Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

7.Зміст, сутність, структура внутрішньоособистісних конфліктів.

Внутрішньоособистісний конфлікт – це конфлікт всередині психологічного світу особистості, який представляє собою зіткнення її протилежно спрямованих мотивів (потреб, інтересів, цінностей, цілей, ідеалів).

Причини ВОК:

- Комплекс неповноцінності- протистоїть прагненню до досконалості (Адлер)

- Несумісні невротичні потреби - одночасно л прагне дружити з іншими, бажає бути незалежною і виявляє агресивність (Хорні)

- Психосоціальні кризи – виник. під час ідентифікації особистості (Еріксон)

- загострення особистісно значущих суперечностей – між «хочу» і «можу», протилежними і сильними мотивами, інтересами, прагненнями, бажаннями, соціальними заборонами.

- ущемлення суттєвих потреб особистості – відсутність перспективи, відчуття своєї нереалізованості

- потреба якісного «стрибка» особистості – рівень розвитку світогляду, цінностей, орієнтирів, почуттів, професіоналізму.

- вплив умов діяльності, негативної психічної енергії.

- індивідуальні особливості – темперамент, акцентуації характеру, емоційна нестійкість.

- відчуження – самотність втрата контакту з людьми(відчуження від близьких, роботи, потреб, держави, від себе(дереалізація, деперсоналізація))

Умови виникнення ВОК:

-Надто високий рівень особистісних домагань та самооцінки

- Акцені домагання особистісного самоствердження

- необґрунтованість домагань особистості

Невідповідність самооцінки реальним оцінкам.

Структура ВОК:

Сторони К: індивідуальні інтереси, погляди, цінності, переконання

Умови перебігу: внутрішні та зовнішні

Образи перебігу конфліктної ситуації: в свідомості л. конфлікт між ідеальною картиною і реальною, уявлення л. про себе, свої мотиви, образи, цінності, цілі та зовнішнє середовище, аналіз причин та умов конфлікту.

Конфліктна поведінка (основні моделі та стратегії поведінки в конфлікті та стратегії виходу з конфліктної ситуації в залежності від особистісних якостей та особливосте поведінки). Виділяють 3 стратегії:

  • конструктивну

  • деструктивну

  • конформістську.

Конструктивна поведінка це намагання розв’язати конфлікт, націленість на пошук рішення цієї ситуації, внутрішнє самовладання, відкритість, чесність, доброзичливість, лаконічність.

Деструктивна поведінка прагнення до розширення загострення конфлікту: приниження інших, негативна оцінка інших, недовіра, прояв підозрілості, поруш. правил етикету спілкування.

Конформістська поведінка пасивна повед. , схильність до поступок, непослідовність в оцінках та судженнях, легке погодження з точкою зору іншої сторони, намагання втекти від розв’язання к., сприяє агресивності оточуючих.

Для ВОК характерна власна конфліктна поведінка: внутрішній діалог

Внутрішній діалог процес усвідомлення значень, суб’єктивної взаємодії, а також усвідомлення системи механізмів регуляції конфліктної взаємодії. Засіб творчого мислення.

8.Типологія внутрішньоособистісних конфліктів.

Типологія внутрішньоособистісних конфліктів за Корольчук М.С.:

За причинами:- конфлікт ролей - конфлікт бажань - конфлікт цінностей

За змістом: - з найближчим оточенням (сім'я) - функціональні (службові) - спонтанні (беззмістовні)

За керованістю: - розв'язання – попередження – ослаблення – прогнозування - контроль

За тривалістю і напругою: - бурні-швидкоплинні - гострі-тривалі

- слабовиражені-мляві - слабовиражені – швидкоплинні

Класифікація на підставі ціннісно-мотиваційної сфери особистості, яка відображає різноманітні зв'язки і відносини особистості з навколишнім світом. Компонентами, що вступають в конфлікт є: мотиви (“Я хочу”), цінності,(“Я повинна”), самооцінка. (“Я можу”). Виділяються шість основних видів внутрішньоособистісного конфлікту.

1.Мотиваційний конфлікт. Виділяють конфлікти між несвідомими прагненнями (3. Фрейд), між прагненнями до володіння і до безпеки (К. Хорні), між двома позитивними тенденціями — класична дилема “буріданового осла” (К. Левін), чи як зіткнення різних мотивів.

2.Моральний конфлікт. Розглядається як конфлікт між бажанням і боргом, між моральними принципами й особистими прихильностями (В. М'ясищев). Іноді розглядається як конфлікт між боргом і сумнівом у необхідності наслідувати його.

 3.Конфлікт нереалізованого бажання чи комплексу неповноцінності. Це конфлікт між бажаннями та дійсністю, що блокує їхнє задоволення. Конфлікт може виникати у результаті фізичної неможливості людини здійснити своє бажання. Це конфлікти, які виникають через незадоволеність своєю зовнішністю, фізичними даними і здібностями.

 4.Рольовий конфлікт виражається в переживаннях, пов'язаних із неможливістю одночасно реалізувати кілька ролей (міжрольовий внутрішньоособистісний конфлікт), а також у зв'язку з різним розумінням вимог, пропонованих самою особистістю до виконання однієї ролі (внутрішньорольовий конфлікт). До цього виду відносяться внутрішньоособистісні конфлікти між двома цінностями, стратегіями чи сенсами життя.  5. Адаптаційний конфлікт Це конфлікт між вимогами дійсності і можливостями людини - професійними, фізичними, психологічними. Це неготовність або нездатність л. виконати запропоновані їй вимоги.  6. Конфлікт неадекватної самооцінки. Адекватність самооцінки особисто-сті залежить від її критичності, вимогливості до себе, ставлення до успіхів і невдач. Розбіжність між вимогами й оцінкою своїх можливостей веде до того, що в людини виникають підвищена тривожність, емоційні зриви та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]