Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

26.Спілкування як психологічний феномен.

Спілкування – міжособистісна і міжгрупова взаємодія, основу якої становить пізнання одне одного і обмін результатами психологічної діяльності інф., думки, почуття, оцінки.

Будь-яка людська діяльність неможлива поза спілкуванням (О. О. Леонтьев).

Психологія спілкування— це розділ загальної психології, предметом якого є психологічна специфіка процесів спілкування, які розглядаються під кутом зору взаємовідносин особистості та суспільства. Говорячи про психологічну специфіку, варто мати на увазі, що процеси спілкування можуть бути розглянуті не тільки під психологічним, а й під іншим кутом зору — соціологічним, лінгвістичним та ін.

Спілкування за своїм походженням і змістом— продукт вітчизняної науки. В англомовній психологічній літературі поширене поняття "комунікація". Семантично "спілкування" і "комунікація" майже збігаються, бо означають "спільність", "з'єднання", "повідомлення". Мовленнєва діяльність визначається як спеціалізоване застосування мови для спілкування.

Відомо, що спілкування (комунікація)— це обмін повідомленнями, інформацією, яка подається у вигляді усних чи письмових текстів мовою, якою володіють співрозмовники. І здійснюється у мовленнєвих актах, різних за формою (діалог, полілог, монолог). Неодмінним учасником спілкування, крім мовця, є слухач, реальний чи уявний.

До процесу спілкування є різні наукові підходи. Зокрема, згідно з концепцією Б. Ананьєва, людина є суб'єктом трьох основних видів діяльності: праці, пізнання та спілкування. На думку Б. Ломова та його послідовників, спілкування і діяльність — аспекти соціального буття людини. Згідно з їхнім підходом, спілкування вивчається з позиції притаманної йому власної самостійності як процес, що необов'язково зумовлюється потребами в спільній діяльності, оскільки може бути й самовмотивованим.

Фізіологічною основою спілкування в людини є домінування діяльності лівої півкулі мозку, де розташований центр руху мовлення (він відповідає за вимову та силу голосу), центр зору мовлення (він відповідає за читання), центр слуху мовлення (регулює сприймання мови на слух та її розуміння), графічний центр (відповідає за писемне мовлення). Характерно, в разі при ушкодження саме цієї ділянки головного мозку виникає афазія (мовленнєві дефекти).

27.Об’єкт, предмет і методи дослідження спілкування.

Спілкування – міжособистісна і міжгрупова взаємодія, основу якої становить пізнання одне одного і обмін результатами психологічної діяльності інф., думки, почуття, оцінки.

Об’єкт: процес міжособистісної і міжгрупової взаємодії.

Предмет: -комунікація, взаємодія пізнання; -сприймання, розумін.; -спосіб впливу на особу і групу; -лідерство та керівництво; -види, рівні, форми; -професійні міжособистісні взаємини; -психологічне забезпечення.

Бесіда — метод отримання інформації за допомогою словесного спілкування дослідника з дитиною з метою виявлення фактів, що характеризують її особистісні прояви (інтереси, знання, ставлення та ін.).

Інтерв’ю — це різновид опитування, який проходить за певним планом та має в основі безпосередній контакт спеціально навченого реципієнта з респондентом. Інтерв’ю - це цілеспрямована бесіда, з’ясування важливої інформації, нових даних. Слід зазначити, що в інтерв’ю чітко закріплені і нормовані ролі співрозмовників; завданням соціологічного дослідження встановлені і задані цілі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]