Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

4. Вибір монтажних механізмів.

Монтаж будівельних конструкцій здійснюють за допомогою підйомних і підйомно-транспортних машин та механізмів. Ведучими монтажними машинами є крани. В залежності від технологічних особливостей вони можуть бути мобільними і немобільними, обмежено-мобільними. Специфічну групу складають літальні засоби і плавуче-монтажні крани. Стрілові монтажні крани на гусеничному, пневмоколесному автомобільному ходу та спеціальними шассі належать до мобільних монтажних засобів; вони можуть вільно переміщатися з однієї стоянки на іншу, мати високу маневреність і значну зону обслуговування але вони неоднаково стійкі при різних положеннях поворотної частини. Один від одного стрілові крани відрізняються технологічними і технічними параметрами, в залежності від чого і вибирається та чи інша машина. Баштові, козлові, залізничі, мостові, кабельні крани, а також само підйомні крани, щогли і портали відносяться к обмежено мобільним, тому що дозволяють проводити роботи тільки в зоні, яка визначається розмірами горизонтальних і вертикальних напрямних і радіусом дії робочого обладнання. Широке поширення в монтажі будинків отримали баштові крани. Переміщення вантажу з їх допомогою виконуються поворотом стріли, змінною виліту стріли або руху по рейковій колії. У процесі монтажу ці операції можуть поєднуватись. Шеври, портали, стрічкові підйомники, гвинтові щоглово-стрілові крани належать до немобільних монтажних машин. Вертольоти-крани призначено для транспортування й монтажу різних будівельних деталей та конструкцій. Вертольоти можуть бути використані для демонтажу та монтажу будівельних конструкцій у тих випадках, коли неможливо або важко застосувати інші засоби механізації, а також при економічній доцільності. Плавучі монтажні крани застосовують для будівництва мостів, дамб, берегоукріплювальних та інших споруд, які знаходяться у воді.

5. Зведення кам’яних будівель.

Кам’яна кладка – один із комплексних процесів зведення несучих огороджуючих промислових і громадських будівель, які складаються із простих процесів: влаштування помостів, подачі матеріалів і кладки (бутової, цегляної, дрібно блокової кладки, великоблокової, бутобетонної, кладка з природних каменів і з штучних каменів). При будівництві багатоповерхових будівель в комплексний процес зведення стін додається процес монтажу збірних по поверхових конструкцій.

Цегляну кладку стін виконують пошарово (2 – 3 шари по висоті поверху будівлі), а монтаж конструкції – поповерхово.

Проектуючи потокову організацію комплексного процесу зведення поповерхових конструкцій, його відокремлюють на прості процеси і встановлюють їх ритмічне виконання в часі і просторі. Для цього будівля в плані поділяють на ділянки, а кожну ділянку – на дві захватки, де послідовно виконуються всі процеси. В якості захватки приймають частину будівлі, яка повторюється. Це може бути одна секція у межах поверху.

Тривалість кладочних і монтажних процесів на захватці визначається технологічними розрахунками: формують комплексний процес зведення по поверхових конструкцій на одній захватці і знаходять його тривалість по циклограммі. В спеціалізований потік зведення конструкції наземної частини будівлі включаються і спеціальні роботи, наприклад електромонтажні і санітарно-технічні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]