Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Етап узгодження позицій.

1. Прийняття пропозиційзгода з пропонованими рішеннями.

2. Вираження згоди з частиною пропозицій.

3. Відхилення пропозиції опонента —підкреслення розходжень.

4. Внесення явно неприйнятних пропозицій щоб, одержавши відмовлення, звинуватити опонента в зриві переговорів.

5. Вимагання. висування вимог, небажаних для опонента, і байдужу для себе. Ціль — одержати поступку в обмін на те, що ця вимога буде знята.

6. Зростаючі вимоги. Як тільки супротивник у чомусь уступив, відразу пред'являється нова вимога.

7. Виправдання непоступливості посиланнями на об'єктивні обставини.

8. Повернення на доробку пропозицій.

9. Повернення до дискусії(для того щоб уникнути прийняття угод і для обговорення незрозумілих питань).

10. Подвійне тлумачення. У формулювання угоди закладено подвійний зміст, що не був виявлений опонентом. Угода трактується у своїх інтересах.

Кризові періоди сімї

Кожа сім’я проходить декілька етапів розвитку, і перехід з одного в іншій, як правило, супроводжується кризою. Прийнято вважати, що до ускладнень в сімейному житті перш за все призводять побутові труднощі. Але, окрім побуту, існує маса причин, здатних спровокувати кризу в сім’ї, на будь-якому етапі її існування.

По-перше, проблеми в сімейному житті можуть початися тоді, коли один з подружжя переживає свою власну психологічну кризу, наприклад, криза середнього віку. Передивлюючись своє життя, відчуваючи незадоволення собою, людина вирішує все змінити, у тому числі і своє сімейне життя.

По-друге, будь-яка з перерахованих далі подій веде до змін в сімейному устрої. Наприклад, народження дитини, а також такі життєві віхи, як вступ дитинии в школу, їх перехідний вік, відхід з батьківської сім’ї. Крім того, причиною кризи для подружжя стають труднощі на роботі, проблеми у взаєминах з родичами, зміна матеріального положення (як у бік його погіршення, так і у бік поліпшення), переїзд сім’ї в інше місто або країну. І, звичайно, серйозніші стрес-чинники – важкі хвороби, смерті, війни, втрата роботи, народження неповноцінних дітей.

Симптоми кризи:

-Зменшується прагнення подружжя до інтимної близькості;

- Подружжя більше не прагне подобатися один одному;

- Всі питання, пов’язані з вихованням дітей, провокують сварки і взаємні докори;

- Подружжя не має однакової думки з приводу більшості важливих для них питань (стосунки з рідними і друзями, плани на майбутнє, розподіл доходів сім’ї і інше);

- Чоловік і дружина погано розуміють (або взагалі не розуміють) почуттів один одного;

- Майже всі вчинки і слова партнера викликають роздратування;

- Один з подружжя вважає, що вимушений весь час поступатися бажанням і думками іншому;

- Немає потреби ділитися з партнером своїми проблемами і радощами.

Перший кризовий період у розвитку сім’ї спостерігається на першому році подружнього життя. В цей період відбувається адаптація подружжя один до одного. Вірогідність розлучень у цей період складає до 30 % від

загального числа шлюбів.

Другий кризовий період пов’язаний з появою дитини. Народження дитини для багатьох сімей є серйозним випробовуванням. У подружжя з’являються нові нелегкі обов’язки по догляду дитини, її вихованню. У зв’язку з цим у них істотно обмежуються можливості для професійного зростання, для реалізації своїх інтересів. Можливі зіткнення поглядів подружжя і їх батьків з питань виховання дитини. У цей період втома дружини, пов’язана

з доглядом за дитиною, може привести до тимчасової дисгармонії сексуальних відносин.

Третій період кризи сім’ї збігається з середнім подружнім віком (10 – 15 років життя), який характеризується насиченістю один одним, пявою дефіциту почуттів.

Четвертий період кризи сім’ї настає після 20р. подружнього життя. Вона підсилюється кризою середніх років. В цей час діти вже виросли, заводять свої сім’ї. Кар’єра вже або відбулася, і людина задоволена, насолоджується довгожданими успіхами, або навпаки, не досягла того, чого хотіла. Багато чоловіків бояться в цьому віці виглядати неспроможними, тому дуже часто заводять швидкі романи з молодими дівчатами. Вони хочуть довести оточуючим і собі, що ще дуже багато чого можуть досягти і отримати. кщо у вас щось таке відбувається, не квапитеся з розлученням.

Адже це самий крайній захід. Такі романи дуже швидко проходять, а вас зв’язують довгі роки, розуміння один одного, знання всіх звичок і вподобань. В більшості випадків чоловік повертається, злякавшись нового життя і нерозуміння.

Криз іще безліч, але якщо Ви по справжньому кохаєте свою другу половинку, то всі ці кризи мають оминути вашу домівку, адже любов, довіра, повага — вам допоможуть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]