Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoryya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать

  1. Держ бюджет як економічна категорія

Як економічна категорія відображає грошові відносини, які виникають між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями, установами всіх форм власності та фіз..особами - з другого, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання та розширене відтворення, підвищення рівня життя і задоволення інших суспільних потреб. Бюджет як самостійна економічна категорія є форсою існування реальних, об"активно зумовлених розподільних відносин, які виконують специфічне призначення - задоволення потреб як суспільства в цілому, так і його адміністративно-тереторіальних структур у фінансових ресурсах.

Функціонування бюджету здійснюється у взаємодії двох його особливих форм: доходів- формується фінансова база діяльності держави; видатків - забезпечуються економічні та соціальні потреби всіх членів суспільства.

Особливості державно бюджету як самостійно економічної категорії:

1)За допомогою бюджету відбувається перерозподіл нац. доходу між галузями і територіями.2)пропорції бюдж. перерозподілу вартості визначається потребами розширеного в цілому і задачами, що стоять перед суспільством на кожному етапі його розвитку 3) область бюдж. розподілу займає центр. місце в складі держ. фінансів, що обумовлено роллю бюджету у порівнянні з іншими ланками; 4)держ. бюджет є особливою екон. формою перерозподільчих відносин, що пов*язані з обособленням частини нац. доходу в розпорядженні держави і її використання з метою задоволення потреб всього суспільства і окремих його державно-тереторіальних формувань.

Сутність держ. бюджету – утворення централізованого фонду фінансів, необхідних для виконання функцій держави; планування бюдж. показників доходів і витрат; використання централізованих фондів грошових коштів.

  1. Призначення, роль та функції держ. Бюджету

Бюджет- це грошові відносини, що виникають у держави з фіз.. та юр. особами з приводу перерозподілу нац.. доходу, у зв"язку з формуванням і використанням бюджету.

Державний бюджет: складова бюджетної системи; провідна ланка державних фінансів.

Сутність державного бюджету: утворення централізованого фонду фінансів, необхідних для виконання функцій держави; планування бюджетних показників доходів і витрат; використання централізованих фондів грошових коштів.

Призначення бюджету в державі виявляється через систему економічних відносин: між між державою і підприємницькими структурами в процесі мобілізації доходів, накопичень і фінансувань з бюджету; між державою і населенням в процесі розподілу і перерозподілу ВВП; між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюванні.

Сутність бюджету реалізується через його функції. Основними є розподільна, контрольна, забезпечення існування держави.

Через розподільну функцію дозволяє сконцентрувати грошові кошти у розпорядженні держави та використовувати їх на задоволення загальнодержавних потре; їй притаманний багатовидовий ( міжгалузевий, міжтереторіальний) та його багаторівневий розподіл коштів; об"єктом бюджетного перерозподілу є нац.дохід, іноді-нац.багатство.

Сутність контрольної функції дозволяє дізнатись: наскільки своєчасно та повно фінансові ресурси потрапляють у розпорядження держави; чи відповідають розміри державних централізованих ресурсів її потребам; як фактично складаються пропорції у розподілі бюджетних коштів; чи ефективно та результативно використовуються бюджетні кошти.

Забезпечення існування держави – ставить за мету створення матеріально-фінансової бази функціонування держави (утримання апарату управління, законодавчої, виконавчої, президентської влади, правоохоронних і митних органів тощо).

Специфіка бюджетних відносин: пов"язані з формуванням і використанням централізованого фонду грошових коштів, що використовуються для забезпечення загальнодержавних потреб; виникають у розподільчому процесі, учасником якого є держава в особі відповідальних органів влади.

Головна части бюджетних відносин виникає в процесі розподілу та перерозподілу вартості національного доходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]