Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3.Макроекономічні показники та методи їх розрахунку.

Загальні макроекономічні показники можна поділити на групи:

  1. показники загального національного розвитку: НБ – національне багатство; ВВ – валовий випуск; ВНП – валовий національний продукт; ВВП – валовий внутрішній продукт; ЧНП – чистий національний продукт; НД – національний доход; ОД – особистий доход;

  2. соціальні: зайнятість, безробіття, рівень безробіття, рівень життя;

  3. фінансові показники: загальний рівень цін, індекс цін, інфляція, номінальний та реальний рівень зарплати, відсоткової ставки тощо.

Національне багатство – це сукупність створених і нагромаджених у країні працею всього суспільства матеріальних благ, рівня освіти, виробничого досвіду, майстерності, творчого обдарування населення, а також природні ресурси.

У складі НБ виділяють суспільне (створене працею) багатство і природне (природні ресурси). Також розрізняють матеріальне і нематеріальне багатство.

Головними елементами матеріального багатства є:

  • основні фонди (виробничі та невиробничі);

  • матеріальні оборотні фонди (запаси сировини, матеріалів, палива, залишки незвершеного виробництва, запаси виробленої продукції);

  • товарні запаси народного господарства;

  • державні запаси;

  • предмети тривалого користування у населення (транспортні засоби, меблі);

  • природні ресурси (земля, ліси, води, багатства земельних надр).

До нематеріального багатства відносять:

  • науковий потенціал;

  • освітній потенціал;

  • кваліфікаційний потенціал.

НБ є найважливішим узагальнюючим показником економічної могутності країни.

Валовий випуск (ВВ) – це сукупна вартість товарів та послуг, які вироблені галуззю, групою виробників або економікою в цілому, тобто загальний випуск виробленої продукції.

ВВ розраховується як:

ВВ=РП+З1+З2, де

РП – вартість реалізованої продукції;

З1 – вартість продукції, що спрямована в запаси, включаючи й незавершене виробництво, за цінами на момент спрямування її в запаси;

З1 – вартість продукції, що була використана із запасів, за цінами момент її використання.

ВВ буває ринковий і неринковий.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – вимірює вартість продукції та послуг, вироблених на території даної країни за визначений період, незалежно від того, знаходяться чинники виробництва у власності громадян даної країни або належать іноземцям.

ВВП = ВНП – ЗР, де

ЗР – розрахунки по зовнішньоекономічним угодам. Це пов’язано з тим, що у ВВП включена лише та продукція, котра вироблена за рахунок власних національних ресурсів.

Валовий національний продукт (доход) (ВНП/ВНД) вимірює вартість продукції та послуг, вироблених чинниками виробництва за визначений період, що знаходяться у власності держави або громадян даної країни (резидентів), в тому числі й на території інших країн.

ВНП (ВНД)=ВВП+Чисті факторні доходи з-за кордону

Чисті факторні доходи=Надходження за факторами з-за кордону – Платежі за факторами решті світу.

До факторних доходів належать: винагорода за працю, доходи власників, рентні доходи, прибуток корпорацій, відсоток тощо. Якщо надходження в країну за фактори виробництва від решти світу переважають над платежами за фактори виробництва решті світу, то ВНП країни перевищує її ВВП, і навпаки.

Валовий наявний національний доход (ВННД)=Трансферти, отримані з-за кордону-Трансферти, сплачені за кордон

Чистий національний продукт – це ВНП за відрахуванням тієї частини виробленого продукту, що необхідна для заміщення засобів виробництва (амортизаційні відрахування).

ЧНП=ВНП-А

Чистий економічний добробут – це показник величини скоригованого валового національного продукту, отриманий вирахуванням з нього вартісної оцінки негативних факторів випуску й обліку незадекларованих і неринкових доходів. Також одним із найважливіших показників якості життя є вільний час (дозвілля), який враховується у ЧЕД, але ніяк не враховується у ВНП.

ЧЕД=ВВП-Негативні екологічні наслідки у грошовому еквіваленті+Позаринкова діяльність домогосподарств у грошовому вимірі+Результати тіньової економіки у грошовому вимірі+Грошовий еквівалент вільного часу та якості відпочинку

Особистий доход (ОД) – складається з первинних доходів (заробітної плати, ренти, прибутку, відсотка) та вторинних, які не зароблені, а отримані в результаті перерозподілу (трансферти).

ОД=(W-СП)+R+%+D+ЗД+Тр, де

W – заробітна плата;

СП – страхові платежі із заробітної плати;

R – рента як доход від передачі прав на використання власності (землі, надр тощо);

% - чистий відсоток як доход від фінансових активів (позички, облігації, термінові внески тощо);

D – дивіденди як доход від участі в акціонерному капіталі;

ЗД – змішаний доход, тобто від індивідуальної діяльності;

Тр – трансфертні платежі, перерозподіл національного доходу через державний бюджет і виплати у вигляді пенсій, стипендій, субсидій, допомог населенню тощо.

Безподатковий доход (БД) (доход кінцевого користування) – це різниця між особистим доходом та особистими податками.

БД=ОД-ОП

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]