Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

16. Сутність та види фіскальної політики

Фіскальна або бюджетно-податкова, політика — це заходи уряду, спрямовані на зниження безробіття чи інфляції та досягнення природного обсягу виробництва через зміну державних видатків, рівня оподаткування або через одно­часне поєднання обох заходів.

За допомогою фіскальної політики уряд може змінювати струк­туру національної економіки, зменшувати циклічні коливання, до­сягати повної зайнятості, сприяти економічному зростанню, впо­рядковувати державні фінанси, боротися з інфляційними спалахами тощо. Особливого значення набуває фіскальна політика в ринковій економіці. Це пов'язано передовсім із тим, що уряд уже не може використовувати такі традиційні інструменти командної економіки, як директивне планування та централізоване ціноутворення.

Було доведено, що фіскальна політика впливає виключно на попит, тобто на величину сукупних витрат і сукупний попит. Але економісти визнали також, що фіскальна політика (особливо зміни податків) може змінити сукупну пропозицію і, відповідно, вплинути на ті зміни, які фіскальна політика може викликати у співвідношенні рівня цін – реальне виробництво.

Основні функції фіскальної політики

1. Вплив на стан господарської кон'юнктури.

2. Перерозподіл національного доходу.

3. Нагромадження необхідних ресурсів для фінансування соціальних програм.

4. Стимулювання економічного зростання.

5. Підтримка високого рівня зайнятості тощо.

Види фіскальної політики

1. Дискреційна фіскальна політика — це система заходів, що передбачає цілеспрямовані зміни в рівні державних видатків і податків для впливу на обсяг національного виробництва і зайнятість, для контролю над інфляцією та сприяння економічному зростанню. Термін "дискреційна" означає, що зміни в податках і державних видатках залежать від рішень парламенту чи уряду. Для аналізу фіскальної політи­ки припустімо, що вона впливає лише на сукупний попит і не впливає на сукупну пропозицію.

а) Стимулююча фіскальна політика (фіскальна екс­пансія):

- в короткостроковому періоді - має за мету подолан­ня циклічної кризи в економіці і передбачає зростання держав­них витрат (С), зниження податків (Т) або комбінує ці заходи;

-в довгостроковому періоді політика зниження податків (Т) може привести до розширення пропозиції факторів ви­робництва і зростання економічного потенціалу.

б) Стримуюча фіскальна політика (фіскальна рестрик­ція) — має за мету обмеження циклічного підйому економіки і передбачає зниження державних витрат (G), збільшення податків (Т) або комбінування цих заходів в цій фазі економічного циклу.

2. Недискреційна (автоматична) фіскальна політика – базується на дії вбудованих стабілізаторів, які забезпечують природне пристосування економіки до фаз ділової кон'юнктури.

Вбудований стабілізатор – це будь-які заходи, які мають тен­денцію збільшити дефіцит державного бюджету (чи скоротити його додатне сальдо) в період спаду і збільшити його додатне сальдо (чи зменшити його дефіцит) в період інфляції без необхід­ності прийняття будь-яких спеціальних кроків з боку політиків.

До автоматичних (вбудованих) стабілізаторів належать:

а)Автоматична зміна податкових надходжень при про­гресивній системі оподаткування.

б) Допомога на випадок безробіття, соціальна допомога та інші соціальні трансферти.

При недискреційній фіскальній політиці бюджетний дефіцит (або надлишок) утворюється в результаті дії автоматичних ста­білізаторів.

Однією з найскладніших проблем у проведенні названої політи­ки є ефект витіснення. Його механізм досить простий: у період спа­ду уряд проводить стримувальну фіскальну політику, збільшуючи свої видатки. Зі збільшенням видатків зростає дефіцит державного бюджету, для покриття якого уряд виходить на грошовий ринок, підвищуючи попит на гроші. Це своєю чергою підвищує процентні ставки, бо зростання попиту на гроші збільшує ціну на них.

Підвищення процентних ставок зменшує видатки приватного сектора — домогосподарств і фірм. Унаслідок зростання процентних ставок витісняються частина приватних інвестицій, а також ті спо­живчі видатки, що найбільш чутливі до змін процентної ставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]