Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы по всему.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
8.5 Mб
Скачать

15. Проектування бмр, поб, пвр.

Будівельно-монтажні роботи здійснюються за спеціальним проектом, який розробляється згідно будівельних норм і правил і його затверджують у встановленому порядку. Проект – це система розрахунків, робочих креслень, макетів та інших документів, яка обґрунтовує економічну і технічну доцільність будівництва об’єкта та визначає його архітектурно-конструктивні рішення й оптимальні будівельно-технологічні умови виконання будівельних процесів, що забезпечують закінчення будівництва у задані терміни з мінімальними витратами матеріально-технічних і трудових ресурсів.

Проект організації будівництва – це невід’ємна частина робочого проекту. Вона складається одночасно з розробленням інших його розділів з узгодженням об’ємно-планувальних, конструктивних і технологічних рішень об’єкта з можливими методами організації і виконання робіт. ПОБ розробляє генеральна проектна організація. ПОБ складається з комплексу проектних рішень організаційно-технологічного, технічного, нормативного та планово-економічного характеру щодо виконання виробничих процесів на будівельному майданчику.

Проект виконання робіт розробляють на основі робочого проекту. Його задача забезпечити прийняття обґрунтованих рішень щодо технології виконання будівельних процесів у виробничих і погодно-кліматичних умовах. Його виконує ген підрядна установа. Розробляють ПВР на основні і підготовчі періоди будівництва на окремій стадії і види робіт. ПВР виконують в дві стадії: аналіз і оцінка обґрунтування розроблення проекту виконання робіт. Аналіз і оцінка обґрунтувань повинні забезпечити ретельне врахування всіх будівельно-технологічних та виробничо-технічних умов і параметрів зведення будинків, споруд або окремих конструкцій при формуванні можливих методів виробництва і механізації будівельних процесів, а також техніко-економічну оцінку їх ефективності. Розроблення проекту виконання робіт на зведення будинків і споруд та окремих конструкцій виконують на підставі результатів багато етапної оптимізації і вибору можливих методів виконання робіт. До складу проекту виконання робіт належать: будівельний генеральний план з розподілом загального фронту робіт на дільниці, захватки і робочі зони; календарний графік виконання робіт; графіки постачання на об’єкт будівельних матеріалів, конструкцій, обладнання; графіки руху робочих кадрів і основних будівельних машин; технологічні карти. Також він має містити: конструктивні рішення з улаштування спеціальних та захисних пристроїв і конструкцій, вказівки з контролю якості, заходи з техніки безпеки і охорони праці.

25. Визначення об’ємів робіт при плануванні майданчику

Об’єми земляних робіт при проектуванні планування майданчику знаходять на основі картограми земляних робіт, яка представляє собою план ділянки з горизонталями і нанесеною сіткою квадратів з позначенням чорних та червоних і робочих відміток вершин квадратів, а також з зображенням лінії нульових робіт. Сторону квадрату приймають від 10 до 50 м в залежності від рельєфу місцевості. При складному рельєфі місцевості квадрати ділять діагоналями на трикутники. Діагональ повинна проходити приблизно по напрямку водомежі або тальбергу в відповідності зі зміною характеру рельєфу місцевості. Найбільш доцільно проектувати планування майданчику так, щоб виконувався нульовий баланс земляних мас, коли планування виробляється перерозподілом земляних мас на самому майданчику, без завозу недостатнього або вивозу надлишкового грунту за його межі.

Спочатку роблю розбиття площадки на квадрати розміром от 10 - 50 м. Потім знаходжу чорні відмітки методом інтерполяції (віднімаю товщину рослинного шару ґрунту).2. Визначення середньої відмітки планування 3. Приймаю згідно завдання проектні уклони площадки і1, і2 4. Проектні відмітки вершин квадратів визначаю за формулою:

, , ,

5. Відмітки інших квадратів визначаю методом інтерполяції шляхом віднімання або складання пе­ревищення δ. δгор=L*I 6. Робочі відмітки знайду за формулою: Тип площадки визнача­ють в залежності від знаку, який стоїть перед робочою відміткою: якщо «–» – на площадці потрібно зробити виїмку, якщо «+» – насип. 7. Точки, що належать нульовій лінії, знаходимо на сторонах квадратів, які у вершинах мають різнойменні знаки. Коефіцієнт заложення відкосів при­ймаємо m*h. Будуємо відкоси – робочу відмітку множу на коефіцієнт відкосів. 8. Знаходжу об’єми відкосів по формулам:

. Знаходжу об’єм остаточного роз рихлення, далі складаю об’єми відкосів, об’єм остаточного розрихлення і об’єми насипу та виїмки, отримала остаточний об’єм робіт. Знаходжу відсоток помилки, якщо не перевищує 5%, тоді коректировку не роблю. Якщо навпаки, тоді знаходжу поправку до середньої відмітки, якщо h – додатна, то середню відмітку треба підвищити, якщо від’ємна – понизити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]