Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать

85. Структура дискусії, критерії вибору теми, цілі дискусії. Вимоги (критерії) до керівника дискусії.

Етапи:

І. Підготовка: вибір теми, визначення мети, розробка питань, підготовка учасників, організація.(створення сприятливого емоційного контролю; для введення в дискусію використовуються: заздалегідь підготовленні повідомлення слухачів, обговорення в малих групах, коротке попереднє опитування)

ІІ. Хід: питання, виступи, обговорення.(Керівництво дискусією: використання питання відкритого типу, використанні пауз в очікуванні відповіді, реакція на помилки учнів максимально коректна та толерантна)

ІІІ. Підсумки.

Тема дискусії – це предмет розмови в узагальненій формі. Для обговорення на заняттях можна обирати будь-які теми, при цьому необхідно враховувати фоновий рівень знань учасників дискусії. Бажано, щоб тема була актуальною і мала проблемний характер, оскільки дискусія передбачає існування часто протилежних поглядів на обговорюване питання. При виборі теми необхідно враховувати набутий життєвий (фаховий) досвід, обсяг відповідної інформації стосовно пропонованих проблемних питань тощо. Тема дискусії може мати фахове, суспільно-політичне, морально-етичне, естетичне, екологічне тощо спрямування, наприклад: „Роль учителя у процесі формування людської особистості”, „Вища школа на сучасному етапі”, „Моральні цінності сучасного суспільства”, „Інтелігентна людина – яка вона?”, „Роль засобів масової інформації у процесі виховання молоді”, „Людина і довкілля” тощо.

У процесі проведення дискусії викладач повинен:

- Мати певні комунікативні навички спілкування

- Вміння відповідати на важкі запитання і гасити «гострі обговорення»

- Вміти активізувати генерування ідей

- Вміти підбивати підсумки дискусії та самооцінку

- Уникати особистих оцінок та взаємних суперечок

- Намагатися створити атмосферу доброзичливого гумору та подолання емоційних труднощів

- Використовувати питання відкритого типу

- Використовувати паузи в очікуванні відповіді слухачів

- Реакція на помилки учнів має бути максимально коректна і толерантна

86. Види та основні методи проведення дискусій під час викладання економічних дисциплін. Умови ефективної реалізації цих видів дискусії.

Дискусія — це широке публічне обговорення якогось спірного питання.

Види дискусій:

Круглий стіл – бесіда на рівних, коли група учнів обговорює проблему, залучаючи весь клас.

Форум – організація обговорення 4-6 учнів разом і з заздалегідь призначеним головою, учасники виступають з короткими повідомленнями, далі приєднується весь клас.

Дебати – обговорення на основі фіксованих доповідей учасників-представників 2 команд суперників.

Судове засідання – обговорення яке імітує судовий процес.

Техніка акваріум – полягає в постановці проблеми викладачем, створення підгруп для обговорення, визначення часу обговорення і того, хто буде презентувати її рішення та їх обговорення.

Технології проведення дискусій:

Метод ПРЕС” (PRES). Технологія навчає студентів виробляти й формулювати аргументи, висловлювати думки з дискусійного питання у виразній і стислій формі, переконувати інших.

Займи позицію”. Слід використовувати протилежні думки, які не мають одної (правильної, оптимальної) відповіді.

Шкала думок”. Технологія навчання, яка є однією з форм обговорення дискусійних питань, метою якої є розвиток у студентів навичок прийняття особистого рішення та вдосконалення вміння аргументувати свою думку.

Ток-шоу”. Дозволяє контролювати хід дискусії, оцінювати участь кожного студента. „Оцінювальна дискусія”. Це один із найскладніших способів обговорення дискусійних проблем.

Панельна дискусія”. Це специфічна технологія обговорення дискусійних проблем, яка може використовуватись для студентів переважно магістерської підготовки і імітує проведення наукової конференції (дискусії) з певної проблеми.

Дискусія покликана відповісти на спірні запитання та обговорити ті позиції, які існують, з метою знаходження взаємопорозуміння у невирішених питаннях.

Умови ефективного проведення дискусій:

проведення дискусії необхідно починати з постановки конкретного дискусійного питання; не слід ставити студентам питання на зразок: хто правий, а хто-ні в тому чи іншому питанні; у центрі уваги має бути ймовірний перебіг: ( що було б можливим за тим чи іншим збігом обставин?); усі вислови студентів мають бути у руслі обговорюваної теми; викладач має виправляти помилки і неточності, яких припускаються студенти, та спонукати їх робити те саме; усі твердження студентів повинні супроводжуватись аргументацією,

обґрунтуванням, для чого викладач ставить запитання на зразок: „Які факти свідчать на користь вашої думки?”, „Як ви мислили, коли дійшли такого висновку?”; дискусія може закінчуватися як консенсусом так і збереженням існуючих розбіжностей між учасниками дискусії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]