Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

25.Теоретико - методологічні засади та основні напрямки раннього інституціоналізму в сша. Т. Веблен, Дж. Коммонс, у. Мітчелл.

Класичний інституціоналізм зародився на початку ХХ століття в США. Його основоположником вважається Торстейн Веблен. Інституціоналізм - це напрямок буржуазного государствленія 20 століття, що розглядає політичну організацію суспільства, як комплекс різних об'єднань громадян - "інституцій" (сім'я, партія, профспілка і т.д.). Послідовники інституціоналізму прагнули розширити рамки економічного аналізу, залучаючи підходи і методи суміжних наук. Представники інституціоналізму вважали, що поведінка економічної людини формується головним чином у рамках і під впливом соціальних груп і колективів.

Поняття інституціоналізму включає в себе два аспекти: «інституції» - норми, звичаї поведінки в суспільстві, і «інститути» - закріплення норм і звичаїв у вигляді законів, організацій, установ.

Сенс інституційного підходу полягає в тому, щоб не обмежуватися аналізом економічних категорій, і процесів в чистому вигляді, а включити в аналіз інститути, враховувати позаекономічні фактори.

Джон Роджерс Коммонс В роботі «Інституційна економічна теорія» вчений вводить в аналіз категорії «колективні дії» і «трансакції» (угоди). Колективні дії контролюють дії окремих індивідів, приміряючи суперечливі інтереси. Він також виділяє три основних види трансакцій: торгові, управлінські та раціонірующіе. Кожна трансакція включає в себе переговори, прийняття зобов'язань та виконання зобов'язань.

Уеслі Клер Мітчелл Намагався використовувати статистичний аналіз для доведення положень інституціоналізму. Він досліджував природу економічних циклів, очолював Національне бюро економічних досліджень, яке в той період було орієнтовано на збір і класифікацію фактичних даних про економічні процеси, не претендуючи на оцінку економічної політики держави та розробку рекомендацій для нього.

Веблен вважав, що в ринковій економіці споживачі піддаються всіляким видам суспільного і психологічного тиску, що змушують їх приймати нерозумні рішення. Саме завдяки Веблену в економічну теорію увійшло поняття «престижне або показне споживання», що отримало назву «ефект (Парадокс) Веблена».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]