Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

18. Вихідні припущення ландшафтного проектування.

У завданні на проектування указується:

- функціональний тип ландшафтного об’єкта ;

- межі і площа об’єкта ;

- умови і об’єм робіт по озелененню;

- склад, зміст і об’єм дослідницьких робіт;

- склад проектних матеріалів;

- строки початку і закінчення робіт;

- орієнтовна вартість.

У архітектурно – планувальному завданні указують:

- архітектурно - композиційний задум планувального рішення території.

- характер і перспективи розвитку прилеглих територій.

- вимоги до дорожнього будівництва.

- вимоги до вертикального планування.

- вимоги до впорядкування.

- вимоги до водопостачання, каналізації і електропостачання.

- відвідуваність.

- перелік різних споруд.

- планувальне обмеження і умови організації робіт.

Додаткові початкові матеріали:

- рішення про відведення води;

- матеріали районного планування;

- ген.план розвитку міста (району)

- матеріали топографічної зйомки;

- геологічні і гідрогеологічні дані.(якщо немає цих даних, то при маленькому об’єкті з ділянки узяти не менше 6-ти проб ґрунту і зробити аналіз (особливо важливо для розбиття садів))(ґрунтові карти)

- природно кліматичні характеристики .

Якщо проектована ділянка має вже які–небудь комунікації , то треба мати:

- план підземних і надземних комунікацій;

- характеристику забудови і впорядкування території;

- асортимент порід насаджень, які знаходяться в розпліднику міста.

Залежно від того, яка інформація у нас існує обумовлюють об’єм робіт.

Дослідницькі роботи включають:

- візуальне обстеження. Дивимося стан ділянки, наявність будов і т.д.

- зйомочно–геодезичні роботи;

- ґрунтові вишукування, ландшафтний аналіз;

- гідрологічні дослідження.

- економічні обстеження.

19. Існуючі системи планування та забудови кварталів.Сучасне районне планування в Україні є видом містобудівного проектування, основною метою якого є комплексне найбільш раціональне і взаємопов'язане розміщення на даній території виробничих підприємств. міст і селищ, транспортних, інженерних комунікацій і місць масового відпочинку населення на основі всебічної оцінки можливостей цієї території з урахуванням географічних., економічних, архітектурно-планувальних, інженерно-технічних і екологічних чинників і умов.

У теперішній час на території України набули поширення два види районного планування-схеми і проекти.

Схеми районного планування з найбільш загальним характером планувальної організації території забезпечують перехід від схем розвитку і розміщення продуктивних сил і регіональних схем розселення до проектно-планувальних рішень. Основними завданнями розробки схем районного планування є:

визначення перспектив розвитку і розміщення на території області, краю або республіки промисловості, сільського господарства і інших видів промисловості на основі загального аналізу ресурсів території;

розробка принципових пропозицій по функціональному зонуванню території і взаємопов'язаному комплексному розміщенню найважливіших об’єктів народного господарства;

визначення перспектив розвитку мережі міських і сільських поселень (за рахунок зростання тих, що існують і створення нових міст і селищ) і формування систем розселення;

визначення загальних перспектив розвитку міжселищного культурно-побутового обслуговування і масового відпочинку населення;

визначення перспектив водозабезпечення, водовідведення, енергопостачання, розвитку транспортних і інженерних комунікацій;

розробка загальних напрямів робіт по відновленню, збереженню і поліпшенню природних ландшафтів;

обґрунтування планувального районування (як об'єктів подальшої стадії проектної розробки) з виділенням районів різної народногосподарської спеціалізації.

Проекти районної забудови, охоплюють частину території області, краю або автономної республіки, що включає один або декілька адміністративних районів і що володіє спільністю господарських зв'язків і єдністю проблем планувальної організації території. Завдання розробки проектів районної планування-деталізації розроблених схем районного планування.

