Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoryya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
431.62 Кб
Скачать
  1. Зміст, значення та основні завдання бюджетної політики.

Бюджетна політика – це сукупність заходів держ., щодо організації та використання фінансів для забезпечення економічного та соц.розвитку, Вона знаходить своє відображення у формах і методах мобілізації бюдж.рес-ів і використанні їх на потреби держави, розвиток економіки, соц.захист населення тв. ін...

Зміст бюдж. політики включає:

- розробку науково-обгрунтованої концепції розвитку бюджету, як важливого інструменту соц.економ. процесів, вона формується на основі вивчення потреб сучасного стану розвитку економ. і соц. сфери, всебічного аналізу розвитку, глобальних тенденцій та стратегічних приорітетів держави;

- визначення осн-х напрямів мобілізації і використання бюдж. рес-ів на перспективу та поточ. період;

- здійснення практичних дій спрямованих на досягнення постав-их цілей.

Бюдж-на політика поділяється на:

Бюдж. стратегія- довготривалий курс бюджетної політики розрахований на перспективу, що передбачає вирішення глобальних завдань.

Бюдж. тактика – спрямована на вирішення завдань конкретного етапу розвитку суспільства, шляхом своєчасної зміни способів організації бюджетних взаємовідносин, переорієнтацією бюдж-гомеханізму,перерозподілу фінансових ресурсів.

Основною метою бюджетної політики є оптимальний розподіл ВВП між галузями, соц..групами і територіями.

Стаття 33

Міністерство фінансів України спільно з іншими центральними органами виконавчої влади розробляє проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період та до 20 березня року, що передує плановому, подає його на розгляд до Кабінету Міністрів України.  Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період ґрунтується на прогнозних і програмних документах економічного та соціального розвитку і містить положення щодо: основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України; основних завдань бюджетної політики, зокрема граничного обсягу дефіциту (профіциту) державного бюджету, частки прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через зведений бюджет України, граничного обсягу державного боргу і граничного обсягу надання державних гарантій, встановлення розміру мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та рівня його забезпечення; пріоритетних завдань податкової політики; реалізації пріоритетних державних (цільових) програм; взаємовідносин державного бюджету з місцевими бюджетами, включаючи обґрунтування питомої ваги місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України; інших питань, необхідних для складання проекту закону про Державний бюджет України.  

  1. Бюджетний механізм, його складові.

Бюджетний механізм – сукупність засобів, які застосовує держава з метою організації бюджетних відносин та забезпечення належних умов для економічного і соціального розвитку. Реальне відтворення бюджетної політики держави.

Складові:

- бюджетне планування і прогнозування: визначаються фінансові можливості держави щодо фінансового забезпечення розвитку її економіки і соціальної сфери;

- фінансові показники: узагальнюючі - доходи і видатки, державний борг, рівень інфляції; індивідуальні - рівень витрат бюджету на одного жителя.

- нормативи - характеризують певний рівень забезпечення видатків, різних видів витрат фінансових ресурсів.

- ліміти - є певним обмеженням на витрати в інтересах держави, підприємця або громадянина;

- резерви - покликані нейтралізувати дію не передбачуваних факторів, що можуть виникнути в майбутньому.;

- система управління бюджетними коштами - держава в особі її виконавчих і законодавчих органі влади встановлює методи розподілу нац.доходу, форми грошових заощаджень, регулює види платежів, визначає принципи і напрями і напрями використання бюджетних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]