Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

100. Системи дистанційного навчання. Переваги та недоліки дистанційного навчання в економічній освіті.

Дистанційна освіта - це форма навчання, рівноцінна з очною, вечірньою, заочною та екстернатом, що реалізується, в основному, за технологіями дистанційного навчання.

Технології дистанційного навчання складаються з педагогічних та інформаційних технологій дистанційного навчання.

Педагогічні технології дистанційного навчання - це технології опосередкованого активного спілкування викладачів зі студентами з використанням телекомунікаційного зв'язку та методології індивідуальної роботи студентів з структурованим навчальним матеріалом, представленим у електронному вигляді.

Інформаційні технології дистанційного навчання - це технології створення, передачі і збереження навчальних матеріалів, організації і супроводу навчального процесу дистанційного навчання за допомогою телекомунікаційного зв'язку.

Незначна за часом та обсягом частина навчального процесу дистанційної освіти може здійснюватись за очною формою (складання іспитів, практичні, лабораторні роботи тощо). Кількісні та змістовні показники цієї частини залежать від напрямку підготовки (спеціальності) та етапу розвитку дистанційної освіти і визначатимуться нормативними документами Міністерства освіти і науки України.

Технології дистанційного навчання можуть використовуватись не тільки в дистанційній освіті, а й в інших формах навчання: очній, заочній, екстернаті; крім того - в окремих дисциплінах або блоках дисциплін, що призначені для підвищення освітнього рівня чи кваліфікації окремих осіб та (або) груп слухачів

Переваги дистанційної освіти:

* Відсутність географічної приналежності того, хто навчається до учбового закладу. Він опановує знання в тому місці, де йому зручно.

* Регульований графік навчання. Традиційна форма навчання (очна) припускає як правило навчання по певному графіку занять. При навчанні дистанційно графік навчання студент встановлює собі сам.

* Відносна дешевизна процесу навчання, як для студента, так і для учбового закладу. На сучасному рівні розвитку технологій собівартість процесу навчання порівняно низька.

Недоліки дистанційної освіти:

* Обмеження інтерактивності навчання. Через відсутність безпосереднього контакту викладача із студентом, студент втрачає можливість поставити питання за пройденим матеріалом, уточнити деякі неточності. Звичайно, в даний момент є можливість зв'язку з викладачем (пошта, розмова по телефону, відеоконференція), але широкого розповсюдження в системах дистанційного навчання дана можливість використовується рідко.

* Необхідність таких якостей від студента як сила волі, відповідальність і старанність. Контроль над студентами в процесі дистанційного навчання слабкий по суті. Тому кожен студент, що навчається дистанційно. повинен відноситися з усією відповідальністю до своєї освіти.

* Недолік практичних занять в процесі навчання. Як правило, при навчанні дистанційно студент не має можливості практикуватися за вивченим матеріалом із-за відсутністі матеріальної бази для проведення практичних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]