Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

25.Загальні положення про природні та антропогенні ландшафти.

Природні ландшафти не піддавалися діяльності людини, а антропогенні – ті які піддавалися втручанню людини.

Природні ландшафти підрозділяють на дрібні природно-територіальні комплекси: - місцевості (невеликі ділянки, що характеризуються одним типом рельєфу або спільністю географічного положення).

Місцевості складаються з урочищ (дрібні ландшафтні ділянки, які мають загальний рельєф, мікроклімат, що відрізняється типом рослинності).

Фація – найдрібніша ландшафтна форма. Визначувана при великомасштабній зйомці

Антропогенні ландшафти бувають:

  • сільський (для потреб людини).

  • Культурний (створений для сприятливого сприйняття людини).

Велике значення мають культурні міські ландшафти. Ландшафт міста неоднорідний і складається з: - житлової території;

  • промислової;

  • курортної.

Поза міською забудовою – міжселищних.

Вони класифікуються по вигляду їх використання:

  • сільськогосподарські

  • лісові

  • техногенні.

Рекреаційний ландшафт – це природний ландшафт призначений і перетворений для рекреаційної діяльності.(відпочинок)

У зв'язку з цим виникають такі поняття як рекреаційні ресурси.(об’єкти і території природного або антропогенного походження які можуть бути використані для різних видів відпочинку.

До заповідних ландшафтів відносять заповідники, які охороняються законом, національні парки, окремі пам'ятники культури, рекреаційні ландшафти обмеженого господарського користування.

Природні ландшафти складаються з наступних складених компонентів : гірничі породи, повітря, вода, грунт, рослинність і тваринний світ. Ці компоненти постійно впливають один на одного утворюючи внутрішні зв'язки ландшафту: відносна стійкість цих зв’язків - важлива умова екологічної рівноваги. Розповсюдження антропогенних дій від одного природного компоненту до іншого також відбувається через внутрішні зв'язки ландшафту.

Природний ландшафт складає основу будь-якого містобудівного об'єкту. Ландшафт двояко впливає на містобудівне рішення. Геометрія ландшафту, що виражається у взаємному розміщенні його різних компонентів, і перш за все – геометрія рельєфу і мережі, гідрографії, безпосередньо впливають на планувальну структуру поселень і регіонів. Наявність корисних копалини продиктувала розміщення промислових об'єктів, річка як шлях сполучення вплинула на структуру мережі населених місць, розміщення придатних. с/г. земель продиктувало місця розташування сільськогосподарських угідь.

Компоненти антропогенних ландшафтів є цілком або частково антропогенними, хоч і похідними від природних компонентів. Виділяють такі види антропогенних ландшафтів: сільськогосподарський, промисловий, сельбищний, рекреаційний, лісогосподарський, водогосподарський. Міський ландшафт – самостійний вигляд, для нього характерний поєднання багатообразних функцій.

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]