Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MEV_GOS.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
343.08 Кб
Скачать
  1. Характеристика навчання як спільної діяльності. Соціально-психологічні фактори ефективності спільної діяльності.

Здебільшого будь-яка трудова діяльність за змістом та за формою організації об´єктивно є спільною, тобто пов´язаною з іншими людьми. Спільна діяльність — організована система активності взаємодіючих між собою індивідів, яка спрямована на створення (відтворення) об´єктів матеріальної та духовної культури. Спільну діяльність характеризують такі ознаки:

— наявність спільної мети;

— наявність органів управління та організації праці;

— просторова та часова присутність учасників взаємодії, яка створює можливість особистого контакту (обмін діями, інформацією та спостереженнями);

— чіткий розподіл індивідуальних діяльностей (дій) між учасниками спільної діяльності;

— поєднання розподілених індивідуальних діяльностей, тобто чітка послідовність їх виконання за певною програмою, яка враховує діяльність кожного учасника;

— узгодження індивідуальних діяльностей у процесі постійної взаємодії учасників спільної діяльності.

У процесі становлення і розвитку спільної діяльності сформувалося три її моделі:

1) спільно-індивідуальна;

2) спільно-послідовна;

3) спільно-взаємопов´язана.

Для організації спільної діяльності потрібне просторово-часове узгодження. Спільною може бути й діяльність раніше незнайомих людей, спрямована на з´ясування питання, на якому сходяться їх проблеми, інтереси тощо. Важливими елементами спільної діяльності є взаємодія та спілкування, вони немовби пронизують спільну діяльність, в якій суб´єкти почергово та взаємно змінюють соціально-психологічні стани, цінності та наміри один одного. Спільна діяльність стосується й управлінської сфери, поширюючись як на специфіку функціонування груп керівників, так і на особливості використання потенціалу підлеглих у прийнятті рішень та розв´язанні завдань (йдеться про спільне з рядовими співробітниками управління). Отже, спільна діяльність учителя й учнів за типом взаємин між ними на діяльнісному рівні є управлінням, основна функція якого – надання учням допомоги в становленні учбової діяльності; а за типом взаємин між учителем і учнями на особистісному рівні – співробітництвом. На діяльнісному рівні взаємини співробітництва моделюються в ситуації, коли навчання будується за типом спільної учбової діяльності. Остання є розподіленою спільною діяльністю щодо функцій управління учбовою діяльністю.

  1. Функції управління навчанням: планування, організація, стимулювання та контроль.

Планування – вирішує мету організації і іщо мають робити члени організації щоб її досягти. Передбачає прогнозування перебігу і результатів діяльності.Сутність полягає в тому, щоб оцінити можливу результативність діяльності за певних умов.

Організація – створення певної структури, яка має забезпечити досягнення мети реальності. Це процес створення системи всіх елементів організаційно – психологічної структури навчальної діяльності.

Контроль- полягає у перевірці й оцінюванні рівня досягнення поставлених цілей. Зворотній зв’язок управління навчальних цілей. Зворотній зв'язок є оптового місткого управління навчанням. C – полягає у Стимулювання- забезпеченні достатньої активності тих, хто навчається.Розуміється через сукупність усіх процесів, засобів узгодження тих, хто навчається.

Взагалі планування є однією з основних функцій управління будь-якою (у тому числі й навчальною) діяльністю. З точки зору теорії менеджменту планування вирішує, якою має бути мета організації і що треба зробити, щоб досягти її, тобто охоплює поняття мети і програму дій для її досягнення.

У сучасних психологічних концепціях планування є однією зі складових діяльності. Наприклад, щоб провести заняття, необхідно скласти його план, який має: 1) дата, номер, клас в якому проводиться заняття 2) тема, цілі та завдання заняття 3) структура заняття, розподіл часу 4) методи та прийоми роботи вчителя й учнів у кожній навч. Ситуації 6) перелік навч. Обладнання 7) плани розв'язування задач та вправ.

Отже, процес планування починається до початку діяльності (минулий час), реалізується в конкретних діях і заходах (сучасний момент), які спрямовані на досягнення майбутнього образу-цілі (майбутній час). Планування як психологічне явище – це документальне відображення образу майбутнього та шляхів його досягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]