Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать
  1. Обєкт, предмет, метод, структура конфліктології як науки.

Конфліктологія-наука про зіткнення,проблеми функціонування особистості, людського суспільства, природи та взаємодії людини і природи.

Конфліктологія-наука про закономірності зародження, виникнення, розвитку, вирішення і завершення конфліктів будь-якого рівня.

Конфлікт-зіткнення несумісних, протилежно спрямованих тенденцій у свідомості індивіда, в міжособистісних стосунках індивідів, групи людей, яке пов’язане з гострими негативними емоціями і переживаннями.

Об’єкт-суспільство, людина з її вчинками, цінностями, оцінками та стосунками

Предмет:

  • Проблемні ситуації суспільних інституцій, їх рольових статусів (сім’я, освіта, армія, держава)

  • Закони і категорії, які характеризують конфлікт, як різновид соціальної поведінки і взаємодії

  • Закономірності розвитку конфлікту, стану суспільства та людських відносин

  • Структура конфлікту та його типи

  • Функції конфліктів

  • Закони регулювання конфліктів

  • Особистість у конфлікті, міжособистісні та внутрішньоособистісні стосунки

Як теоретико-прикладна дисципліна ця наука має три рівні знань:

а) загально-теоретичний і методологічний, який пояснює природу конфліктів як соціальних феноменів, аналізує їх структуру, ознаки, елементи в системі суспільних взаємин;

б) теоретико-праксеологічний, на якому розробляються теорії, відслідковуються особливості та виокремлюються типи конфліктів у різних галузях, формах та інститутах громадського життя;

в) емпірично - прикладний, який є підґрунтям конфліктології й утворюється на основі емпіричних досліджень та складається із зафіксованих фактів, експериментів, тестувань, моделювання, тренінгів тощо.

Наявність подібних рівнів вивчення конфліктів дозволяє виявити кілька функцій конфліктології як науки: теоретико-пізнавальну, прогностичну, управлінську.

  1. Основні поняття та категорії конфліктології.

До системи базових категорій конфліктології можна віднести такі поняття: конфлікт, протиріччя, зіткнення, протистояння, дихотомія, дилема, дезінтеграція, боротьба, аномалія.

Основним поняттями конфліктології є людина, індивід, малі групи, етноси, нації, держави, військо, сім'я, політичні інтереси, економічні інтереси, фінансові відносини, сімейні взаємини, міждержавні інтереси, проблемні ситуації різного типу, національна безпека, творча особистість, проблемні ситуації в процесі навчання, виховання, життя тощо. Словом, усе, що свідчить про розвиток, дію чи смерть, — проблемне і конфліктне. Тому можемо стверджувати, що все наше життя та людські відносини пов'язані з розв'язанням певних проблем.

На основі цих категорій відбувається формування більшості конфліктологічних понять, а їх кількість залежить від рівня проникнення в сутність конфліктного явища. Серед цих понять - учасники конфлікту, сторони конфлікту, девіантна поведінка та інші.

Серед зазначених категорій і понять існують і ті, якими оперують й інші суспільствознавчі науки, однак залежно від специфічних умов використання конфліктологія наповнює їх власним змістом і відповідно інтерпретує.

Протилежність конфлікту - це згода, єдність, інтеграція, співробітництво, злагода. Ці категорії відображають перспективу після завершення конфлікту або ж його альтернативу І так само використовуються у конфліктології.

  1. Методи науково-практичних досліджень конфліктології.

Багатогранність методів конфліктології можна представити за допомогою табл.

Група методів

Конкретні методи

1

Методи вивчення та оцінювання особистості

Спостереження, опитування, тестування

2

Методи вивчення та оцінювання соціально-психологічних явищ в групах

Спостереження, опитування, соціометричний метод

3

Методи діагностики та аналізу конфлікту

Спостереження, опитування, аналіз результатів діяльності, метод експертного інтерв’ю

4

Методи управління конфліктами

Структурні методи, метод картографії

Аналіз результатів діяльності – комплексне органічно пов’язане дослідження діяльності організації, установи або їх підрозділів з використанням статистичних, економіко-математичних, облікових та інших способів обробки інформації. Особливостями методу аналізу результатів діяльності є: використання системи показників, які характеризують діяльність організації, установи або їх підрозділів; вивчення факторів та причин їх зміни; виявлення і вимірювання взаємозв’язку між ними.

Структурні методи. До таких методів відносять: роз’яснення вимог до роботи, використання координаційних механізмів, розробку чи уточнення загальноорганізаційних цілей, створення обґрунтованих систем винагороди. Структурні методи впливають, переважно, на учасників організаційних конфліктів, що виникають через неправильний розподіл функцій, прав і відповідальності, погану організацію праці, несправедливість системи мотивації і стимулювання працівників та ін.

Метод експертного інтерв’ю – особливий різновид опитування, яке передбачає опитування експертів як спеціалістів, які мають глибокі спеціальні знання в галузі предмета дослідження.

Метод картографії – метод аналізу конфлікту, суть якого полягає у послідовному заповненні „карти” конфлікту, розділеної на декілька секторів (в залежності від кількості учасників конфлікту). У центр її заноситься основна проблема, а в розділи – інформація про учасників конфлікту та їхню мету в ньому. Дану методику було розроблено австралійськими вченими X. Корнеліусом і Ш. Фейром у 1992 році. Процес картографування полягає у відповіді на три запитання:1. В чому проблема? (Проблема має бути сформульована однією фразою).2. Хто є головними учасниками конфлікту?3. В чому полягають інтереси та побоювання кожного учасника?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]