Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

32.Мотивуванняістимулюваннянавчальноїдіяльності: спільнетавідмінне, етапи, види, методи, прийоми.

Мотив - це внутрішня спонукальна причина дій і вчинків людини, переживання чогось особисто значущого для індивіда шлях вибору варіанту досягнення мети. Інколи відбувається підміна понять “мотив” та “стимул”, що неприпустимо. Мотив - це будь-яке психічне явище, то збуджує до дії, а стимул - явище, що діє на людину і викликає відповідну реакцію. Стимул може стати мотивом, але за умов, що його буде «перероблено» особистістю і відображено свідомістю. Через це один і той самий стимул у різних особистостей може викликати різні мотиви.

Для того, щоб активізувати навчальну діяльність слід у формах організації спільної діяльності суб'єктів пізнання розгорнути в модельному вигляді зміст навчання, "зобразити" професійну діяльність в максимально можливій повноті і тим самим адекватно засвоїти, а точніше, присвоїти професійну діяльність. Знання при цьому засвоюються не заради самого засвоєння або успішного складання екзаменів

До таких належать методи формування пізнавальних інтересів та методи, спрямовані на формування почуття обов'язку і відповідальності в навчанні. Методи формування пізнавальних інтересів вимагають застосування таких прийомів: створення емоційно-моральних ситуацій, ситуацій цікавості, цікавих аналогій, подив (внаслідок незвичайності наведеного факту.); зіставлення наукових і життєвих тлумачень , наприклад явищ природи. Найважливішим прийомом цих методів являється емоційна, яскрава, в якійсь мірі художня мова педагога, яка захоплює слухачів і стимулює їх навчально-пізнавальних діяльність.

Цінним методом стимулювання інтересу до навчання може бути метод пізнавальної ділової гри. Для утворення гри важливі насамперед тим, що можуть активізувати навчальний процес, а також служать засобом розвитку теоретичного і практичного мислення, актуалізації знань.

До методів стимулювання і мотивації навчання відноситься метод створення пізнавального спору (навчальні дискусії, навчальні диспути). Його призначення - створення підвищеного інтересу до теми. Включення учня в ситуації наукової суперечки не тільки поглиблює, його знання, але і викликає на цій основі особливий інтерес до навчання. Мотиваційна сторона процесу навчання має три групи мотивів: зовнішні (заохочення і покарання); змагання (успіх у порівнянні з кимось або з самим собою); внутрішні (розкриваються як поле для плідної діяльності). Внутрішні мотиви забезпечують найбільш стійкий інтерес до навчання. Тому правильне розуміння мотивації служить необхідною передумовою продуктивної роботи викладача, який, використовуючи інноваційні методи та підходи до навчання, цілеспрямовано розвиває і поглиблює пізнавальний інтерес до досліджуваного предмета, залучаючи учнів в експериментальну діяльність, застосовуючи форми і методи активного навчання (проблемного та інших видів).

У розвитку і поглибленні пізнавальних інтересів учнів важливе місце займають методи і прийоми самостійної роботи студентів. До них відносяться методи роботи з підручником, довідковою літературою, виконання завдань за алгоритмом, проведення дослідів, аналізу учнями незнайомих для них ситуацій, генерування суб'єктивно нової інформації, методика написання курсових і дипломних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]