших фінансо­вих доходів ведеться за кожним об'єктом інвестування та іншими ознаками, визначеними підприємством.

Щомісячне списання фінансових доходів на результат фінансових операцій здійснюється на підставі довідки-розрахунку, оформленої працівником бухгалтерії.

Підставою для відображення в обліку фінансових доходів мо­жуть бути:

— прибутковий касовий ордер;

—виписка банку;

—рішення зборів акціонерів (учасників) про розподіл прибутку;

—договори купівлі цінних паперів з визначеним строком пога­шення;

—договори депозитного вкладу;

—договори купівлі депозитних сертифікатів;

—бухгалтерська довідка-розрахунок;

—тощо.

Узагальнення інформації про фінансові доходи при журнальній формі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

6. Організація обліку інших доходів

Доходи, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства від­носять до інших доходів, для обліку яких призначено рахунок 74 "Інші доходи".

Рахунок 74 "Інші доходи" має такі субрахунки:

—741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій";

  • 742 "Дохід від реалізації необоротних активів"; —743 "Дохід від реалізації майнових комплексів"; —744 "Дохід від неопераційної курсової різниці";

  • 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів"; —746 "Інші доходи від звичайної діяльності".

На субрахунку 741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій" узагальнюється інформація про доходи від реалізації фінансових ін­вестицій.

На субрахунку 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" уза­гальнюється інформація про доходи від реалізації необоротних акти­вів.

На субрахунку 743 "Дохід від реалізації майнових комплексів" узагальнюється інформація про доходи від реалізації майнових ком­плексів.

На субрахунку 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці" уза­гальнюється інформація про курсові різниці за активами та зо­бов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвес­тиційною діяльністю підприємства.

На субрахунку 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів" уза­гальнюється інформація про доходи від безоплатно одержаних не­оборотних активів, фінансових інвестицій та цільового фінансування капітальних інвестицій. Дохід від цільового фінансування капіталь­них інвестицій та безоплатно одержаних необоротних активів, що підлягають амортизації визначається у сумі, пропорційній сумі амор­тизації відповідних активів одночасно з її нарахуванням. Дохід від безоплатно одержаних земельних ділянок і фінансових інвестицій ви­знається при їх вибутті.

На субрахунку 746 "Інші доходи від звичайної діяльності" уза­гальнюється інформація про інші доходи від звичайної діяльності, які не відображені на інших субрахунках рахунка 74 "Інші доходи", зок­рема від списання кредиторської заборгованості, що не виникла в хо­ді операційного циклу, після закінчення строку позовної давності, від вартості негативного гудвілу, яка визнається доходом, сума дооцінки необоротних активів.

Основні первинні документи, які є підставою для відображен­ня в обліку інших доходів такі:

—прибутковий касовий ордер;

—виписка банку;

—рахунок-фактура;

—товарно-транспортна накладна;

—накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріа­лів;

—акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів;

—бухгалтерська довідка-розрахунок;

—контракти і договори, укладені з покупцями та фінансово-кредитними установами та ін.

Списання доходів на результати іншої звичайної діяльності здійс­нюється на підставі довідки-розрахунку, оформленої працівником бу­хгалтерії.

Узагальнення інформації про інші доходи при журнально-ордерній формі обліку здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]