Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать
  1. Порівняння сучасних форм і методів контролю в економічній освіті.

Форми контролю

Методи і прийоми

Засоби

Усний

Усні відповіді на запитання; пояснення зв’язків, залежностей, ходу розв’язання задач; презентація проекту, доповідь; аналіз нормативних актів, документів.

Переваги: відбувається повторення і закріплення матеріалу всіма студентами; можливий взаємоконтроль і самоконтроль; розвивається усне мовлення, вміння спілкуватися.

Недоліки: складно контролювати участь усіх студентів та організувати їх активність. Усне опитування потребує багато часу (10-15 хв. На одне питання), тому охоплено роботою всього кілька чоловік.

Таблиці, плакати зі схемами, діаграми, інші види наочності.

Письмовий

Словниковий диктант, тест, письмова відповідь на запитання, самостійна робота, реферат, анотація, складання плану, тез, опорної схеми теми, розв’язання задач тощо.

Переваги: охоплені усі студенти, вони активно працюють.

Недоліки: великі витрати часу викладача на підготовку завдань і матеріалів (4-5 варіантів), а також на перевірку; висока ймовірність списування.

Бланки завдань для кожного студента, реальні документи з практичної діяльності, картки із завданнями

Автомати-зований

Виконання вибіркових тестів, здійснення розрахунків, задач у відповідних машинних програмах тощо.

Переваги: охоплені усі студенти, їх активність забезпечується використанням усіх каналів сприйняття.

Недоліки: великі витрати часу на підготовку матеріалів, необхідним є наявність відповідної техніки і вільне володіння нею викладачем і студентами.

Прикладні комп’ютерні програми, ігри, тести, віртуальне підприємство, банк.

79. Сучасні засоби навчання в економічній освіті.

Засоби навчання — допоміжні матеріальні засоби школи з їх спе­цифічними дидактичними функціями.

Комп'ютеру належить чільне місце серед сучасних технічних засобів навчання. Перелік професій, пов'язаних з використанням комп'ютерів, дедалі ширшає. Тому вміти працювати з ними повинен кожний, і школа не може стояти осторонь цієї справи. Узагальнивши сучасні уявлення про можливості комп'ютеризації в царині освіти, можна виявити такі чотири напрями використання комп'ютерів: 1) комп'ютер як об'єкт вивчення; 2) комп'ютер як засіб навчання; 3) комп'ютер як складова частина системи управління народною освітою; 4) комп'ютер як елемент методики наукових досліджень.

Спеціальні технічні засоби навчання — необхідний чинник засвоєння знань. До них належать: дидактична техніка (кіно-, діапроектори, телевізори, відеомаг-нітофони, електрофони), аудіовізуальні засоби; екранні посібники статичної проекції (діафільми, діапозитиви, транспаранти, дидактичні матеріали для епіпроекції), окремі посібники динамічної проекції (кінофільми, кінофрагмен-ти та ін.), фонопосібники (грам- і магнітофонні записи), відеозаписи, радіо- і телевізійні передачі.

Презентації сприяють перетворенню заняття в інтерактивну дію. Інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної діяльності, що дозволяє здійснити взаємодію викладача і студента, студента і комп'ютера, що має цілком конкретні й прогнозовані цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]