Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Elektr Posibnuk.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

7. Організація обліку надзвичайних доходів

Для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій застосовується рахунок 75 "Надзвичайні доходи".

Рахунок 75 "Надзвичайні доходи" має такі субрахунки:

—751 "Відшкодування збитків від надзвичайних подій";

—752 "Інші надзвичайні доходи".

За кредитом рахунка відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові ре­зультати".

На субрахунку 751 "Відшкодування збитків від надзвичайних по­дій" відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних по­дій, включаючи відшкодування витрат на попередження втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 "Інші надзвичайні доходи" відображається до­хід від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню над­звичайних подій.

Підставою для відображення в обліку надзвичайних доходів є такі основні документи:

—прибутковий касовий ордер;

—виписка банку;

—договори, укладені з страховими організаціями.

Списання надзвичайних доходів на рахунок 794 "Результат над­звичайних подій" проводиться на підставі довідки-розрахунку, офор­мленої працівником бухгалтерії.

При журнально-ордерній формі обліку узагальнення даних за ра­хунком 75 "Надзвичайні доходи" здійснюється у журналі 6, а при спрощеній формі обліку — у розділі III Відомості 5-м.

8. Організація обліку доходів майбутніх періодів

Для узагальнення інформації щодо одержаних доходів у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах, призначено рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів".

До доходів майбутніх періодів відносяться, зокрема, доходи у ви­гляді одержаних авансових платежів за здані в оренду основні засоби та інші необоротні активи (авансові орендні платежі), передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання, виручка за вантаж­ні перевезення, виручка від продажу квитків транспортних і театрально-видовищних підприємств, абонентна плата за користування за­собами зв'язку тощо.

За кредитом рахунка 69 "Доходи майбутніх періодів" відо­бражається сума одержаних доходів майбутніх періодів, за дебетом — їх списання на відповідні рахунки обліку доходів та включення до складу доходів звітного періоду.

Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх ви­дами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Узагальнення даних за рахунком 69 "Доходи майбутніх періодів" при журнальній формі здійснюється у журналі З, а при спрощеній формі обліку — у розділі І Відомості 3-м.

9. Організація обліку фінансових результатів

Основне завдання раціональної організації аналітичного облі­ку фінансових результатів полягає у накопиченні інформації за ко­жною статтею, яка відображається у Звіті про фінансові результати. Для забезпечення цього завдання необхідно організувати належний аналітичний облік.

На аналітичних рахунках протягом року наростаючим підсумком мають накопичуватись дані в розрізі звітних статей дані про доходи та витрати підприємства, необхідні для складання Звіту про фінансові результати, а також для внутрішнього контролю та аналізу.

Економічний зміст статей Звіту про фінансові результати та поря­док визначення прибутку або збитку за звітний період від основної (операційної) діяльності, фінансових операцій, іншої звичайної діяль­ності та надзвичайних подій розкрито у П(с)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Етапи визначення фінансових результатів у відповідності із П(с)БО 3 наведені на рис. 10.5, а їх формування у системі рахунків на рис. 10.6.

Рис.10.5. Етапи визначення та розподілу фінансового результати

Рис.10.6. Схема визначення фінансового результату

Кредитові обороти за рахунком 79 «Фінансові результати» накопичується в журналі 6, а дебетові – в інших журналах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]