Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

31. Мотивація навчання. Види мотивів навчання.

Мотив - це внутрішня спонукальна причина дій і вчинкік людини, переживання чогось особисто значущого для індивіда шлях вибору варіанту досягнення мети. Інколи відбувається підміна понять “мотив” та “стимул”, що неприпусти.

Мотиви діяльності людини можуть поставати в її свідомості як конкретні чуттєві або розумові образи поряд з асоційованими з даними образами уявленнями. Мотив може збуджувати часткову, конкретну дію і прямо збігатися з ціллю даного діяння (або конкретної дії), з тим. що досягається в результаті виконання дії. В складніших випадках мотиви можуть не збігатися з ціллю окремої дії безпосередньо, а потребують багатьох дій, досягнення численних часткових цілей. Іноді діяльність, що відповідає такому мотиву. може відбуватися протягом значного періоду часу —місяці, роки. Проте мотиви і цілі дій людини не збігаються за своїм суттєвим значенням; так, залежно від життєвих обставин один і той самий мотив може реалізуватися в різних за своїми цілями діях. а зовні однакові дії можуть мати різні мотиви.

Мотиви поділяються на: ведучі і другорядні, усвідомлювані і неусвідомлювані. Усвідомлювані мотиви, коли людина усвідомлює, що спонукає її до дії (інтереси, переконання, прагнення)дають можливість поставити перед собою мету. Неустановлювані мотиви-- цеустановки і потяги до виконання певної діяльності.

всі спонукання до діяльності складають мотивацію поведінки особистості. Саме від мотиву залежить, що (в психологічному розумінні) являє собою та чи інша дія, який суб'єктивний сенс вона має для даної людини, як відтворює її внутрішній світ, «картину її «Я». Мотиви діяльності людини відображають найхарактерніші для неї способи реагування на ті чи інші елементи довколишньої та прихованої сфери існування людини. Рівень усвідомлення мотивів власної діяльності висвітлює притаманний людині спосіб реагування на окремі явища: спонтанні дії, скеровано організовані дії тощо.

99.Тренінгові технології в економічному навчанні: цілі, етапи розробки і проведення тренінгів з економічних дисциплін.

Термін тренінг (від англійського - training ) має ряд значень: навчання, тренування, виховання, підготовка, - в широкому розумінні його застосовують для позначення різноманітних прийомів, форм і засобів, що використовуються у психологічній практиці, як в індивідуальному, так і груповому контексті.

Тренінг — це форма групової роботи, яка забезпечує активну участь і творчу взаємодію учас­ників між собою і з учителем.

На тренінгу використовуються активні методи групової роботи (приміром, рольові ігри, вправи на зняття м'язового напруження, психологічних бар'єрів тощо). Вони подобаються дітям і створюють у них відчуття свята. Крім того, на тренінгу учні можуть навчитись і збагнути набагато більше, ніж під час класичного уроку.

В наш час психологічний тренінг застосовується: у роботі з дітьми і підлітками, у розв'язанні професійних завдань груп, у підготовці спеціалістів різних професій, для розвитку особистості і розв'язання особистісних проблем .

Спілкування на заняттях у формі психологічного тренінгу будується за такими принципами, коли не викладач вчить студента («примушує» вчитися), а вчиться сам студент. Інакше кажучи, для нього створюються умови, за яких він стає психологічно активним, мотивованим, «включеним» учасником навчального процесу.

Навчання відбувається в атмосфері розкутості і свободи спілкування між учасниками групи, у психологічно безпечній атмосфері.

Сам процес тренінгу на проблемні теми можна зобразити так:

- Виявлення проблеми (" Чи існує проблема?").

- Пошук рішення ("Якщо проблема все-таки існує, чи це та проблема, з якою можна впоратися за допомогою тренінгу?").

- Ухвалення рішення про застосування тренінгу ("Чи допоможе тренінг у даному випадку?").

- Формулювання завдань ("До чого ми прийдемо внаслідок проведення тренінгу?").Яскравим прикладом може бути досвід партнерської організації, у якій ми проводили тренінг з навчання навичкам консультування студентів-юристів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]