Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

КОМТ 1. Природні умови території:

Природні умови території характеризуються комплексом кліматичних,

геоморфологічних, гідрогеологічних, гідрологічних, геологічних даних включаючи відомості по фізико-геологічних процесах, їх динаміці з доповненням даних по природо-ландшафтних особливостям і зеленим насадженням.

Кліматичні умови визначають сукупністю чинників найбільш значущими з яких є:

- радіаційний

- температурно-вологістний

- вітровий режим

- атмосферні опади

Показниками радіаційного режиму є:

1) кількість теплоти потрапляючої на поверхню від прямих та розсіяних сонячних промінів;

2) яскравість світла;

3) сумарна та розсіяна освітлюваність

в різні години доби;

4) інтенсивність ультрафіолетового опромінювання;

Для визначення температурного режиму використовують дані по середніх даних по місяцям на протязі самої холодної 5-ки и дня абсолютних min і max температурах, амплітудах їх коливань та повторюваності.

Вологістний режим визначають показниками абсолютної, відносної вологості і амплітуди її добових коливань.

Вітровий режим характеризується середньою швидкістю вітру по домінуючим напрямкам і його повторювальності взимку і літом.

На окремим метеорологічних чинниках клімату (t º, вологість повітря, швидкість вітру) суттєво впливає рельєф місцевості, наявність водоймищ і рослинності, які формують якісні особливості мікроклімату.

Атмосферні опади та їх мінливість визначають такими особливостями:

1) річна кількість;

2) добовий max;

3) інтенсивність випадання дощів;

4) товщина снігового покрова, терміни його утворення і руйнування в результаті розтавання.

Геоморфологічні умови:

Це сума даних о рельєфі, його походженні і умовах формування. При вирішенні містобудівельних задач велике значення має крутизна природного рельєфу території, особливості його форм, ступінь всхолмленості.

Геологічні умови:

Враховують дані про склад, потужність, несучій здатності ґрунтів, порядок їх напластування і вік, а також наявність і активність геологічних процесів та порушень земельної поверхні в результаті техногенних факторів.

До природних фізико-геологічних процесів відносять:

(зсуви, селеві потоки, снігова лавини,

карсти, сейсмічні та криогенні явища).

Гідрогеологічні умови:

Це відомості про наявність, тип, потужність та властивості тимчасово і постійно існуючих горизонтів підземних вод в глибині їх залягання, умовах живлення, особливостях режиму і

його динаміці. Їх розглядають у взаємодії з літологічною будовою, гідрометеорологічними умовами визначаючими особливості режиму і загальний баланс підземних вод.

Гідрологічні умови:

На територіях вивчають на основі даних о явищах і процесах виникаючих в поверхневих водоймищах:

(річки, озера, водосховища, болота).

Ці умови розглядають у тісному зв’язку з гідрогеологічними і другими умовами в комплексі визначаючими характеристику кругообігу води у природі,

вплив на нього людини і способів управління водним режимом.

Основні відомості включають інформацію про джерела живлення, закономірностях режиму річок і водоймищ, їх основних параметрах, хімічному та бактеріологічному складі води, рельєфних та геологічних особливостях берегової лінії та дна.

Режим рік та водоймищ визначають сукупністю даних про коливання швидкості річок та течії, рівнів та витрат в період самого низького тривалого сезонного стояння, та під час проходження високих вод з врахуванням сроків замерзання та вскиття річок та товщі льодяного покрову.

Дані про природні умови доповнюють перспективним прогнозуванням потенціальної динаміки компонентів середовища під діями різних чинників в тому числі і антропогенних. Крім цього визначають економічний потенціал середовища, тобто межі за якими можуть початися невиправні порушення.

Інформацію про природне середовище отримують на основі комплексних інженерно-геологічних вишукувань, задачі яких витікають з специфіки

містобудівельного проектування.

2. Інженерне освоєння територій та екологія:

Містобудівна діяльність людей направлена на створення комфортного для людини штучного середовища, яке організовують перетворюючи природу. Така діяльність повинна мати сприятливі наслідки:

1) покращення гігієнічних умов;

2) підвищення безпеки проживання;

Враховуються розумні перетворення раціонального змінення природних ресурсів при одночасному проведенні природоохоронних заходів. Особливо важливе передпланове прогнозування, стану навколишнього середовища на основі використання генеральних схем розміщення господарських галузей і територіальних підприємницьких комплексів.

В державі цей принцип реалізують в відповідній направленості оцінки природних умов на всіх стадіях містобудівного проектування.

Проводячи інженерно-геологічні вишукування передбачують охорону земель, рослинності, фауни, поверхневих і підземних вод запобігаючи забрудненню повітряного середовища.

В процесі містобудівного проектування на всіх його стадіях проводять аналіз навколишнього середовища, розроблюють рекомендації з охороні природи, max збереженню цінних природних комплексів і об’єктів, раціональному використанню природних ресурсів.

Стан навколишнього середовища природної і містобудівної аналізують комплексно оцінюючи ряд чинників:

  1. ступінь забруднення водоймищ, ґрунтового покрову, атмосферного повітря, прозорість атмосфери;

  2. стабільність рельєфу і ґрунтового покрову;

  3. шумовий режим і його спектральний аналіз;

  4. біологічна продуктивність ґрунту і рослинного покрову;

  5. мікрокліматичний і гігієнічний ефект природо-ландшафтних елементів території і ступінь їх ураження несприятливими інженерно-геологічними процесами.

Чинники вивчаються поетапно:

1. Оцінюють існуюче положення.

2. Аналізують стан навколишнього середовища на розрахунковий період з врахуванням ефективності передбачаємих в генплані технологічних, планувальних і інженерних рішень покращенню і охороні середовища.

Послідовність здійснюючих заходів на розрахунковий період встановлюють з врахуванням даних ізограм, max концентрацій населення на розрахунковий період на міській території і послідовного суміщення цих ізограм зі схемою комплексної оцінки стану навколишнього міського середовища.

Гарантією ефективності навколишнього середовища є додержання 2 умов:

- довгострокове прогнозування екологічного потенціалу при всебічному аналізі природних чинників і можливої шкоди наносимого містом;

- створення комплексної схеми перетворення природного середовища і його охорони з розробкою профілактичних заходів здійснюємих в процесі проведення інженерної підготовки.

Комплексне проектування схем інженерної підготовки дозволяє всебічно оцінити ступінь впливу заходів на змінення склавшоїся екологічної рівноваги і запобігти небажане змінення природних процесів.

Прогнозоване вивчення вихідних даних території здатне розв’язати важливі питання, такі як:

- кордони проведення інженерної підготовки;

- послідовність його виконання.

Інженерна підготовка повинна розповсюджуватися на територію в межах сфери впливу та діяння тих чи інших природних процесів і проводиться послідовно і своєчасно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]