Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

87. Методика застосування методу „мозкового штурму” в економічній освіті.

Мозковий штурм (атака) – це групова форма активізації, сучасна методика організації творчого колективного вирішення конкретної проблеми, пошуки альтернативних варіантів.

Метод дуже поширений у реальній підприємницькій діяльності. Суть методу полягає в тому, що необхідно висловити якнайбільшу кількість ідей за невеликий проміжок часу , обговорити й здійснити їх селекцію. Цей метод використовується для розвитку творчих здібностей або для вирішення складних проблем.

Використання цього методу в ході навчальних занять вимагає модифікації та адаптації окремих організаційних аспектів. Воно передбачає пошуки найкращого вирішення проблеми, що винесена для вивчення. При цьому важливо домогтися, щоб ідей було якнайбільше і щоб відрізнялися вони своєю оригінальністю. Для реалізації занять цим методом необхідне створення таких умов для студентів, щоб вони могли вільно висловлювати сміливі, нестандартні ідеї вирішення проблеми за принципом "перша думка – найкраща" Суть мозкової атаки полягає в тому, що студенти отримують тільки одну проблему для вирішення, а їх завданням є генерація якнайбільшої кількості різних неординарних ідей для її вирішення.

Проведення мозкової атаки:

1. формулювання проблеми,яку необх розв’язати, обгрунтування мети та задачі для пошуку рішення. Формування роб груп 4-5 чол та експертної групи, в обов’язки якої входить розробка критеріїв, оцінка та відбір кращих ідей.

2. тренувальна сесія, метою якої є допомога учням максимально звільнитися від психол бар’єрів

3. основний етап – сама мозкова атака(штурм), коли в усіх групах починається генерування ідей

4.оцінка та відбір найкращих ідей

5. повідомлення про результати мозкової атаки.

Метод мозкової атаки відноситься до групи активізаційних методів навчання й використовують для конкретних практичних завдань з економічного чи педагогічного характеру.

  1. Опорні конспекти, інтелект-карти та структурно-логічні схеми. Особливості їх розробки та використання при навчанні економіки.

Опорний конспект являє собою наочну схему, в якій відображена інформація, яка підлягає засвоєнню, представлені різні зв'язки, а також введені знаки, що нагадують про приклади, дослідах, що залучаються для конкретизації абстрактного матеріалу.

Опорний конспект є вторинним текстом, оскільки в ньому в стислій формі передаються основні відомості оригінального тексту. При цьому можуть використовуватися скорочення, різні знаки, символи, графічні виділення. Часто опорний конспект являє собою малюнок або схему, іноді таблицю.

Стислість у викладі та ємність змісту опорного конспекту дозволяють без особливих зусиль звертатися до нього багато разів протягом усього періоду навчання. Коефіцієнт корисної дії роботи з опорним конспектом підвищується «ефектом записної книжки», коли по одному або декільком термінам з понятійного апарату певної навчальної теми можливе відновлення в пам'яті основного обсягу матеріалу, вивченого з цієї теми.

Опорний конспект складається учителем для учнів (щоб діти засвоїли подану в ньому інформацію) або дітьми (тоді вчитель оцінить, наскільки вони зрозуміли прочитаний чи почутий вихідний текст) або спільними зусиллями вчителя і дітей в діалозі (для створення атмосфери пошуку, маленького відкриття).

Інтелект-карти - дуже гарний інструмент для рішення таких задач, як проведення презентацій, прийняття рішень, планування свого часу, запам'ятовування великих обсягів інформації, проведення мозкових штурмів, самоаналіз, розробка складних проектів, власне навчання, розвиток, і багатьох інших.

У контексті навчання, інтелект-карти можна використовувати для наступних завдань:

- конспектування

- Підручників, книг, статей

- Лекцій на слух

- Написання статей / рефератов / курсових

- Аналіз / розуміння

- запам'ятовування.

Структурно-логічна схема - це графічна система логічно-дидактичних зв'язків м / д елементами навчального матеріалу з зазначенням напрямку взаємозв'язків (використовуючи методичні пояснювальні тексти).

У СЛС інформація представляється ємко. Функції СЛС: установча, яка контролює.

Значення методу: розкриває зміст кожного розділу, підвищує рівень викладання, розвиває пізнавальний інтерес і творче ставлення, закликає до пошукової та дослідницької роботи учнів.

Етапи: аналіз і узагальнення, визначення внутрішніх взаємозв'язків, встановлення логічних зв'язків залежності, визначення найбільш наочного зображення схеми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]