Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

62.Методики стимулювання та мотивації до ефективної навчальної діяльності з економічних дисциплін.

Класифікація Бабанського Ю.Я.:

Методи стимулювання і мотивації учіння

І підгрупа

ІІ підгрупа

Методи стимулювання інтересу до навчання

Методи стимулювання обов’язку і відповідальності у навчанні

Пізнавальна гра

Навчальна дискусія

Створення ситуації емоційно-моральних переживань.

Створення ситуації цікавості

Створення ситуації пізнавальної новизни

Створення ситуації аперцепції (опори на життєвий досвід)

Переконування в значимості учіння

Пред’явлення навчальних вимог

Заохочення в учінні

  1. 63/ Розробка елементів навчальних занять з економіки (моделі засвоєння бази знань з економічних тем, методичної карти заняття, плану проведення занять) для різних вікових груп.

Викладач має бути відносно вільним у виборі способів розподілу навчального матеріалу та способів викладання, тобто комплексу методичних проблем і засобів навчання (ситуації, задачі, ігри тощо), оскільки левова частка педагогічного успіху залежить саме від методики викладання.

Кожний викладач постійно намагається знайти баланс між вивченням теоретичних основ і практичним життям, між тим, як навчати і чому навчати. Якщо учні зрозуміють цілі предмета і місце конкретного навчального матеріалу в ньому, вони засвоюватимуть матеріал ефективніше.

Стисла версія (варіант) системи економічної освіти з урахуванням ступеневого принципу, визначивши найбільш ефективні методичні засоби та прийоми викладання економічних дисциплін для людей різного віку (рис.).

перепідготовка

та підвищення

кваліфікації

вуз

  • тренінги

  • установчі лекції

  • організаційно-діяльнісні

школа

  • лекція

  • семінар

  • ділова гра

ігри тощо

  • урок

  • гра

  • ситуація

  • задача тощо

  • тренінг тощо

Рис. Методичні засоби активізації навчання

в різних ланках економічної освіти

Навчання молодших школярів з методичного боку, мабуть, справа найскладніша. Щоб навчити дитину думати, кращим засобом є гра, під час якої дитина привчається виконувати розумові операції і завдання. Дуже корисним є тематичне та ситуаційне навчання молодших школярів (як відповідати по телефону, як запросити друга в гості, «віджилі слова», кросворди, доповнення речень).

Основна відмінність навчання у вузі від шкільного полягає в тому, що чим старша людина, тим більшою має бути в її освіті частка самопідготовки та самоосвіти, тим більше в її освіті має бути ступенів свободи (за кордоном студенти самі «вибирають» собі курси, що також створює ефект «самоосвіти»).

Процес навчання дорослих економічним дисциплінам або підвищення їхньої кваліфікації в галузі економіки має відповідні методичні особливості. Передусім, існує особлива мотивація навчання, що випливає із необхідності підвищити свій професійний рівень або змінити місце праці. Базою навчання є практичний досвід тих, хто навчається. Саме на цьому викладач формуватиме засвоєння ними загальних економічних понять і закономірностей. Засвоєні принципи використовуються в роботі й закріплюються в практичній діяльності. Найефективнішим методичним прийомом активізації навчання дорослих є колективна підготовка перших творчих завдань. Дуже поширеною формою навчання дорослих є тренінг.

При розробці уроку дуже важливо спочатку вибрати методичні прийоми вивчення програмного матеріалу, а вже потім визначати інші його елементи: перевірку домашнього завдання, методику закріплення.

Підготовка вчителя до уроку

  1. Характеристика системи інформаційно-методичного забезпечення процесу вивчення економіки. Обсяг технічної інформації поновлюється кожні два роки. Для студента, який починає навчання за 4 – річною програмою, це означає, що половину з того, що він вивчив у перший рік, уже застаріє до третього. Але найбільшою проблемою є те, що 10 найбільш популярних професій 2010 року, ще не існували в 2000 році. Це означає, що ми готуємо студентів до професій, яких ще не існує. Тому сучасний університет має готувати студента до роботи та життя в інформаційному суспільстві, яке базується на тотальному використанні інформаційних технологій: у спілкуванні, роботі, повсякденному житті.

Як показує досвід, керівництво більшості ВНЗ позитивно ставиться до напрацювання інформаційних ресурсів у електронній формі і можливості їх використання у практичній освітній діяльності. Проте у різних ВНЗ по різному оцінюють ступінь важливості створення тих чи інших ресурсів. Так, ВНЗ східного регіону надають значну перевагу розробленню й використанню електронних підручників у порівнянні з дистанційними курсами, що дає розкид у два порядки. Водночас, ВНЗ решти регіонів більш рівномірно напрацьовують інформаційні ресурси(співвідношення кількості електронних підручників до дистанційних курсів становить діапазон від 1 до 3, а у західному регіоні це співвідношення навіть менше 1, тобто, дистанційних курсів розроблено у понад 2 рази більше, аніж електронних підручників).

Програмне забезпечення для навчального закладу має базуватись на стандартному програмному забезпеченні будь-якого комп’ютера і бути загальнодоступним. Використання програм Office (2003) на базі Microsoft дозволяє вільно обмінюватись досвідом, працювати зі своїм комплексно-методичним забезпеченням на Flash-диску чи іншому носії у будь-якому мультимедійному кабінеті, а не лише в своєму, де є встановлені всі необхідні програми. Домінуюча тенденція у розвитку сучасної зарубіжної інформатизації полягає в тому, що розвиток індустрії інформаційних технологій у майбутні роки так чи інакше пов’язують із розвитком і застосуванням комп’ютерної мережі Інтернет. Перспективною й ефективною нам здається методика використання в навчальному процесі локальних і глобальних комп’ютерних мереж для дистанційного навчання, модульного вивчення навчального матеріалу, вхідного й вихідного тестування, визначення навчальних досягнень майбутніх кваліфікованих робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]