Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Termini.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
34.99 Кб
Скачать
  1. Реальний ВВП - вартiсний показник, який визначається за незмінними (базисними) цінами.Він точнiше вiдображає динаміку фiзичного обсягу виробленого продукту.

  2. Природне безробіття - безробіття, яке є необхідною умовою для нормального розвитку ринку праці і складається із фрикційного та структурного безробіття.

  3. Структурне безробіття - безробіття, яке виникає внаслідок невідповідності між попитом і пропозицією на робочу силу за професією, кваліфікацією, географічними та іншими ознаками.

  4. Макроекономіка досліджує економічні процеси на рівні національних економік .

  5. Сукупний попит містить такі складові як споживання, інвестиції, державні видатки і чистий експорт.

  6. Плаваючий обмінний курс – різновид валютного курсу, що означає, що його величина визначається повністю ринком, силами попиту і пропозиції. Для плаваючих валютних курсів характерні різкі і значні коливання. Більшість валют розвинених країн "вільно плаває".

  7. Дефіцит державного бюджету виникає внаслідок циклічного спаду в економіці( циклічний) або пов'язаний зі змінами у структурі національної економіки(структурний)

  8. Основним методом макроекономічного аналізу є метод моделювання.

  9. Природний ВВП – ВВП, що відповідає природній нормі безробіття.

  10. Реальний обмінний курс - це номінальний валютний курс, помножений на співвідношення внутрішніх цін до цін країни, до валюти якої котується національна валюта.

  11. Субєктами макроекономічного аналізу є домашні господарства, підприємства, держава та сектор закордон.

  12. Крива LM відображає рівновагу на ринку товарів та грошовому ринку.

  13. Автоматичні стабілізатори – економічні інструменти, що зменшують амплітуду коливань самостійно, без здійснення спеціальних заходів економічної політики.

  14. Основними функціями макроекономіки є теоретико-пізнавальна, практична і виховна.

  15. Класична модель відображає взаємодію ринків ресурсів, товарів, грошей і заощаджень.

  16. Грошова база - гроші високої ефективності, за зміни яких мультиплікативно змінюється грошова маса.

  17. Методами макроекономічних досліджень є конкретного та абстрактного підходу, аналізу та синтезу, індукції та дедукції, логічного та історичного, кількісного та якісного аналізу.

  18. При обчисленні ВВП методом підрахунку витрат додають показники як суму витрат макроекономічних суб’єктів на придбання товарів та послуг за даний рік.

  19. Дефіцит державного бюджету виникає внаслідок циклічного спаду в економіці( циклічний) або пов'язаний зі змінами у структурі національної економіки(структурний)

  20. Макроекономічна модель – це це математичнi рiвняння, в яких вираженi реальнi економiчнi процеси в абстрактному та спрощеному виглядi. 

  21. ВВП вимірює ринкову вартість кінцевих товарів та послуг, вироблених на економічній території даної країни за певний період часу.

  22. Гранична схильність до заощаджень - коефіцієнт, який характеризує відношення між зміною заощаджень і зміною післяподаткового доходу.

  23. Обєктом макроекономічного аналізу є економічна система, що являє собою сукупність економічних суб'єктів, діяльність яких спирається на історично визначені форми виробничих відносин та адекватні їм механізми регулювання економічної діяльності.

  24. Вихідним у встановленні рівноваги за класичною моделлю є ринок праці( ринок ресурсів)

  25. Мала відкрита економіка -  економіка країни, що пов'язана з іншими країнами інтенсивним рухом товарів і капіталів, тобто економіка, яка експортує та імпортує товари та послуги. 

  26. При обчисленні ВВП методом підрахунку доходів обчислюють суму грошових доходів отриманих від виробництва продукції в даному році.

  27. Сукупна пропозиція - обсяг товарiв та послуг, який фiрми готовi виробляти та продавати протягом року за будь-якого рiвня цiн (за iнших незмiнних умов).

  28. Агрегати грошової пропозиції - види грошей та грошових засобів, які відрізняються один від одного своєю ліквідністю, тобто можливістю швидкого перетворення в готівку, показники структури грошової маси.

  29. Мультиплікатор автономних інвестицій - це число, яке показує, у скільки разів зростає рівноважний дохід Д 7 за умови збільшення автономних інвестицій на ДI.

  30. Дискреційна фіскальна політика - політика стосовно чистих податків і державних закупівель, яка спирається на рішення уряду і парламенту з метою цілеспрямованого впливу на економіку.

  31. Монетарна політика – система заходів центрального банку з використання відповідного інструментарію, які покликані впливати на грошову сферу та на економіку загалом.

  32. Номінальний ВВП- це вартісний показник розрахований у фактичних цінах поточного року.

  33. Ефект Фішера – це теорія Ірвінга Фішера,за якою номінальні відсоткові ставки у двох країнах мають дорівнювати реальній нормі прибутку, яка вимагається інвесторами, плюс компенсація за очікуване зростання інфляції в кожній з країн.

  34. Інфляція Витрат - iнфляцiя, викликана пiдвищенням цiн господарюючими суб'єктами з метою покриття бiльш високих очiкуваних витрат. Виявляється у зростаннi витрат виробництва, якi випереджають зростання реального доходу та продуктивностi працi.

  35. Система національних рахунків - система взаємопов'язаних статистичних показників, які відображають Найважливіші аспекти економічної діяльності країни щодо виробництва і споживання продукції, розподілу і перерозподілу доходів та формування національного багатства.

  36. Рівновага на ринку грошей та цінних паперів досягається за умови рівності попиту та пропозиції.

  37. Реальний ВВП – це вартісний показник розрахований у незмінних або порівняльних цінах попереднього або базового року.

  38. Величина валових приватних інвестицій відрізняється від показника чистих інвестицій на суму амортизації.

  39. Грошова база - гроші високої ефективності, за зміни яких мультиплікативно змінюється грошова маса.

  40. Ефект Танці-Олівера – свідоме відтермінування сплати податків до державного бюджету їхніми платниками в умовах зростання рівня інфляції. За час відтермінування платежів до бюджету відбувається знецінення грошей, внаслідок чого виграє платник податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]