Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

8. «Економічна таблиця» ф.Кене та її значення для економічної науки

Окремі гіпотези Кене здаються сьогодні застарілими: прибуток створюється тільки в аграрному секторі, відсутня прибуток від капіталу. При побудові «Економічної таблиці» Кене виходив з певних передумов, робив ряд припущень. Він абстрагувався від впливу зовнішнього ринку, коливання цін,розглядаючи просте відтворення, що правомірно для початку аналізу.

Аналізуючи суспільне відтворення, Кене взяв рух товарного капіталу, виявивши вірний економічний такт, оскільки проблема відтворення є перш за все проблема реалізації суспільного продукту.

У «Економічній таблиці» розглядалося тільки просте відтворення, була відсутня проблема накопичення. Кене не показував,яким чином реалізовувалася що залишилася у фермерів частина сільськогосподарського продукту. Ігнорувалася необхідність відновлення засобів праці у «безплідних».

Але геній Кене - у розумінні економіки як сукупності кількісних відносин, які забезпечують її постійність (те, що він називає воспоізводством). Зокрема величини, що фігурують в «Економічної таблиці », представляють два типи відносин, що відображають особливості ринкової економіки: відносини виробництва з їх технічними обмеженнями та взаємною відповідністю секторів і ставленням поводження з їх грошовими потоками, відповідними обміну чи виплаті доходів. Кене передбачає класичну школу і винаходить метод аналізу економіки як замкнутого процесу.

Хоча в цілому вчення Кене про класи примітивно і ненауково, однак те,що він одним з перших розділив суспільство на класи на економічній основі,дало можливість показати в «Економічній таблиці», як річний продуктрозподіляється між класами за допомогою звернення. Цей розподілзабезпечує умови відновлення виробництва, або простоговідтворення. Більш того, в «Економічній таблиці» незліченнііндивідуальні акти звернення об'єднуються в масовий рух створеногорічного продукту між економічними класами суспільства.

Розглядаючи вчення Кене про чистий продукт і класах суспільства, Маркспоказав, що оголошення сільського господарства єдино-продуктивноїгалуззю, а класу фермерів - єдино продуктивним мало своюпідгрунтя. Земельна рента як додатковий продукт, створений у сільськомугосподарстві, виступає в найбільш відчутному вигляді.

Головна проблема, яку вирішував Кене в «Економічній таблиці», - цевиявлення основних народногосподарських пропорцій, які забезпечуютьрозвиток економіки країни. «Економічна таблиця»-це схема, якапоказує, як відбувається реалізація річного продукту суспільства і якформуються передумови відтворення. Для того, щоб показатиможливість простого відтворення в національному масштабі іекономічні зв'язки між 'класами, Кене цілком закономірно спрощувавпроцес реалізації та абстрагувався від ряду моментів. Він виключив заналізу дослідження процесу накопичення і розглядав простевідтворення. В «Таблиці» передбачаються незмінна вартість грошей,стабільність товарних цін, відволікання від впливу зовнішньої торгівлі напроцес реалізації. Згодом К. Маркс використовує такий підхід і прианалізі простого відтворення, так само як і Кене, буде абстрагуватисявід коливання цін і впливу зовнішнього ринку.

К. Маркс зрозумів геніальність «Економічної таблиці» Кене і даввсебічний аналіз цієї роботи. Він писав, що «це була спробапредставити весь процес виробництва капіталу як процес відтворення,а звернення - тільки як форму цього процесу відтворення ... разом зтим це була спроба включити в цей процес відтворення походженнядоходу, обмін між капіталом і доходом, відношення міжвідтворювальні і остаточним споживанням, а в обіг капіталувключити звернення між виробниками та споживачами (уНасправді - між капіталом і доходом); нарешті, це була спробапредставити як моментів процесу відтворення звернення міждвома великими підрозділами продуктивної праці - міжвиробництвом сировини і промисловістю, - і все це в одній «Таблиці» ... Цяспроба, зроблена у другому третини XVIII століття, в період дитинстваполітичної економії, була надзвичайно геніальною ідеєю, безперечносамої геніальної з усіх, які тільки висунула аж до цього часуполітична економія ».

Саме Ф. Кене належить перша в історії економічної думкидосить глибоке теоретичне обгрунтування положень про капітал. Кеневважав, що "Гроші самі по собі являють собою марне багатство,яке нічого не виробляє ". Ф. Кене не тільки підрозділив капітал наосновний і оборотний, але і зміг переконливо довести, що обидва вони знаходятьсяв русі.

Кене показав, як у національній економіці рухаються товарні та грошовіпотоки між класами, в результаті чого хлібороби виробляють продуктихарчування для всіх класів, сировина для промисловості, насіння для наступногороку. Отриманий чистий продукт вони передають власникам землі у виглядіренти. Для свого часу це було дуже прогресивне думку.

Її значення для розвитку економічної думки відзначив В. С. Немчинов,назвавши «Економічну таблицю» Кене геніальним злетом людської думки.

«Якщо охарактеризувати таблицю Кене в сучасних економічних термінах,то її можна вважати першим досвідом макроекономічного аналізу, в якомуцентральне місце посідає поняття про сукупному суспільному продукті ...

«Економічна таблиця» Франсуа Кене - це перша в історії політичноїекономії макроекономічна сітка натуральних товарних) та грошових потоків матеріальних цінностей. Закладені в ній ідеї - це зародок майбутніхекономічних моделей. Зокрема, створюючи схему розширеноговідтворення, К. Маркс віддав належне геніальному творінню Кене.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]