Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

48. Методика викладання економіки як наука. Предмет та методи дослідження, її джерела та зв’язок з іншими науками.

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін і відповідності із загальними цілями і завданнями освіти в сучасних навчальних закладах. МВЕ є основою в циклі психолого-педагогічної підготовки бакалавра з економіки до практичної діяльності викладача в навчальних закладах різного типу. Матеріали цього курсу давють відповідь, як саме, в який спосіб має діяти викладач, щоб основи економічних знань стали надбанням тих, хто вчиться. Складність полягає в тому, що викладач мусить не тільки забезпечити засвоєння учнями матеріалів з певних програм навчання, а й сформувати в них економічне мислення.

Економічні знання, які є основою для економічного мислення, -- сукупність категорій і понять, ще стосуються становлення, розвитку й функціонування економіки. Економічні поняття є підґрунтям для розуміння економічних явищ і прийняття доцільних рішень.

Економіка як навчальна дисципліна — це широкий комплекс різнопланової інформації, що має поняттєвий апарат, свої категорії й закони, власну систему алгоритмів розв'язування найрізноманітніших задач, внаслідок засвоєння яких у людини формується економічна культура. методика викладання економіки висвітлює методи, прийоми та засоби навчання, які враховують специфіку економічних знань як предмета навчання.

МВЕ — це не так технологічна, як світоглядна дисципліна. Якщо викладач не матиме власного світогляду, відповідного рівня економічного мислення, йому важко буде сформувати таке в учнів або підлеглих.

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін відповідно до загальних цілей і завдань освіти в сучасних навчальних закладах. Предметом вивчення МВЕ – є організація навчання з економічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів і типів залежно від мети економічної освіти. Змісти предмета МВЕ безпосередньо пов'язаний з предметом економічної науки. МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Предмет МВЕ є своєрідним містком поміж різними галузями науки і практики. Цей предмет встановлює зв’язок між:

«Тим що є»: «статус кво» або позицію «де ми є? допомагають визначити багато дисциплін. Серед них різні галузі економіки, педагогіки, психології. Як цього досягти? Скільки часу витратити? Як організувати взаємодію? Як визначити змісти? «тим що має бути. Вивчення курсу МВЕ грунтується на знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології – з іншого.

49. Основні задачі та функції методики викладання економіки.

Значення методики викладання економічних дисциплін, на наш погляд, недооцінюється. Дійсно, в практиці викладання економіки (крім кадрових та фінансових проблем) найважливішим є не тільки розкрити зміст економічних категорій та концепцій, але знайти ефективні форми знань, домогтись їх засвоєння на рівні мислення та поведінки людини. А це вже сфера методичних проблем навчання.

Методика викладання економіки не повинна повторювати помилки старої педагогічної практики. Примусити учня «жахатися» економіки найпростіше, якщо зробити її дуже складною, нудною та далекою від реального економічного життя.

Вибір методичних засобів навчання — це досить складна проблема. А активізація методики викладання економіки — не мода, а об’єктивна необхідність, що випливає зі специфіки економічних дисциплін.

особливу увагу приділено активним методикам навчання і оцінки знань, у тому числі ігровим формам проведення занять, тобто тому, як найбільш ефективними та цікавими методичними засобами сформувати основи економічного мислення та закріпити їх на рівні суспільної та побутової поведінки.

Викладач повинен знайти методичні прийоми, щоб дати тим, хто вивчає економіку, знання, навички та певний досвід у сфері етики і моральних норм підприємницької діяльності, комерційного права і т.п., що дуже важливо для створення цивілізованого ринкового середовища в Україні.

Методичні положення, викладені в МВЕ.

Функціями курсу МВЕ є:

• поєднання раніше здобутих знання із загальної та вікової пси-хології, педагогіки, економічних дисциплін для формування професійної майстерності економіста з психолого-педагогічною підготовкою;

• трансформувати й адаптувати зміст навчального матеріалу, поєднувати методи і прийоми роботи відповідно до умов конкретної професійно-педагогічної ситуації та особливостей аудиторії слухачів, що навчаються;

• моделювати й реалізовувати технологію навчального процесу відповідно до потреб конкретної педагогічної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]