Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

27. Поняття змісту освіти та характеристика його основних компонентів

«Під змістом освіти розуміється система знань, умінь, навичок, оволодіння якими забезпечує розвиток розумових і фізичних здібностей школярів, формування у них світогляду і моралі та відповідну до них поведінку, готує їх до життя і праці».

«Зміст освіти являє собою точно окреслене коло систематизованих знань, умінь і навичок, які є основою для всебічного розви¬тку учнів, формування у них гуманістичного світогляду і пізнавальних інтересів».

Проблема змісту освіти знайшла теоретичне обгрунтування в концепції Лернера. Вихідне положения ціеї концепції полягае в тому, що глобальна функція навчання — передавання молодому поколінню змісту соціальної культури для її збереження (Відтворення) і розвитку.

Індивід стає особистістю, оволодіваючи цим змістом соціального досвіду.

Зміст освіти визначається такими документами:

• навчальними планами;

• навчальними програмами;

• підручниками і навчальними пособниками.

Навчальний план — це державний нормативний документ, який визначає підсумоване навантаження учнів і його розподіл за етапами навчання і класами, тобто установлює перелік навчальних предметів, обов 'язковий для вивчення в усіх школах, а також рухомий компонент, що включає навчальні предмети, які вводяться за розсудом шкіл. У навчальному плані подається розподіл дисциплін за роками навчання, кількість годин для вивчення кожного предмета в окремому класі, кількість годин на тиждень.

Навчальна програма — це державний документ, у якому розкривається зміст освіти з кожного предмета в кожному класі, визначається система наукових знань, світоглядних і морально-естетичних ідей, практичних умінь і навичок, що їх необхідно опанувати учням, а також кількість годин на їх вивчення.

Конкретний зміст освітнього матеріалу розкриваеться в підручниках і навчальних посібниках.

Підручник — це книга, в якій викладений основний зміст навчального предмета відповідно до програми. У підручниках матеріал, що вивчається з кожного предмета, розчленовуеться на окремі теми, і дається фактичний його виклад.

Навчальний посібник — це книга, зміст якої або повністю відповідає навчальній програмі, або поглиблено розглядае окремі теми навчального предмета, або ж містить емпіричний матеріал, що служить закріпленню основного теоретичного матеріалу.

28. База знань навчальної теми, елементи бази знань, рівні засвоєння навчальної інформації.

База знань навчального предмета (теми) — максимально необхідна й можлива для засвоєння в межах відведеного часу (з урахуванням освітньо-вікових особливостей студентів) кількість понять, відношень, алгоритмів, теорій тощо, які представляють надбання певної галузі знань. Їх достатньо як для використання на початкових етапах практичної діяльності, так і для подальшої самоосвіти.

Модель засвоєння бази знань навчальної теми – це перелік елементів бази знань з визначенням рівня засвоєння кожного елемента.

До елементів бази знань відносяться:

• Поняття, терміни, факти, символи,судження.

• Тенденції, властивості, теорії, критерії, закони

• Правила, принципи, норми, методи, процеси, алгоритми.

Засвоїти знання – це щонайменше бути здатним відтворювати елементи бази знань, застосовувати елементи бази знань для розв’язання типових задач предметної галузі, використовувати базу знань для здобуття нових знань і розв’язання нових задач в нових умовах.

Елементи бази знань: терміни, символи, факти, властивості, теорії, закони, методи_Норма сформованості знань

І. Репродук-тивний (вміння відповідати)_Дати визначення, доповнити, повторити, пояснити, розділити,

ІІ. Реконст-руктивний (вміння здійснювати)_Перевірити, доказати, оцінити, зробити висновки, розрахувати, застосувати, скомбінувати

ІІІ. Творчий (вміння створювати)_Класифікувати, організовувавти, модифікувати, запропонувати, порівняти, вибрати, обґрунтувати, критикувати, прийняти рішення

Складові моделі засвоєння БЗ:

1.Мова науки: терміни, факти, поняття, вчення, умовиводи, символи.

2.Теоретичні знання: тенденції, відносини, залежності, послідовності, властивості, критерії, класифікації, моделі, гіпотези, теорії, закони.

3.Практичні знання: принципи, правила, норми, алгоритми, методи, засоби, процеси діяльності.

Рівні сформованості уміння: якщо знання засвоєні, то вони формують (1) уміння сприйняття, 2) уміння здійснити, 3) вміння створити нове).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]