Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

14.Способи розв’язання міжособистісних конфліктів.

Під міжособистими конфліктами розуміється відкрите зіткнення людей у процесі їхніх взаємовідносин чи спільної діяльності, що виявляються у вигляді протилежності цілей у якій-небудь конкретній ситуації і є несумісними. Конфліктогенна особистість – узагальнює риси, які відхиляються і спричиняють конфліктні ситуації у діловому і особистому спілкуванні. Розвязання МОК включає прогноз, залякування, примушування. Завдання які потрібно вирішити при розв’язанні МОК: усвідомити причини агресивності, тривожності;обговорити сутність і ступінь не тільки раціонально, а й свідомо; у розв’язанні К прагнути налагодити взаємодії, підвищити взаємосприйняття, поліпшити мікроклімат. Шляхи: приділити увагу проблемі; вибрати рішення, яке задовольнить обидві конфл. сторони. Стилі: ухиляння, згладжування, примушування, компроміс, задоволення. Поради щодо розв’язання К : потрібно з’ясувати для себе такі питання (Чи хочу ровязати? Чи усвідомлюю картину? Що я хочу змінити?) 1.Потрібно бути об’єктивним навіть у дрібницях; 2.Зробити першим крок до примирення; 3.Пояснити що відчуваєте; 4.Вислухайте супротивну сторону; 5. Знайдіть нейтральну сторону; 6.Утримуйтесь від коментарів; 7. Зробіть конкретні пропозиції; 8. Що зміниться у випадку згоди? Шляхи до безконфліктного спілкування (усміхайтеся, слухайте) : не думайте про свою досконалість () проявляйте сердечність і щирість; говоріть про предмет проблеми, бажання людини (Ви на її місці); Називайте по імені; ухиляйтесь від негативної суперечки; поступайтеся; проявляйте дружнє ставлення; акцентуйте на тому з чим згодні;критикуйте відсторонено; у разі перемоги дайте супротивнику вийти із ситуації з гідністю.

15. Аналіз конфліктного стану, ситуації.

Аналіз К.: КАРТОГРАФУВАННЯ:

1 .Потреби? 2. Яка причина? 3. Хто головні учасники К. 4. У чому проблема?

Індикатори К. – емоційне напруження, незадоволення суб’єктивних прагнень до самоствердження, свободи, успіху, визнання.

Необхвдно: побачити ситуацію з іншого боку, знайти спільні інтереси, нові підходи, прийняти рішення.

Варіанти аналізу К.:

І варіант: - опис ситуації, К., вчинку, місця, дії - передумови проблемної сит. - Псих. аналіз (на соц.,псих.,біолог., проф.. рівнях) - ситуація очима обох сторін, адміністрації - особиста позиція спостерігача, того хто аналізує.(яка його ціль – допомогти, позбутися, байдуже) - нові прояви у К. і його зміст.(К. діяльність, поведінка, стосунки) - варіанти гасіння, попереднього розв’язання, корекція повед. - засоби і прийоми психолого-педагог. Впливу.

ІІ Опис ситуації К.: - причини - сенс кожного - псих. аналіз. - способи розв’язання - виховні і пізнавальні цілі.

ІІІ Ретроаналіз - опис ситуації - псих. аналіз учасників - визначення в ситуації можливого моменту уникнення - що завадило запобігти - які прийоми міг викор. і чому не викор. - яку інфу отримали під час К. , аналіз повед та помилок. - Варіанти стос після К.

Структура конфлікту:

1) Інцидент зіткнення, з якого розпочався конфлікт.

2) Інтереси, що відображають життєву спрямованість людей, кожен інтерес посідає центральне місце у процесі аналізу суті конфлікту.

3) Субєкт конфлікту- різнонаправлені сили, що намагаються реалізувати свої інтереси в умовах суперечності.

4) Обєкт конфлікту – те через що виникає конфлікт між суб’єктами, на що претендує кожен з учасників.

5) Конфліктна ситуація – основа конфлікту, що передує йому і складається з об’єкта та учасників. Разом з учасниками К. і з їх стосунками та характерами об’єкт К. становить конфліктну ситуацію, яка завжди передує К-у і може існувати не проявляючись. Конф. Сит. Переростає в к-т, коли відбувається пряме відкрите зіткнення опонентів, які претендують на один і той самий об’єкт. Розвязання К. можливе тільки за умов вичерпання конфліктної ситуації навколо об’єкта конфлікту.

6) Мотивація конфлікту – система мотивів(внутр.. спонукань), що призводять до виникнення міжособ., внутрішньоособ., міжгруп. та інших типів К.

Динаміка конфлікту: - Предконфліктна ситуація – Інцидент – Екскалація – Кульмінація

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]