виявлення майданчиків, найбільш сприятливих для промислового і цивільного будівництва, сільськогосподарського виробництва і масового відпочинку населення, складання переліку резервних майданчиків і їх характеристика;

розробка функціонального зонування району на основі детального аналізу території;

визначення перспектив розширення тих, що існують і розміщення нових промислових вузлів, найбільш крупних промислових і сільськогосподарських комплексів і окремих підприємств;

визначення перспективної чисельності населення району і окремих населених місць, розробка планувальної структури систем розселення;

розробка системи міжселищного культурно-побутового обслуговування населення з урахуванням окремих поселень;

організація і розміщення місць масового відпочинку населення;

розробка заходів щодо водопостачання, водовідведення, енергопостачання, трасування транспортних і інженерних комунікацій і розміщення споруд районного і міжрайонного значення;

виявлення заходів щодо охорони навколишнього середовища району, по поліпшенню гігієнічних умов, охороні повітряного, водного басейнів, грунтово-рослинного покриву, формуванню системи природних територій, що особливо охороняються, ліквідації джерел санітарних шкідливостей.

Залежно від переважання в даному районі-об'єкті проекту районної планування той або іншої галузі народного господарства (промисловості, сільського, курортного господарства и т. д.) завдання районного планування конкретизуються у кожному окремому випадку при незмінному комплексному підході до проблем планування району в цілому.

Специфічними завданнями планування районів з переважним розвитком в них промисловості є розміщення промислових комплексів, комбінатів і окремих крупних підприємств з урахуванням можливості концентрації, спеціалізації і комбінування виробництва, забезпечення безвідходного виробництва, оптимізація вантажних промислових перевезень і повідомлень між місцями мешкання населення і додатку праці.

Характерним прикладом може служити район, що формується на базі крупної гідроелектростанції і родовища мінерально-сировинних ресурсів.. У проекті передбачається планомірне освоєння ресурсів з будівництвом підприємств гірничорудної промисловості, технологічно пов'язаних з комплексом підприємств оброблювальної промисловості, що розміщуються в центрі району і інших населених пунктах. У районі планується формування середньої групової системи населених місць, відповідно до чого прийняте зонування території, розвиток транспортних і інших інженерних систем, міжселищних систем культурно-побутового обслуговування і відпочинку.

У районах з переважним розвитком сільського господарства найважливішими завданнями є: розробка раціональної спеціалізації, зонування, оптимальної організації сільськогосподарського виробництва і ефективного використання земельного фонду з урахуванням заходів щодо поліпшення якості орних земель і інших сільськогосподарських угідь і можливостей розширення використовуваного земельного фонду; розміщення виробничих підприємств колгоспів і радгоспів, підприємств по зберіганню і переробці сільськогосподарської продукції в комплексі з підприємствами інших галузей промисловості: визначення перспективного розвитку сільських населених місць, їх доцільного укрупнення, організацій міжселищного обслуговування.

У ряді випадків основою організації району служить районне агропромислове об'єднання (РАПО), що включає як численні сільськогосподарські угіддя, так і підприємства по переробці сільськогосподарської сировини. На базі формування РАПО складається місцева система розселення району, що включає мале місто-центр і тяжіючі до нього міжгосподарські системи розселення, зв'язані між собою комунікаціями.

Завданнями планування районів з переважним розвитком санаторно-курортного господарства і туризму є: визначення спеціалізації і місткості району на основі оцінки його курортологічних і бальнеологічних ресурсів; розміщення рекреаційних і курортних комплексів, галузей господарства по обслуговуванню курортів; розселення і суспільне обслуговування тимчасового (відпочиваючих, що лікуються і туристів) і постійного населення.

Прикладом може служити організація. приморського курортного району. Головне завдання тут розвиток глибинних частин санаторно-курортної зони для повнішого використання курортологічних ресурсів і збереження раціонального екологічного режиму в прибережній зоні.

