Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

12. Необхідність і сутність позичкового капіталу. Позичковий процент.

Позичковий капітал - це відособлена частина промислового капіталу. Це капітал який приносить проценти. Лихварський капітал виступав у формі грошової позики представникам панівних класів і грошової позики дрібним товаровиробникам. Лихварський капітал характеризувався надзвичайно високим процентом. Інколи він досягав 1000. Із зародженням і становленням капіталізму становите-лихварського капіталу підривається. Промисловим і торговим капіталістам невигідно було сплачувати високі проценти лихварям. Тому вони самі починають надавати один одному кредити під низький % організовуючи кредитні товариства. З переходом до капіталізму позичковий капітал відособлюється від промислового, але перебуває заодно і під його впливом.

Джерелами позичкового капіталу є:

тимчасово вільні грошові кошти у формі амортизаційних відрахувань;

тимчасово вільний оборотний капітал

нагромаджувана капіталістами, і ще не використана додаткова вартість;

тимчасово вільний грошовий капітал, призначений для виплати заробітної плати робітникам;

грошові доходи і заощадження населення; Процент на позичковий капітал стає можливим тому, що цей капітал в руках капіталісту-підприємця робить свій справжній кругообіг, тобто перетворюється з грошового в продуктивний, в результаті чого у виробництві створюється додаткова вартість.

В умовах розвинутого товарного виробництва гроші-капітал виступають як своєрідний товар.

Як товар гроші-капітал мають властивості товару: споживну вартість і вартість.

Споживна вартість товару-капіталу полягає в тому, що він приносить додаткову вартість (прибуток) тому, хто взяв гроші в позику. Крім своєї дійсної вартості, гроші-капітал набувають ще й фіктивну вартість як товар-капітал. Цією вартістю є процент, як ціна, яку одержує власник

Позичковий процент утворюється в результаті поділу середнього прибутку, одержаного на взятий в позику капітал, на підприємницький Доход і процент.

Джерелом проценту є додаткова вартість.

Процент - це частина, одна із форм додаткової вартості. Норма проценту визначається відношенням річного доходу позичкового капіталу до величини позичкового капіталу.

Норма проценту має верхню і нижню межу. Верхня - наближення до середньої норми прибутку. Йому нічого не залишається. Нижня - наближена до нуля. Тому відбувається коливання рівня проценту. Історично нормі проценту властива тенденція до зниження, оскільки середня норма прибутку має тенденцію до зниження та з розвитком капіталізму зростає пропозиція позичкового капіталу.

Рух позичкового капіталу здійснюється у формі кредиту. Кредит (кредитні відносини) - це відносини між кредитором і позичальником з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та використання їх на умовах повернення і платності.

Класифікація кредиту може здійснюватися з урахуванням строку кредиту, об'єкта і сфери кредитування, а також за іншими параметрами.  За строком надання, кредити поділяються на короткострокові довгострокові. Короткострокові надаються на термін, як правило, не більше року і використовуються для поповнення оборотних засобів, довгострокові - на рік і більше й використовуються для збільшення основного капіталу. Відповідно до специфіки об'єктів кредитування, кредит поділяється на комерційний, банківський, споживчий, державний та міжнародний. Комерційний кредит надається одним підприємством іншому у вигляді продажу товарів або послуг з відстрочкою платежу. Комерційний кредит утворює основу кредитної системи. Як правило, є короткостроковим. Банківський кредит - це кредит, що надається банками та спеціалізованими кредитно-фінансовими установами економічним суб'єктам підприємницької діяльності, державі та населенню у вигляді грошових позик. Об'єктом банківського кредиту є грошовий капітал.

Споживчий кредит становить кредит підприємств торгівлі та сервісних послуг у вигляді товарів і послуг, що продаються в розстрочку. Його об'єктом є, як правило, товари тривалого користування, а також окремі види послуг. Специфічним різновидом споживчого кредиту є надання приватним особам довгострокових позик на купівлю чи будівництво житла. Державний кредит - це кредит, де кредитором чи позичальником є держава або окремі державні виконавчі структури. Об'єктом Державного кредиту є, як правило, позичковий капітал, що реалізується Шляхом розміщення на відкритому ринку державних цінних паперів.

Міжнародний кредит - це кредит, що обслуговує міграцію позичкового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин. його суб'єктами (кредиторами і позичальниками) виступають держави в особі національних банків, міністерств фінансів, міждержавних організацій.

Об'єктом міжнародного кредитування є товарні цінності, послуги, валютні ресурси. Кредит, в будь-якому суспільстві робить певний вплив на розвиток і економічних процесів та явищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]