Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

13. Завдання вертикального планування:

Витікають з інженерних і архітектурно-планувальних вимог, пред’явлених проектному рельєфу освоювальної території. Інженерні вимоги визначають слідуючи задачі:

1) створення рельєфу забезпечуючого безперешкодний відвід поверхневих вод з території;

2) безпечний і зручний рух транспорту і пішоходів;

3) сприятливі умови для прокладки інженерних сітей;

4) розміщення будівель та інженерних споруд;

5) благоустрій та озеленення території.

На територіях з несприятливими інженерно-геологічними процесами задачі ВП визначаються також вимогами захисту від цих процесів, в частності забезпечення стійкості крупних зсувних і ярових схилів, вирівнювання території при наявності карстових воронок і провалів, підвищення відміток території в умовах затоплення.

Архітектурно-планувальні вимоги висувають задачі надання рельєфу найбільшої архітектурної виразності, так як ВП є одним з засобів організації просторового середовища міста.

При вирішенні цих 2 задач керуються вимогами max збереження існуючого рельєфу, зелених насаджень і рослинного покрову, що забезпечує не тільки економічну доцільність проектного рішення, але і природоохоронний ефект.

15. Метод позначок. Комбінований метод:

Знаходить застосування на попередніх етапах проектування, коли визначають принципове висотне рішення вуличної сітки, а також при детальній ВП, але в умовах рівнинного чи складного рельєфу. При проектуванні цим методом рельєф відображають відмітками поставленими на плані.

На рівнинному рельєфі достатньо повне уявлення о проектній поверхні можна скласти по відмітках заданих в характерних точках території.

В умовах складного і гористого рельєфу метод необхідно сполучати з іншими.

Комбінований метод це одночасне використання декількох методів. Наприклад, сполучення методу проектних горизонталей і профілів. При проектуванні ВП вуличної сітки на середньому чи складному рельєфі, а також транспортних перетинів в різних рівнях виникає необхідність доповнення креслення виконаного в проектних горизонталях повздовжніми профілями побудованими по осях лінійних споруд. При проектуванні ВП території мкрн зі складним і особливо гористим рельєфом застосовують метод відміток в сполученні з методом проектних горизонталей. В таких випадках рельєф перетворюють вибірково:

на ділянках виділених під забудову, по вулицям і пішохідним проходам. Проектні відмітки виносять в характерних висотних точках території, по кутам будівель, споруд і майданчиків під них. Висотне рішення основних вулиць зображують в проектних горизонталях.

16. Економіка інженерного освоєння територій:

Приведеною вартістю освоєння території оцінюють сукупність одночасних і експлуатаційних затрат. Ці затрати залежать від:

- природних особливостей території;

- умов її інженерного обладнання;

- компактності, форми і розмірів ділянки;

- рівня розвитку будівельної бази і зв’язку з різними видами транспортних комунікацій.

Одним з провідних чинників є природні характеристики ділянки:

- схили рельєфу;

- високий рівень стоянія ГВ;

- недостатня несуча здатність ґрунтів основи;

- наявність ґрунтів непридатних для земних насаджень;

- наявність зсувів, підземних виробітків.

В залежності від наявності 1 чи декількох чинників затрати на освоєння територій збільшуються.

Зниження затрат на освоєння може бути досягнуто вибором оптимального варіанту розміщення функціональних зон міста. Вибір обґрунтовують техніко-економічним порівнянням варіантів по всім містобудівним показникам, у тому числі такими, якими оцінюють заходи з інженерної підготовки.

На стадіях проектування схем рішення обґрунтовують по укрупненним техніко-економічним показникам. Загальна вартість інженерних заходів з підготовки в місті, залежить від прийнятого варіанту розміщення функціональних зон або їх реконструкції, визначаючого долю території різного ступеня сприятливості в загальній площі відведеній для будівництва міста і зниження вартості робіт з інженерної підготовки також предоприділяється вибором доцільного варіанту використання території для розміщення нової або реконструкції існуючих функціональних зон міста, тому оптимізація в остаточному підсумку заключається в правильному виборі планувального рішення. Разом з тим при оцінці затрат на інженерну підготовку треба враховувати, що велика їх вартість викликана природними особливостями і вимогами інтенсивного освоєння території для містобудівних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]