Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

44. Врахування особливостей освітньо-вікових категорій при реалізації основних функцій управління навчанням.

• Початкова школа (1-4 класи) Головною діяльністю стає навчання, яке змінює мотиви його поведінки, відкриває нові можливості розвитку його пізнавальних та розумових сил. вони добре орієнтуються у різних формах і кольорах, однак їх сприйняття у навчальній діяльності зводиться лише до упізнання форм та кольору. У першокласників відсутній систематичний аналіз самого сприймання та, ще не мають цілеспрямованої уваги. увага більш стійка при виконанні зовнішніх ніж розумових дій. важливо перемежовувати розумові заняття зі складанням графічних схем, малюнків, макетів, створенням аплікацій. Розвиток уваги пов’язаний з розширенням об’єму уваги і вмінням розподіляти ії між різними видами діяльності. Тому навчальні завдання доцільно ставити так, щоб дитина, виконуючи свої дії, могла і повинна була стежити за роботою товаришів. Мислення - конкретно-абстрактне. Тому провідним методами проведення заняття має бути пояснювально-ілюстративні. Колективні заняття та ігри сприяють розвитку в учнів моральних почуттів. Отже основними навчальними цілями для вчителя молодших класів мають бути формування та розвиток уваги дітей, формування окремих понять та їх застосування до конкретних фактів, розвиток мислення, моральних почуттів та ціннісних орієнтацій.

• Основна школа (5-8 класи) 11 до 15 років. Цей період називають перехідним, тому що в цей час відбувається перехід від дитинства до юності в фізичному і психічному відношеннях. Виникають нові інтереси і прагнення, які часом бувають дуже мінливими. Учіння залишається основним видом діяльності у підлітковому віці. Відбувається зростанням самостійності. Підліток чутливий до оцінки суджень учителів. Інтерес до навчання послаблюється, якщо вчителі проявляють нетактовність, несправедливо оцінюють знання учнів. Підлітковий вік - це важливий етап становлення ідеалів особистості. Усі вказані особливості підліткового віку впливають на форми і методи проведення занять для дітей цього віку. Серед основних методів навчання слід виділити пояснювально-ілюстративні та репродуктивні, спрямовані на засвоєння та репродукцію бази знань, розвиток мислення та особистих якостей кожного учня. Основними формами навчання є уроки з елементами демонстрації, показу, розповіді, пояснення, домашня та позакласна робота тощо.

• Старшокласники (9-11) це 15 до 17-18 років називається старшим шкільним віком, або ранньою юністю. Провідну роль у психічному розвитку відіграють соціальні фактори. Вони визначають сутність тих змін, завдяки яким старшокласники наближаються до статусу дорослої людини. Настає поворот у стосунках як з батьками, так і з іншими дорослими. На перше місце висувається принцип рівноправності. мислення характеризується збагаченням фонду добре “відпрацьованих” і міцно закріплених умінь, навичок “мислительноі” діяльності, за допомогою яких набуваються знання, перехід до вищих рівнів мовлення, розвивається пам`ять,увага. основним видом їх діяльності має бути освітньо-професійна діяльність. Формами проведення занять для старшокласників можуть бути уроки, групові заняття, практикуми, лекції, різні форми домашніх завдань (вправи, реферати, реферування тексту тощо), факультативи. Серед методів навчання старшокласників специфічними є міні-лекції з проблемної теми, дискусійний аналіз проблемних ситуацій, письмові роботи у вигляді творів, реферування тексту, рішення нестандартних задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]