Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoryya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать

22) Сутність місцевих бюджетів.

Мысцеве самоврядування – право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах конституції та законів україни Місцеві фінанси – це система формування, розподілу і використання доходів територіальними та місцевими органами влади з метою виконання делегованих та закріплених за ими функцій і завдань. Місцеві бюджети - бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування. Місцевий бюджет відповідно до цього Кодексу містить надходження і витрати на виконання повноважень органів влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Ці надходження і витрати становлять єдиний баланс відповідного бюджету. Самостійність цих бюджетів гарантується власними та закріпленими за ними на стабільній основі загальнодержавними доходами, а також правом самостійно визначати напрями використання коштів місцевих бюджетів. Мінімальний розмір місц бюдж визначається на основі нормативів бюдж забезпеченості на одного жителя з урахуванням економічного, соціального, природного стану відповідних територій, виходячи з рівня мінімальних соц. Потреб, установлених законодавством. Фонд місц бюдж поділяється на загальний і спеціальний фонд. Місц бюджети поділ на поточний бюджет і бюджет розвитку. Поточний бюджет використовується для виконання як власних так і делегованих повноважень. Бюджет розвитку спрямовується на реалізацію соц.-економ розвитку відповідної території, пов’язаних зі здійсненням інвестиційної і інноваційної діяльності.

23) Джерела доходів місцевих бюджетів.

Доходи місцевих бюджетів – форм за рахунок власних джерел та закріплених загальнодержавних податків, зборів і інших обов’язкових платежів. Структура доходів – міжбюджетні трансферти (дотації вирівнювання і субвентії), власні кошти (місцеві податки, доходи від майна і підприємств, що належать до комунальної власності і інші доходи передбачені законодавством), закріплені законодавством на довгостроковій основі доходи. До доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать: 1) податок на доходи фізичних осіб у; 2) 50 відсотків збору за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини; 3) 50 відсотків збору за спеціальне використання води 4) 50 відсотків плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення; 5) плата за використання інших природних ресурсів,; 6) плата за ліцензії на певні види господарської діяльності та сертифікати, що видаються виконавчими органами відповідних місцевих рад; 7) плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів,; 9) плата за ліцензії на право експорту, імпорту та оптової торгівлі спиртом етиловим, 10) плата за ліцензії на право експорту, імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів 11) плата за державну реєстрацію 12) реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, 13) плата за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, 14) плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Нормативи відрахувань податку на доходи фізичних осіб до бюджетів місцевого самоврядування

1. До доходів бюджету міста Києва зараховується 50 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території міста Києва. До доходів бюджету міста Севастополя зараховується 100 відсотків податку на доходи фізичних осіб. 2. До доходів бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення зараховується 75 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території цих міст. 3. До доходів бюджетів сіл, їх об'єднань, селищ, міст районного значення зараховується 25 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території.

Доходи місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів:

1) фіксований податок, що зараховується до місцевих бюджетів 2) податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності. 3) плата за користування надрами для видобування корисних копалин місцевого значення; 4) плата за землю, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування; 7) місцеві податки і збори (крім єдиного податку), що зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування, 8) фіксований сільськогосподарський податок у частині, 9) частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об'єднань, 10) плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів 11) штрафні санкції за порушення законодавства про патентування; 12) адміністративні штрафи, що накладаються місцевими органами виконавчої влади та виконавчими органами місцевих рад 13) надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності; 15) плата за надані в оренду водні об'єкти місцевого значення; 20) кошти від реалізації безхазяйного майна (у тому числі такого, від якого відмовився власник або отримувач), знахідок, спадкового майна .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]