Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

37. Умови навчання, місце та роль різних видів умов навчання в організації навчального процесу

Умови навчання – це певні чинники які дозволяють(або навпаки) ефективному навчанні учнів, дають можливість покращення знання і надають практичні вміння.

Складовими умов навчання є всі ті чинники які впливають або використовуються для вивчення певного матеріалу. Це є: -бібліотеки, читальні зали, електронні каталоги бібліотеки оперативне забезпечення, наявність новітні інформаційних технологій, індивідуальної, групової та масової інформації; наукові бібліотеки Обчислювальні центр, тобто в те що допомагає в роботі учневі.

Навчальна діяльність – це вид діяльності, метою якої є набуття людиною знань, навичок та вмінь. Навчання може бути організованим і здійснюватись вспеціальних освітніх закладах, а може бути неорганізованим і відбуватись поряд з іншими видами діяльності.

Важливою умовою навчальної діяльності є готовність і підготовленість учня до навчання. Готовність учня до навчання полягає в його психічній готовності до цього, у бажанні та вмінні навчатися, у наявності у нього необхідного для цього розвитку. Вміння навчатися виявляється втому, що учень розуміє пояснення вчителя й керується ними при виконанні завдань, самостійно виконує ці завдання, контролює себе відповідно до вказівок вчителя і правил, а не за тим, як виконав завдання хтось інший.

Підготовленість учня до навчання виявляється в конкретних знаннях, уміннях і навичках, потрібних для засвоєння навчального матеріалу.

Навчальна діяльність учня потребує від нього організованість та дисципліну, щоденної систематизованої роботи. Засвоєння учнями знань залежить від їх активності у навчанні.

Отже, навчальна діяльність – це активна цілеспрямована діяльність, яка полягає у засвоєнні знань, вироблених людством з метою підготовки учнів до майбутньої самостійної трудової діяльності.

38. Засоби навчання. Поєднання різних засобів навчання у процесі викладання.

Невід’ємною складовою і одним із чинників ефективності навчального процесу є засоби навчання. Засоби навчання — це різні види джерел знань і матеріалізовані знаряддя, які забезпечують організовану взаємодію учасників навчального процесу і використовуються з метою формування у студентів (учнів) відповідних знань, умінь і навичок. Метою використання засобів навчання є організація ефективного сприймання навчальної інформації із залученням усіх інформаційних систем і каналів. Виділяють візуальну, аудіальну, кінетичну та змішану(логічну) системи. Існує кілька класифікацій засобів навчання, які використовуються в економ освіті. Так за видами навчальних дій і за призначенням наочності навчальні посібники та технічні засоби навчання поділяються на:- інформаційні ( настановчі ), які забезпечують наочність навчання. До них відносяться плакати, макети, підручники, роздаткові матеріали. Допомагають зорієнтуватись в навчальному матеріалі, забезпечити ефективність сприйняття складних явищ і процесів, прискорюють оброблення інформації; - операційні – сприяють реалізації пізнавальної діяльності(задачники,методичні рекомендації,опорний конспект), дають змогу ефективно виконати навчальні вправи в аудиторний і поза аудиторний час, обробити інформацію, закріпити і систематизувати знання, формувати практичні навички;- контрольні – забезпечують здійснення контрольних заходів за допомогою тестів, збірників задач і завдань. Містять широке коло завдань різних типів і рівнів складності, виконання яких дає змогу реалізувати навчальні цілі. Забезпечують систематичність і об’єктивність контролю, надають можливість для самоконтролю.

Можна виділити також технічні засоби навчання: - аудіальні (магнітофонні записи), - візуальні (проектор, дошки)

Найбільш поширеними засобами є: - дошки(тут діє фактор руху) - текстові засоби: підручники, задачники, робочі зошити, опорні конспекти. - Екранні і екранно-звукові засоби: проектори, мультиплікація.

Засоби навчання і засоби наочності рекомендується вживати за принципом "сендвіча" – використовувати почергово декілька різних засобів, але на одному заніятті не більше трьох.

Засоби навчання восновному призначені для трьох аспектів роботи:

1) управління активністю 2) демонстрації явищ і процесів, які вивчаються і взаємозв"язків між ними 3) для концентрації уваги на вузлових інформаційних блоках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]