Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать
  1. Поняття, зміст та структура конфліктів.

Конфлікт – це такі відносини між суб'єктами соціальної взаємодії, що характеризується їх протиборством на основі протилежно спрямованих мотивів (потреб, інтересів, цілей, ідеалів, переконань) чи суджень (думок, поглядів, оцінок і т.п.).

Для з'ясування суті конфлікту важливо виділити його основні ознаки і сформулювати необхідні і достатні умови його виникнення. Виявляється достатнім виділити дві таких ознаки:

1. Конфлікт завжди виникає на основі протилежно спрямованих мотивів чи суджень. Такі мотиви і судження є необхідною умовою виникнення конфлікту;

2. Конфлікт – це завжди протиборство суб'єктів соціальної взаємодії, яке характеризується нанесенням взаємного збитку (морального, матеріального, фізичного, психологічного і т.п.).

Виходячи з вищесказаного, можна сформулювати необхідні і достатні умови виникнення (початку) конфлікту.

Необхідними і достатніми умовами виникнення (початку) конфлікту є наявність у суб'єктів соціальної взаємодії протилежно спрямованих мотивів чи суджень, а також стан протиборства між ними.

Визначення основних структурних елементів конфлікту.

1. Сторони конфлікту – це суб'єкти соціальної взаємодії, що знаходяться в стані конфлікту або ж такі, що явно чи неявно підтримують конфліктуючих.

2. Предмет конфлікту – це те, через що виникає конфлікт.

3. Образ конфліктної ситуації – це відображення предмета конфлікту у свідомості суб'єктів конфліктної взаємодії.

4. Мотиви конфлікту – це внутрішні спонукальні сили, що підштовхують суб'єктів соціальної взаємодії до конфлікту (мотиви виступають у формі потреб, інтересів, цілей, ідеалів, переконань).

5. Позиції конфліктуючих сторін – це те, про що вони заявляють один одному в ході конфлікту чи в переговорному процесі.

Класифікація конфліктів

Основа класифікації

Види конфліктів

Загальна характеристика

1

Сфера прояву конфлікту

Економічні

В основі економічні протиріччя

Ідеологічні

В основі протиріччя в поглядах

Соціально-побутові

В основі протиріччя соціальної сфери

Сімейно-побутові

В основі протиріччя сімейних стосунків

2

Суб’єкти конфліктної взаємодіє

Внутрішньоособистісні

Між протилежно спрямованими мотивами

Міжособові

2 суб’єкти

«Особистість-група»

Міжгрупові

3

Ступінь тривалості та напруження конфлікту

Бурхливі швидкоплинні

На основі індивід ψ особливостей, відрізняються агресивністю та ворожістю

Гострі тривалі

При наявності глибоких протиріч

Слобовиражений млявий

Не дуже гострі протиріччя або пасивність однієї сторони

Слабковиражені швидкоплинні

Епізодичний характер

4

Соціальні наслідки

Конструктивні

В основі об’єктивні протиріччя, спонукають до розвитку

Деструктивні

В основі, як правило, суб’єктивні причини, створюють соціальну напругу і руйнують систему

5

Предмет конфлікту

Реалістичні

Мають чіткий предмет

Нереалістичні

Не мають чіткого предмету, або предмет не є життєво важливим для одного або обох суб’єктів

6

Причини

Рольові

Конфлікти бажань

Ціннісні

Конфлікти нормативної поведінки

7

Розповсюдження

Вертикальні

горизонтальні

8

Універсальні

Використовуються в багатьох науках (індукція, дедукція, спостереження, експеримент, бесіда, анкетування тощо)

Спеціальні

використовуються в конкретній науці (тестування, соціометрія тощо)

Зміст ізнавальних і перетворюючих дій, які реалізуються дослідником під час професійної взаємодії з предметом дослідження

Теоретичні

Емпіричні

Методи аналізу, тлумачення та інтерпретації теоретичних та емпіричних даних дослідження

Практичні методи соціопсихологічного аналізу конфлікту полягають у тому, щоб з'ясувати, як саме конфліктуючі сторони оцінюють конфлікт. З цією метою використовується метод експертного інтерв'ю.

 

5. Діагностика конфліктів

Діагностика припускає ретельний аналіз меж припустимих суперечностей у групі (організації), у яких ця ситуація здатна не перерости в пряме конфліктне протистояння або, навпаки, має тенденцію до такого протистояння. Вона містить у собі також визначення й розходження причин, джерел, приводів для конфліктних дій. Крім того, повинно бути виявлено не тільки об’єктивні, але й суб’єктивні причини конфліктної взаємодії, реальних його суб’єктів та ініціаторів [4, с. 356].

Діагностика конфлікту включає такий важливий компонент як з’ясування очікувань, прагнень протиборчих сторін. Вона не може бути ефективною без з’ясування того, який тип конфлікту розгортається в організації — міжособистісний, внутрігруповий, рольовий, дисфункціональний, конструктивний, ціннісний тощо.

Управлінню конфлікту повинна передувати стадія діагностики – тобто визначення основних складових конфлікту, причин, які його породили. Вона передбачає наступні складові:       – дослідження джерел конфлікту, суб’єктивних чи об’єктивних переживань сторін, способів „боротьби”, суперечності думок, подій, потреб, інтересів;       – аналіз біографії конфлікту (його історію, тло, на якому він прогресував, наростання конфлікту, кризи та шляхи його розвитку);       – виявлення учасників конфлікту: осіб, груп, підрозділів;       – виявлення та чітке визначення позицій і відносин між сторонами, їх очікувань, особистісних взаємин;       – з’ясування початкового ставлення сторін до конфлікту – чи хочуть і чи можуть сторони самі вирішити конфлікт, які їхні надії та очікування, установки, умови, чи не спровокований конфлікт спеціально в інтересах однієї із сторін, яка постійно підтримує напруження.       Прояснення сутності конфліктної ситуації, її адекватне розуміння кожною із сторін може послужити основою для вироблення подальшого рішення. З цією метою результати діагностики заносять в таблицю. При проведенні діагностики конфлікту досить складно є виявити суб’єкти конфлікту, встановити чиї саме інтереси задіті, причини конфліктної взаємодії. Для встановлення причин конфлікту конфліктологу доцільно використати метод картографії. Наглядне відображення потреб і страхів (переживань) розширить можливості і складе умови для більш широкого кругу рішень. Із самою методикою як картографії так і складання таблиці діагностики конфлікту ми більш детально розберемося під час практичних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]