Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_goy.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать
  1. Конкуренція та її суть. Функції і форми конкуренції.

Конкуренція(з лат.-“змагання“) боротьба між товаро виробниками за найвигідніші умови в-ва і збуту товарів і послуг, за привласнення найбільших прибутків. Конкуренція виникає за наявності великої кількості виробників певного продукту або ресурсу, при свободі вибору госп діяльності виробників, при співвідношені та відповідності між попитом і пропозицією, при наявності ринку засобів в-ва. Функції конкуренції – це передусім, поліпшення якості товарів і послуг, швидке оновлення асортименту продукції, дизайн, надання гарантій і післяпродажних послуг, тимчасове зниження цін, умов оплати тощо.

Функції ек конкуренції: регулююча(кожен виробник вірішує що йому виробляти і якіресурси йому потрібні, тому вони рухаються туди, де в них найбільша потреба), мотивації(кожин виробник що зацікавлений отримати більше прибутку має прислуховуватись до споживачів, інакше він не витримає конкуренції), розподілу(між державою і окремими підприємцями, залежно від їх сум вкладів у виробництво), контролю(ціна встановлюється залежно від кількості конкурентів та якості продукту)

Як складова частина госп.механізму конкуренція діє через попит, пропозицію та ціни.

Внутрігалузева конкуренція – боротьба між товаровиробниками, які діють в одній галузі нар.господ-ва. Результатом цього є перетворення окремих індивідуальних витрат вир-ва на єдину ринкову або суспільну вартість.

Міжгалузева конкуренція – конкуренція між товаровиробниками, які діють у різних галузях народного госп-ва. Внаслідок цього єдина ринкова вартість перетворюється на ціну вир-ва, навколо якої коливаються ринкові ціни.

Цінова конкуренція – боротьба між товаровир-ми за споживача через зменшення витрат вир-ва, зниження цін на товари і послуги без істотної зміни їх якості й асортименту.

Нецінова конкуренція – боротьба між товаровир-ми за споживача через впровадження досягнень НТП у вир-во, що зумовлює поліпшення якості продукції, її асортименту.

За формами конкуренції економічна теорія виділяє чотири моделі ринку: 1) чиста конкуренція; 2) монополістична конкуренція; 3) олігополія і 4) чиста монополія

За чистої конкуренції дуже велика кількість фірм виробляє стандартизований продукт, а новостворені фірми можуть вільно ввійти в цей ринок. Зовсім інша ситуація за чистої монополії: на ринку однорідного продукту чи послуги працює єдина фірма (наприклад, комунальне водопостачання населення), входження нових фірм у галузь заблоковане з низки причин, а диференціації послуг немає. Монополістична конкуренція означає ринкову ситуацію, за якої відносно велика кількість невеликих виробників пропонує схожу, але неоднакову продукцію. В умовах монополістичної конкуренції економічне суперництво зосереджується не лише на ціні, але й на нецінових чинниках збуту товарів (упаковка, реклама, якість тощо). За олігополії на ринку є лише декілька продавців, які узгоджують між собою ціни та обсяги виробництва. Продукти повинні бути стандартизовані й диференційовані, а входження в олігопольні галузі є надто складним і суперечливим процесом. Усі моделі ринків, окрім моделі чистої конкуренції, отримали в економічній теорії назву “недосконалої конкуренції”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]