Передбачається будівництво в передгірних районах нових курортних комплексів, розвиток транспортних комунікацій, реконструкція існуючих курортів на побережжі, розвиток сільськогосподарської бази приміського типа.

У проектах районного планування зон впливу найбільших, крупних міст і міської агломерації розв'язуються завдання : регулювання зростання центрального міста (можливе ущільнення ядра агломерації і розвиток периферійних міст району); забезпечення зручної доступності центрального міста населенню району; організації єдиної приміської сільськогосподарської бази з використанням всіх переваг, які може дати для інтенсифікації сільськогосподарського виробництва близькість крупних промислових центрів; організації відпочинку населення; охорона і поліпшення навколишнього середовища з урахуванням високої щільності населення і концентрації промислових виробництв в районі.

Важливе значення в цьому випадку має містобудівне зонування: встановлення меж лісопаркового захисного поясу, зон обмеженого промислового будівництва і переважного розвитку. Як правило, в районах подібного типа нового крупного промислового будівництва не передбачається. Передбачається винесення з міста-центру в периферійну зону району найбільш шкідливих в санітарному відношенні підприємств, розвиток філіалів підприємств, що знаходяться в центральному місті

Територіально-містобудівний аспект районного планування – найважливіший в її змісті. Тому можна говорити про методологічну єдність районного планування і планування міст, хоча у кожної з цих дисциплін свої об'єкти, масштаби і прийоми. Основу районного планування і планування міст складає планування території, хоч і на різних масштабних рівнях. Розвиток районного планування збагачує методику планування міст, зокрема, все більш інтенсивно упроваджується комплексний аналіз території, демографічний, метод розрахунку перспективної чисельності населення і інші прийоми, найбільш розроблені в районному плануванні.

Планувальна структура району наділяє розміщення найважливіших елементів природного середовища (рельєфу; мережі, гідрографії, лісових масивів і ін.) і. основних народногосподарських об'єктів на різних етапах формування (міст, крупних позаміських промислових і сільськогосподарських комплексів, магістральної мережі доріг і споруд зовнішнього транспорту і т.д.).

При розробці схеми перспективної планувальної структури території звичайно виділяють точкові, лінійні, зональні елементи. У цих геометричних поняттях описуються як природні, так і антропогенні елементи території. Точкові елементи планувальної структури: існуючі міста, що інтенсивно розвивають нові міста, окремо розташовані крупні промислові і енергетичні комплекси, основні транспортні вузли і найбільш важливі родовища корисних копалини, що мають компактну форму і невеликі територіальні розміри.

Лінійні елементи (планувальні осі) - основні річкові долини, гірські ущелини, побережжя морів, озер і водосховищ, найважливіші транспортні магістралі, нафто- і газопроводи, а також системи розселення, лісові масиви, родовища корисних копалини, що мають яскраво виражену витягнуту (лінійну) форму.

Зональні елементи (планувальні зони) - численні території різної геометричної форми з яскраво вираженими природними, господарськими і містобудівними особливостями (зони пустель або напівпустель, гірські масиви, зони зрошування або осушення території, зони, різні по характеру містобудівного освоєння, різного рівня урбанізування і ін.).

Багато природних, народногосподарських і містобудівних об'єктів на різних масштабних рівнях можуть виступати як точкові або як зональні елементи. Залежно від функціональної значущості, інтенсивності освоєння території і радіусів впливу елементів планувальної структури вони розділяються на головні і другорядні. При цьому планувальні елементи, що мають в схемі районного планування другорядне значення, в проекті районного планування нерідко виступають вже як головні: укрупнюється масштаб проектування, підвищується ступінь детальності, зростає значущість того або іншого об'єкту у межах більш обмеженого простору і т.д.

Під функціональним зонуванням територій району-об'єкту районного планування - розуміється таке розчленовування території на функціональні зони, при якому за кожною виділеною зоною закріплюється певний режим містобудівного освоєння і переважаючий напрям господарського використання на достатньо далеку перспективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]