Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoryya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать
  1. Бюджетне прогнозування, його етапи і завдання.

Бюджетне прогнозування – це визначення ймовірних показників доходів і видатків бюджету на перспективу.

Методи прогнозування: екстраполяція, моделювання, експертних оцінок.

Етапи:- визначення завдань, цілей; - збирання, аналіз та опрацювання інформації;

- вибір моделі прогнозування; - розроблення рекомендації для оптимізації

рішень, що приймаються за даними прогнозних розрахунків.

Завдання: визначити обсгя бюджетних ресурсів; визначення взаємозв’язків

показників бюджету з макропаказниками;

перевірка можливості бюджетного забезпечення; вплив на показники бюджету,

факторів, що характеризуються динамікою.

15) Економічний зміст і методи формування доходів бюджету.

Державні доходи – це горошові відносини, які складаються між державою, юридичними і фізичними особами в процесі вилучення та акумуляції частини вартості ВВП у загальнодержавному фонді з метою їх подальшого використання, тобто для виконання державою своїх функцій. Методи формування доходів бюджету: 1) пряме вилучення доходів з державного сектора – у взаємовідносинах державних підприємств з бюджетом може застосовуватись пряме вилучення доходів (шляхом платежів з прибутку, так і оподаткування прибутку на загальних засадах); 2) отримання доходів від державних угідь, майна і послуг – всі угіддя, надра, корисні копалини належать державі, доходи від їх використання спрямовують до бюджету держави, формою доходів є платежі за ресурси: лісовий дохід, плата за спеціальне використання прісних водних ресурсів, плата за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин; 3) перерозподіл доходів юридичних і фізичних осіб за допомогою податків – метод, що здійснюється тільки на підставі закону; 4) залучення позик – формування доходів бюджету на поворотній основі, за нормальних умов основу доходів бюджету складають податки і позики.

16) Класифікація доходів бюджету.

Ознаки класифікації доходів державного бюджету: 1) за джерелами утворення доходів (доходи, отримані від розподілу новоствореної вартості, доходи, які включають до складу фонду відшкодування, доходи від реалізації національного багатства); 2) за соціально економічними ознаками (доходи від господарської діяльності, доходи вів використання природних ресурсів, доходи від зовнішньоекономічної діяльності, доходи від банківської діяльності, доходи від реалізації дорогоцінних металів Державного фонду Дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, держане мито, митні платежі, збори та інші неподаткові надходження, доходи від приватизації, доходи від громадян); 3) За методами залучення коштів (податкові надходження, офіційні трансферти, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом); 4) за умовами формування (безповоротні, поворотні); 5) за рівнем централізації (централізовані, децентралізовані).

17) Склад, структура доходів державного бюджету.

Доходи бюджету класифікуються за такими розділами: 1) податкові надходження; 2) неподаткові надходження; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти. Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі). Прямі податки – податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян, податок на промисел, податок з власників транспортних засобів, земельний податок. Непрямі податки – пдв, акцизний збір, мито. Платежі за спеціальне використання природних ресурсів – лісовий дохід, плата за воду, плата за корисні копалини.Неподатковими надходженнями визнаються: 1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; 3) інші неподаткові надходження. Доходи від операцій з капіталом – надходження від продажу основного капіталу, від реалізації державних запасів товарів, надходження від продажу і нематеріальних активів. Трансферти - кошти, одержані від інших органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]