Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

1.Аналіз фінансової звітності та його значення

Фінансова система являє собою систему показників, що відображають інформацію про фінансовий стан організації на певну дату, а також фінансові результати її діяльності за звітний період.

Згідно з цим П(С)БО фінансова звітність складається з утворюючих єдине ціле взаємозалежних показників балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до них. головними вимогами до фінансової звітності є достовірність, повнота та відкритість для ознайомлення користувачів Фінансової звітності. Пам*ятайте, що вона складається зростаючим підсумком. Загальною метою аналізу звітності є оцінка фінансового стану підприємства як комплексного показника його дієздатності, перспектив виживання і розвитку. фінансовий стан визначається рівнем забезпеченості підприємства ресурсами для покриття своїх зобов*язань, тобто його платоспроможністю. Оскільки зобов*язання поділяються на поточні (зі строком погашення до одного року) й довгострокові, то і платоспроможність може бути поточною й перспективною. Оцінка перспективної платоспроможності дає можливість передбачити зміни в поточній платоспроможності на майбутнє. Чим краще вона сьогодні, тим більші можливості своєчасного погашення забов*язань у майбутньому. Ці можливості, в свою чергу, залежать від сьогоднішніх показників фінансової стійкості, ефективності роботи, ділової активності підприємства, а отже і перспективна платоспроможність визначається їх рівнем. Слід також пам*ятати про зв*язок між фінансовим станом підприємства і ризиками, пов*язаними з його діяльністю. Він є зворотнім: кращому фінансовому стану відповідає менший рівень ризиків. Отже, чим краща поточна платоспроможність підприємства, тим стійкіший сьогоднішній фінансовий стан, менший рівень ризиків, пов*язаних з його діяльністю, і навпаки – незадовільна поточна платоспроможність свідчить про поганий фінансовий стан, значний рівень ризиків. Високий рівень показників фінансової стійкості, ефективності роботи, ділової активності є передумовою сталої перспективної платоспроможності і засвідчує про можливість очікування у майбутньому стійкого фінансового стану підприємства , прийнятних ризиків, пов*язаних з його діяльністю. Незадовільні результати аналізу показників зумовлюють висновок про нестійкий фінансовий стан, значні ризики в майбутній діяльності підприємства. Результати аналізу фінансового стану цікавлять як внутрішніх, так і зовнішніх користувачів звітності. До перших відноситься адміністрація підприємств, до других – кредитори, інвестори, державні органи. Методика аналізу фінансової звітності включає такі етапи: 1. Складання програми аналізу, 2. Підготовка інформації для аналізу, 3. Вибір і розрахунок показників, 4. Обробка і аналіз показників, 5. Розробка пропозицій по результатах аналізу.

2. Поняття організаційної структури управління організацією. класифікація організаційних структур.

ОСУ – впорядкована сукупність підрозділів, які формують рівні управління організацією. а) Лінійна – складається з взаємопідлеглих органів у вигляді ієрархічного щабля. Кожне управління підкорюється одному керівнику і всі зв*язки з вищим керівництвом йдуть через нього «+» простота, єдиноначальність , оперативність, «-» відсутність функціональної спеціалізації, слабка інформованість робітника окремих ланок , пріоритетні поточні справи, а не перспективні. б) Лінійно-штабна – доповнена підрозділами, які допомагають виконувати функції стратегічного планування і аналізу, але самі не приймають рішень. «+» глибока підготовка рішень, розвантаження лінійних менеджерів, використання спеціалістів , «-» неповна відповідальність, висока централізація. в) Функціональна – будується на ієрархічних органах, які виконують окремі функції управління. «+» компетентність спеціалістів, «-» низька відповідальність слабкий зв*язок між підрозділами, дублювання команд. г) Матрична – побудована на принципі подвійної підлеглості виконавців – керівнику функціональної служби та керівнику проекту. д) Програмно-цільова – відповідна структура по реалізації певної програми. е) Дивізіонна – підрозділи з високим рівнем самостійності. є) Сітьова – включає велику кількість підрозділів. ж) Структура, направлена на споживача – важлива роль відділу маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]